Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

07.11.2023

Global Piyasalar Bülteni

En Güncel Bilgiler

Detaylı PDF   -   448 KB

Haber Başlıkları

  • İsrail’in Gazze’ye operasyonunda can kaybı artarken insani yardım için operasyona ara verilmesi çağrıları devam ediyor.
    ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Netanyahu ile operasyonlara “taktik ara verilmesi” imkanını görüştü.
  • Almanya’da Fabrika Siparişleri eylül ayında aylık bazda %1,5’lik düşüş beklentisine karşın %0,2 artış gösterirken, ağustos ayı verisinin ise %3,9’dan %1,9;’a revize edildiği takip edildi. Fabrika Siparişleri yıllık bazda ise %4,3’lük keskin bir düşüşü işaret etti ve %3’lük daralma beklentisinin üzerinde bir gerileme kaydetti. Ağustos ayı verisinin ise -%4,2’den -%6,3’e revize edildiği ve ekonomik daralma yönündeki sinyallerin derinleştiği izlendi.
  • Almanya’da dün açıklanan ekim ayı nihai PMI verilerine göre Hizmet PMI Endeksi 48 seviyesinden 48,2 seviyesine, Bileşik PMI Endeksi ise 45,8 seviyesinden 45,9 seviyesine revize edildi. Euro Bölgesinde ise Hizmet PMI Endeksi dünkü revize verilerde 47,8, Bileşik PMI Endeksi ise 46,5 olarak korundu. 50 eşik değerin oldukça altında kalmaya devam eden PMI verileri ekonomik aktivitedeki zayıflığın sürdüğüne işaret ediyor.
  • Çin’de Ekim ayında dış ticaret fazlası 56,5 milyar dolarla 82 milyar dolar olan tahminlerin çok altında açıklandı. İhracat %6,4 azalarak %3,3 olan düşüş beklentisinden daha kötü bir performans ortaya koyarken, %5 azalması beklenen ithalatta ise %3 artış görüldü.
  • Avustralya Merkez Bankası, dört aylık bekle – gör döneminin ardından, piyasa beklentilerine paralel faizi 25 baz puan arttırarak %4,35’e çıkardı ve enflasyonu kontrol altına almak için gerekirse daha fazla sıkılaştırmaya gidebileceğini ifade etti.
  • Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari fiyat baskılarının azaldığına dair pozitif sinyaller gelmesine rağmen enflasyona
    karşı zafer ilan etmek için çok erken olduğunu söyledi. Kashkari “‘Bu işi bitirdik, çözdük” diyebilmemiz için daha fazla veriye ve ekonominin nasıl evrildiğini görmeye ihtiyacımız var” açıklamasında bulundu.
  • Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyesi ve Avusturya Merkez Bankası Başkanı Robert Holzmann, ECB'nin enflasyon konusunda tetikte olması ve gerekirse faiz oranlarını yeniden yükseltmeye hazır olması gerektiğini belirterek, faiz oranlarının yakın zamanda düşürülmeyeceği uyarısında bulundu.
  • ABD’den geçtiğimiz hafta içinde gelen zayıf veriler ve Fed Başkanı Powell’ın FOMC toplantısı sonrasındaki ifadelerinin beklenenden “daha az şahin” olması dolar endeksinde cuma105 seviyesi altına varan bir geri çekilme yaratmıştı. Haftanın ilk işlem günün de endeksin görece zayıf seviyelerdeki hareketini koruduğu ve 105 civarında yatay bir seyir izlediği takip edildi. 105 seviyesinin önemli bir destek olduğu dolar endeksinde günlük kapanış bazında bu seviye üzerinde kalındığı takdirde yönün yukarı dönmesi ve kısa vadede yeniden 106 seviyesi üzerinin hedeflenmesi beklenebilir.
  • Cuma günü %4,50 altını test eden ABD 10 yıllıklar dün yeniden %4,65 üzerine yükseldi ve üç günlük düşüşün ardından günü %4,6560 seviyesinden yükselişle tamamladı.
  • Suudi Arabistan Aralık 2024'e kadar sürdüreceği günlük 500 bin varil azaltma kararına ek olarak aldığı 1 milyon varillik kesintiyi yıl sonuna kadar devam ettireceğini teyit ederken, Rusya da petrol ihracatında uyguladığı günde 300 bin varillik azaltımı yıl sonuna kadar sürdüreceğini tekrarladı. Petrol fiyatlarındaki görünümü ele aldığımız analizimi bültenimizin Makroekonomik Gelişmeler bölümünde bulabilirsiniz.
  • Güne yükselişle başlayan ABD borsalarının kapanışta da primli seyrettiği takip edildi. Dow Jones endeksi %0,10 artışla 34.095,86 puandan günü tamamlarken, S&P 500 endeksi %0,20 artarak 4.366,95 puana ve Nasdaq endeksi %0,30 artışla 13.518,78 puana yükseldi.
  • Avrupa borsaları haftanın ilk işlem gününü düşüşle tamamladı. Kapanışta, gösterge endeks Stoxx Europe 600 %0,16 düşüşle 443,52 puana geriledi. Fransa'da CAC 40 endeksi %0,48 değer kaybederek 7.013,73 puandan, Almanya'da DAX endeksi %0,35'lik düşüşle 15.135,97 puandan ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi ise %0,29'luk değer kaybıyla 28.592,6 puandan kapandı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi değişiklik göstermeyerek 7.417,76 puandan kapandı.

Günlük Ekonomi Takvimi

Ülke

Veri

Saat

Beklenti

Önceki

Almanya Ekim Ayı Aylık Sanayi Üretimi

10:00

-%0,4

-%0,2

Almanya Ekim Ayı Yıllık Sanayi Üretimi

10:00

-%2

Euro Bölgesi Eylül Ayı Aylık ÜFE

13:00

%0,3

%0,6

Euro Bölgesi Eylül Ayı Yıllık ÜFE

13:00

-%13

-%11,5

Minneapolis Fed Başkanı Kashkari’nin Konuşması

15:30



ABD Eylül Ayı Ticaret Dengesi

16:30

-59,8 mlyr $

-58,3 mlyr $

Fed Guvernörü Barr’ın Konuşması

17:15



Fed Guvernörü Waller’ın Konuşması

18:00



New York Fed Başkanı Williams’ın Konuşması

20:00



Dallas Fed Başkanı Logan'ın Konuşması

21:30



Makroekonomik Gelişmeler

Suudi Arabistan ve Rusya petrol arzı kesintilerine bağlı kalacaklarını teyit etti

Suudi Arabistan ve Rusya, petrol arzı kesintilerine yıl sonuna kadar bağlı kalacaklarını ve arzı sıkı tutacaklarını teyit etti. Suudi Arabistan Aralık 2024'e kadar sürdüreceği günlük 500 bin varil azaltma kararına ek olarak aldığı 1 milyon varillik kesintiyi yıl sonuna kadar devam ettireceğini teyit ederken, Rusya da petrol ihracatında uyguladığı günde 300 bin varillik azaltımı yıl sonuna kadar sürdüreceğini tekrarladı.

Ekim ayı içerisinde haziran ayından bu yana sürdürdüğü yükseliş kanalını aşağı yönlü kıran Brent petrolde teknik ve temel dinamikler risklerin aşağı yönlü olduğunun sinyalini veriyor. Ancak, piyasalarda ekim ayında artan jeopolitik riskler petrol fiyatlarındaki volatiliteyi artırırken, Orta Doğu’da devam eden savaş nedeniyle fiyatlar üzerindeki yukarı yönlü risklerin varlığını koruğunu ifade etmek gerekiyor. Global talep koşullarındaki daralma fiyatlardaki yükselişin kalıcılığı önünde en önemli engel olarak ön plana çıkarken, derinleşen durgunluk sinyalleri ve Çin’den gelen verilerin önemli bir toparlanmaya işaret etmiyor oluşu ile birlikte fiyatların Haziran – Eylül dönemindeki ralliyi devam ettirmek için yeni hikâye bulmakta zorlandığı gözlemleniyor. Bu çerçevede küresel makroekonomik konjonktürün petrol fiyatları açısından destekleyici olmadığını görüyoruz. Ancak jeopolitik unsurların burada halen risk oluşturduğunu ve Orta Doğu’daki savaşın yayılma riski taşıma ise birlikte gelişmelerin yakından izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Döviz & Emtia Analizleri

USD/TRY

USD/TRY

Para politikası otoritesinin uyguladığı sıkı rejim ve devam eden faiz artırımları TL varlıklar için olumlu bir zemini işaret ederken, 400 baz puanın altında kalmaya devam eden Türkiye 5 yıllık CDS primi de TL’ye yönelik iyileşen algıyı ortaya koyuyor. Kur tarafında ise kademeli yükselişlerin etkili olmaya devam ettiği izleniyor. Kasım ayı başında 28 seviyesini aşan ve kademeli yükselişini sürdüren USDTRY, 28,40 civarında hareket ediyor. Teknik olarak trend ve momentum göstergelerinin ürettikleri sinyaller doğrultusunda kurda kısa vadeye ilişkin 27 – 30 bandını ön plana çıkarmaya devam ediyoruz. Teknik göstergeler 27 seviyesinin altında kalıcı bir gerileme olmadıkça aşağı yönlü hareketlerin sınırlı kalmaya devam edebileceğinin sinyalini veriyor.

EUR/USD

EUR/USD

ABD’den son dönemde gelen zayıf veriler ve Fed Başkanı Powell’ın FOMC toplantısı sonrasında yaptığı açıklamaların beklenenden “daha az şahin” bir tonda olması dolar endeksini 105 seviyesi altına taşırken, EURUSD paritesinin de 1,0750 üzerine çıkmasını sağladı. Temel ve teknik gelişmeleri analiz ettiğimizde kısa vadede paritenin 1,06 – 1,08 bandında seyredebileceği göründeyiz. Ancak, Avrupa genelinde derinleşen stagflasyon sinyalleri ve Avrupa Merkez Bankası’nın zayıflayan büyüme dinamikleri çerçevesinde 2024’te faiz indirimlerini diğer merkez bankalarına kıyasla daha erken gündeme getirebileceğine ilişkin beklentimiz çerçevesinde orta vadeye ilişkin pariteye yönelik risklerin aşağı olduğunu düşünüyoruz.

XAU/USD

XAU/USD

Haftanın ilk işlem gününde ABD 10 yıllıklarındaki geri çekilme yerini yükselişe bırakırken, getirinin yeniden %4,65 üzerine çıktığı takip edildi. Alternatif getirilerdeki yükseliş ve Ortadoğu'da yaşanan gerginliğin etkisinin son dönemde daha sınırlı kalması ile birlikte ons altında kazançların bir kısmının silindiği görülüyor. Küresel merkez bankalarının sıkılaşma döngülerinin, dolayısı ile global faiz hadlerindeki yükselişin sonuna gelindiği beklentimiz çerçevesinde ons altında önümüzdeki döneme ilişkin yükseliş potansiyeli görmeye devam ediyoruz. Ancak yükselişine devam etmeden önce, azalan jeopolitik risk fiyatlamasının etkisi ile bir süre zayıf fiyat hareketi izleyebileceğimiz görüşündeyiz. Aşağıda ilk etapta 1965$, 1960$ ve 19550$ destekleri izlenecekken, daha büyük montanlı düşüşlerin olması durumunda 100 günlük ortalamanın bugün itibariyle denk geldiği 1926$ seviyesinin destek görevi görmesi beklenebilir. Yukarıda ise 1980$, 1990$ ve 2000$ dirençlerini izliyoruz.

XAG/USD

XAG/USD

85 seviyesi üzerinde kalmaya devam eden altın / gümüş rasyosu, gümüş fiyatlarının piyasalardaki “güvenli liman” talebi ile sert yükseliş kaydeden ons altına kıyasla daha zayıf kalmaya devam ettiğinin sinyalini veriyor. Sanayi metalleri genelinde daha zayıf bir fiyat hareketi izlenirken, 100 ve 200 günlük ortalamaların oluşturduğu 23,20$ – 23,30$ direnç bölgesi altında işlem görmeye devam eden gümüşte yükselişlerin sınırlı kalmayı sürdürdüğünü görüyoruz. Teknik göstergeler zayıf fiyat hareketine işaret ederken, trend ve momentum göstergelerinin ürettikleri sinyaller doğrultusunda 23,20$ – 23,30$ direnç bölgesinin aşılamaması durumunda önemli bir yukarı yönlü hareket beklenmemeli. Dolayısı ile kısa vadede 100 ve 200 günlük ortalamaların oluşturduğu 23,20$ – 23,30$ direnç bölgesini izlemeye devam edeceğiz. Geri çekilmelerde ise 22,65$, 22,35$ ve 22$ destekleri takip edilecek.

Uyarı Notu