Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

11.10.2023

Global Piyasalar Bülteni

En Son Gelişmeler

Haber Başlıkları

  • IMF’in Ekim Dünya Ekonomik Görünüm Raporu yayınlandı. Raporda ABD büyüme tahminleri yukarı revize edilirken, Çin büyümesine ilişkin beklentilerin aşağı çekildiği görülüyor. Enflasyona ilişkin ise ABD’de 2023 tahmini düşürülürken, Euro Bölgesi enflasyon tahminlerinde ise yukarı revizyona gidilmiş durumda. Detayları bültenimizin Makroekonomik Gelişmeler bölümünde bulabilirsiniz.
  • ABD'de Mortgage Bankacıları Birliği (MBA), Ulusal Emlakçılar Birliği (NAR) ve Ulusal Konut İnşaatçıları Birliği (NAHB), artan konut maliyetleri nedeniyle ABD Merkez Bankasına (Fed) faiz artırımlarını durdurma çağrısında bulundu.
  • Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, uzun vadeli Hazine tahvillerinin getirilerindeki son artışın, “Fed’in faizleri planlandığı ölçüde artırmasına gerek olmadığı” anlamına gelebileceğini ifade ederken, bunu kesin olarak bilmenin zor olduğunu söyledi.
  • San Francisco Fed Başkanı Mary Daly son dönemde yükselen tahvil getirilerinin finansal koşulların sıkılaştığı anlamına geldiğini belirtti. Daly “Eğer finansal koşullar sıkıysa belki de Fed’in daha fazlasını yapmasına gerek yok. Tahvil getirilerinin yükselişi bir başka faiz artışıyla eşdeğer olabilir” değerlendirmesini yaptı. Daly ne gevşek ne de kısıtlayıcı politikayı işaret eden nötr faizin %2,5-%3 civarında olduğunu, yeni nötr faizin %5 olamayacağını dile getirdi.
  • Atlanta Fed Başkanı Bostic dün yaptığı konuşmasında Fed’in faizleri daha fazla artırmasına gerek olmadığını ifade ederken, şu ana kadar yapılan faiz artırımları neticesinde önümüzdeki dönemde bir resesyon riski öngörmediğini vurguladı.
  • Fed üyelerinin faiz artırımı konusunda son dönemde daha güvercin tonda ifadeler kullandığı ve tahvil getirilerindeki artışın daha fazla faiz artırımına duyulacak ihtiyacı azalttığına vurgu yaptığı dikkat çekiyor. Opsiyon fiyatlamalarından türetilen olasılıklara baktığımızda Fed’in Kasım ayı toplantısında bir faiz artırımına gitmesi ihtimalinin %14’e kadar gerilediğini görmekteyiz.
  • Fed üyelerinden son dönemde gelen güvercin tonda açıklamalar dolar endeksinde yönünü aşağı dönmesine yol açarken, güvenli liman talebi ile yükselen ABD tahvillerinde getirilerin de düşmeye devam ettiği izleniyor. Bununla birlikte dün 105,66 seviyesine kadar gerileyerek son iki haftanın en düşük seviyesini test eden dolar endeksi düşüşünü beşinci güne taşıdı. ABD 10 yıllık tahvil faizinin ise %4,80 seviyesi üzerinden %4,61’lere kadar indiği takip edildi.
  • Dün 86,90$ – 88,50$ bandında hareket eden Brent petrol, günü 87,65$ seviyesinden düşüşle tamamladı. Geçtiğimiz hafta içerisinde haziran ayından bu yana sürdürdüğü yükseliş kanalını aşağı yönlü kıran Brent petrolde teknik ve temel dinamikler jeopolitik riskler nedeniyle bu hafta başında ön plana çıkan yükselişin “geçen haftaki sert satışların ardından yaşanan yukarı yönlü bir düzeltme” olarak sınırlı kalabileceğinin ve 90$ üzerinde kalıcı bir hareket oluşmayabileceğinin sinyalini veriyor.
  • Tahvil getirilerindeki yüksek seyrin Fed politika faizi görünümüne etkisinin Fed üyeleri tarafından daha sık dile getirilmesi piyasalardaki risk iştahını yükseltirken, ABD borsalarının dün yükselişle kapandığı takip edildi. Kapanışta Dow Jones endeksi 100 puana yakın değer kazandı ve %0,40 artışla 33.739,30 puana çıktı. S&P 500 endeksi %0,52 artarak 4.358,24 puana ve Nasdaq endeksi %0,58 artışla 13.562,84 puana yükseldi.
  • Avrupa borsalarının da dün seyahat ve eğlence sektörü hisselerindeki alımların öncülüğünde yükseliş kaydettiği gözlendi. Seyahat ve eğlence hisselerindeki alışlarla gösterge endeks Stoxx Europe 600 %1,96 artışla 452,48 puana çıktı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi %1,82 artarak 7.628,21 puana, Almanya'da DAX 40 endeksi %1,95 değer kazanarak 15,423,52 puana, Fransa'da CAC 40 endeksi %2,01 artışla 7.162,43 puana ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi %2,3'lük yükselişle 28.318,22 puana yükseldi.
  • ABD Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçiler bugün meclis başkanını seçecek.
Detaylı PDF   -   300 KB