Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

15.03.2024

Global Piyasalar Bülteni

En Son Gelişmeler

Detaylı PDF   -   331 KB

Haber Başlıkları

  • ABD’de perakende satışlar şubat ayında aylık bazda %0,6 yükseliş kaydederek %0,8 olan medyan beklentilerin altında gelirken, ocak ayı verisinin ise -%0,8 seviyesinden -%1,1 seviyesine revize edildiği izlendi. Çekirdek perakende satışlar ise aylık bazda %0,3 artış kaydetti. Beklenti çekirdek verinin %0,5 artması yönündeydi. Çekirdek tarafta ocak ayı verisi ise -%0,6’dan -%0,8’e çekildi. Perakende satışlar şubat ayında beklentilerin altında gerçekleşe de verilerde ocak ayına göre önemli bir iyileşme yaşandığı dikkat çekiyor.
  • ABD’de ÜFE şubat ayında aylık bazda %0,6 artış kaydederek %0,3 olan beklentiyi aşarken, çekirdek ÜFE’deki aylık artış ise %0,3 ile %0,2 olan tahminlerin üzerinde geldi. Yıllık gerçekleşmelerde ise ÜFE %0,9’dan %1,6’ya tırmanarak %1,2 olan medyan tahmini aşarken, yıllık çekirdek ÜFE ise %2 ile %1,9 olan piyasa beklentisinin üzerinde geldi. ABD’den gelen güçlü ÜFE verileri enflasyon baskılarının gelecek dönemde beklentilerin üzerinde seyredebileceğinin sinyalini verirken, Fed’e ilişkin faiz indirim beklentilerinin ötelenmesine yol açtı.
  • ÜFE verilerinin ardından opsiyon fiyatlamalarından türetilen olasılıklarda Fed’in haziran toplantısında faiz indireceğine ilişiklin piyasa fiyatlaması %55’lere gerilerken, temmuz ayına ilişkin beklentinin ise %50’nin altına indiği gözlemlendi. Piyasa fiyatlamaları mevcut durumda %75 civarında olasılık düzeyi ile eylül ayına yoğunlaşmış görünüyor.
  • ABD’den gelen güçlü ÜFE verilerinin faiz indirim beklentilerini törpülemesi ile birlikte dolar endeksi ve ABD tahvil faizlerinde yükseliş eğilimi ön plana çıktı. Dolar endeksi 102,80 seviyesinden 103,40 seviyesine doğru tırmanarak son bir haftanın zirvesine ulaşırken, ABD 10 yıllık tahvil faizi ise %4,30 seviyesini aşarak mart ayının başından bu yana en yüksek seviyelerini test etti.
  • Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), dün yayınladığı raporda OPEC+’ın petrol piyasalarını dengelemek için arz kısıtlamalarını yılın geri kalanında sürdüreceğini varsaydığını belirtti ve daha önce arz fazlasına işaret eden beklentisini değiştirerek 2024 yılına kadar arz açığı öngördüğünü vurguladı.
  • IEA’nın raporunun ardından petrol fiyatları kazançlarını korurken, Brent petrol varil başına 85$ seviyesi üzerine çıkarak 85,69$ seviyesine tırmandı ve kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Brent petrolde 81$ civarından geçen seviyesinden geçen 100 GHO kısa vadeli destek konumunda yer alıyor.
  • Beklentileri aşan ÜFE verilerinin ardından ABD borsaları günü düşüşle tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi 100 puanın üzerinde değer kaybetti ve %0,35 azalarak 38.905,66 puana düştü. S&P 500 endeksi %0,29 azalışla 5.150,48 puana ve Nasdaq endeksi %0,30 azalarak 16.128,53 puana indi.
  • Avrupa borsaları günü Fransa hariç düşüşle tamamladı. Kapanışta gösterge endeksi Stoxx Europe 600 %0,18 değer kaybederek 506,4 puana indi. İngiltere'de FTSE 100 endeksi %0,37 gerileyerek 7.743,15 puana, Almanya'da DAX 40 endeksi %0,11 değer kaybıyla 17.942,04 puana ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi %0,29 azalarak 33.786,18 puana düştü. Fransa'da CAC 40 endeksi ise %0,29 artarak 8.161,42 puana çıktı.
  • Bu sabah saatlerinde Asya borsalarında satıcılı bir seyrin ön planda olduğu görülüyor. Japonya’da Nikkei endeksi %0,2 düşerken, Hong Kong Hang Seng endeksinde kayıpların %2’yi aştığı görülüyor. Çin CSI 300 endeksi %0,5, Avustralya’da S&P ASX 200 endeksi ise %0,7 kayıpla işlem görüyor. ABD endeks vadelilerinin tamamında satııclı bir seyir söz konusuyken, Avrupa vadelileri ise karışık seyrediyor.

Günlük Ekonomi Takvimi

Ülke

Veri

Saat

Beklenti

Önceki

Avrupa Merkez Bankası YK Üyesi Panetta’nın Konuşması

11:15


Avrupa Merkez Bankası YK Üyesi Vujcic’in Konuşması

12:35



ABD Mart Ayı New York Empire State İmalat Endeksi

15:30

-7

-2,4

ABD Şubat Ayı Aylık Sanayi Üretimi

16:15

%0

-%0,1

ABD Şubat Ayı Kapasite Kullanım Oranı

16:15

%78,5

%78,5

Avrupa Merkez Bankası YK Üyesi Lane’nin Konuşması

16:30



ABD Mart Ayı Öncü Michigan Tüketici Güven Endeksi

17:00

77,2

76,9

Makroekonomik Gelişmeler

ABD ÜFE verileri enflasyon baskılarının beklentilerin üzerinde seyredebileceğinin sinyalini veriyor

ABD’de ÜFE şubat ayında aylık bazda %0,6 artış kaydederek %0,3 olan beklentiyi aşarken, çekirdek ÜFE’deki aylık artış ise %0,3 ile %0,2 olan tahminlerin üzerinde geldi. Yıllık gerçekleşmelerde ise ÜFE %0,9’dan %1,6’ya tırmanarak %1,2 olan medyan tahmini aşarken, yıllık çekirdek ÜFE ise %2 ile %1,9 olan piyasa beklentisinin üzerinde geldi. ABD’den gelen güçlü ÜFE verileri enflasyon baskılarının gelecek dönemde beklentilerin üzerinde seyredebileceğinin sinyalini verirken, Fed’e ilişkin faiz indirim beklentilerinin ötelenmesine yol açtı.

  • ÜFE verilerinin ardından opsiyon fiyatlamalarından türetilen olasılıklarda Fed’in haziran toplantısında faiz indireceğine ilişiklin piyasa fiyatlaması %55’lere gerilerken, temmuz ayına ilişkin beklentinin ise %50’nin altına indiği gözlemlendi. Piyasa fiyatlamaları mevcut durumda %75 civarında olasılık düzeyi ile eylül ayına yoğunlaşmış görünüyor.
  • Hatırlanacağı üzere yine bu hafta açıklanan TÜFE verilerinin de beklentilerin üzerinde gerçekleştiği ve piyasada şahin bir fiyatlama oluşmasına yol açtığı izlenmişti. Buna göre ABD’de TÜFE şubat ayında yıllık bazda %3,1 seviyesinden %3,2 seviyesine yükselerek %3,1 olan piyasa medyan tahmini üzerinde gelirken, çekirdek TÜFE’deki yıllık artışın ise %3,9 seviyesinden %3,8 seviyesine gerilediği izlendi. Piyasa beklentisi çekirkde TÜFE’nin yıllık bazda %3,7 seviyesine gerilemesi yönündeydi. Salı günü açıklanan TÜFE verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından dolar endeksi ve ABD tahvil faizlerinin yükseliş kaydettiği gözlemlenmişti.

Cleveland Fed’in “inflation nowcasting” enflasyon tahmin modeli çekirdek TÜFE’nin gelecek aylarda %3,7 civarında yapışkanlık gösterebileceğine, manşet tüfenin de %3 üzerinde bir süre kalıcı olabilecğeine işaret ediyor. Ancak bu noktada Fed’in temel enflasyona göstergesi olan PCE verilerinini gerilemeye devam ettiğini ve TÜFE verilerinde beklentilerin üzerinde bir gerçekleşme olmasına rağmen çekirdek enflasyondaki yıllık arıtşın düşüş kaydettiğini ön plana çıkarmakta fayda var. Dolayısı ile ABD’de enflasyon gerilemeye devam ederken, söz konusu gerilemenin umulandan daha yavaş gerçekleştiğini görmektyeyiz. Fed’in bu yılın ikinci yarısından önce faiz indirmesini beklememekle birlikte, bunun en erken haziran toplantısında söz konusu olabileceği ve Fed’in faiz indirimini eylül ayına kadar öteleme alanı olduğu görüşündeyiz. Haziran ayı ile birlikte yıl sonuna kadar düzenlenecek olan beş Fed toplantısının üçünde faiz indirimi gelmesini bekliyoruz.

Döviz & Emtia Analizleri

USD/TRY

USD/TRY

Dolar endeksinde ABD ÜFE verileri sonrasında oluşan sert yükseliş GoÜ para birimlerini negatif etkiledi. Dün GoÜ para birimlerinin tamamına yakınında satıcılı bir seyir etkili olurken, Türk lirasının dolar karşısında %0,2’lik değer kaybı ile orta sırada yer aldığı izlendi. Bununla birlikte kademeli yükseliş hareketine devam eden USDTRY paritesinin günü 32,15 seviyesi yakınında tamamladığı takip edildi. Türkiye 5 yıllık CDS primi ise 314,48 baz puandan 307,36 baz puana geriledi. Teknik göstergeler kurda kısa vadeye ilişkin olarak 30 – 33 bandını ön plana çıkarmaya devam ediyor.

EUR/USD

EUR/USD

Dolar endeksinde hızlanan yükseliş eğilimi çerçevesinde EURUSD paritesi dün 1,09 seviyesi altına inerek kısa vadeli yükseliş kanalını aşağı yönlü kırdı. Teknik göstergeler kanal kırılması sonrasında şubat ayının ortasından bu yana etkili olan yükseliş eğiliminin sonuna gelinmiş olabileceğine işaret ediyor. Paritedeki geri çekilmenin devam etmesi durumunda aşağıda 50 ve 100 günlük ortalamaların oluşturduğu 1,0850 – 1,0860 destek bölgesi takip edilecek. Bu bölgenin aşağı yönlü kırılması satışların derinleşmesine yol açabilir.

XAU/USD

XAU/USD

Beklentilerin üzerinde gelen ABD ÜFE verilerinin ardından ons altında 2152$ seviyesine doğru bir geri çekilme yaşansa da uzun soluklu bir düşüş hareketi oluşmadı. Teknik göstergeler mart ayının başından bu yana görülen sert yükselişlerin ardından bir süre 2150$ – 2200$ bandında bir konsolidasyon sürecinin ön planda olabileceğini işaret ediyor. Dolayısı ile kısa vadede 2150$ – 2200$ bandında bir hareket beklemekle birlikte, gelecek dönemde 2200$ seviyesini aşılması durumunda yukarı yönlü eğilimin devam edebileceği görüşündeyiz.

XAG/USD

XAG/USD

Dolar endeksi ve ABD getirilerindeki yükseliş eğilimi gümüş fiyatlarında 24,74$ seviyesine doğru bir geri çekilme yaratsa da düşüşün kalıcı olmadığı görüldü. Geçtiğimiz hafta önemli hareketli ortalamaları ve kısa vadeli düşüş kanalını yukarı yönlü kıran gümüşte, teknik göstergeler geri çekilmelerin sınırlı kalabileceğine işaret ediyor. Yukarıda 25$ – 25,25$ direnç bölgesini takip ediyoruz. Yükseliş eğiliminin devam etmesi açısından bu bölgenin aşılması önem arz ediyor. Olası geri çekilmelerde ise 24,80$, 24,50$ ve 24,30$ seviyeleri destek konumunda yer alıyor.

Uyarı Notu