Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

01.03.2024

Global Piyasalar Bülteni

En Son Gelişmeler

Detaylı PDF   -   320 KB

Haber Başlıkları

  • ABD’den gün gelen ocak ayı PCE enflasyon verileri piyasa beklentilerine paralel gerçekleşti. Böylelikle Fed’in temel enflasyon göstergesi olan yıllık çekirdek PCE beklentilere paralel olarak ocak ayı itibariyle %2,9 seviyesinden %2,8 seviyesine, yıllık PCE ise %2,6’dan %2,4’e inmiş oldu. Verilere ilişkin detayları ve Fed’e ilişkin beklentilerimizi ele aldığımız çalışmamızı bültenimizin Makroekonomik Gelişmeler bölümünde bulabilirsiniz.
  • Ocak PCE verilerinin ABD’de istikrarlı bir şekilde gerilemeye devam eden enflasyon görünümünü yansıtması ile birlikte ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,32 seviyesinden %4,23 seviyesi altına hızlı bir düşüş gerçekleştirirken, ons altın ise ABD 10 yıllıklarındaki gerilemeye paralel olarak 2050$ seviyesine tırmandı.
  • PCE verilerinin ardından opsiyon fiyatlamalarından türetilen olasılıklar Fed’in ilk faiz indirimi için haziran ayını işaret etmeye devam etti. Piyasa fiyatlamalarının Fed’e yakınsamış olduğu ve erken indirim beklentilerinin büyük ölçüde masadan kalkmış olduğu takip ediliyor.
  • Asya seansında Çin’den gelen resmi PMI verileri beklentilerin üzerinde bir resmi işaret etti. Buna göre şubat ayında 49,2 seviyesinden 49’a gerilemesi beklenen İmalat PMI Endeksi 49,1 olurken, 50,7’de sabit kalması beklenen Hizmet PMI ise 51,4’e yükseldi. Bileşik PMI Endeksi ise 50,8 seviyesinden 50,9’a çıktı. Bugün gelen resmi dataların ardından önümüzdeki hafta salı günü Caixin tarafından açıklanacak olan ve piyasalar tarafından daha fazla hassasiyet gösterilen özel sektör PMI verilerini yakından takip edeceğiz.
  • ABD’de bekleyen (ikinci el) konut satışları ocak ayında %4,9 oranında gerileyerek 5 ayın en sert düşüşünü kaydetti. Piyasa beklentisi satışların %1,4 artması yönündeydi.
  • San Francisco Fed Başkanı Mary Daly (FOMC’de oy sahibi), ekonominin güçlü olduğuna dikkat çekerek hızlı faiz indirimine gerek olmadığını ancak yetkililerin indirime hazır olduğunu belirtti. Daly, enflasyon %2 hedefine inene dek faizleri şu anki seviyede tutmanın ekonomik büyümeye zarar verebileceğini dile getirdi.
  • Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic (FOMC’de oy sahibi) son enflasyon verilerinin zorlu bir “yoldan geçtikleri” görüşünü desteklediğini dile getirerek faiz indirimlerine bu yaz aylarında başlamanın uygun olacağı söylemini yineledi.
  • Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, tek bir enflasyon verisine bakarak hareket etmemek gerektiğini söyledi. Faizlerin oldukça kısıtlayıcı seviyede olduğunu belirten Goolsbee enflasyonda daha fazla düşüş olacağını öngördü.
  • New York Fed Başkanı John Williams, Fed’in bir sonraki hamlesinin muhtemelen faiz oranı hedefini düşürmek olacağını yineledi. Williams, “Bu yıl içinde faiz oranlarını düşürmemizi bekliyorum” dedi ve “bunu yapmak için bir aciliyet duygusu yok” diye ekledi. Williams ayrıca ekonominin Fed'in faiz oranı hedefini yeniden yükseltmesine neden olacak koşullar yarattığını görmediğini söyledi.
  • Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi üyesi Fabio Panetta enflasyonun beklenenden daha hızlı yavaşladığını söyledi.
  • ABD'de federal hükümetin kapanmasını önleyecek geçici bütçe tasarısı, Temsilciler Meclisi ile Senato’dan geçti. Söz konusu tasarı, yasalaşması durumunda, 1 Ekim 2023'te başlayan 2024 mali yılında hükümetin finansman yetersizliği nedeniyle kapanmasını önlemeye yönelik dördüncü geçici bütçe olacak.
  • Fed Başkanı Powell, önümüzdeki hafta Temsilciler Meclisi ve Senato’da sunum yapacak ve ardından gelen soruları cevaplayacak. Powell, 6 Mart'ta TSİ 18:00’da Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’nde, 7 Mart’ta ise TSİ 18:00’da Senato Bankacılık Komitesi’nde sunum yapacak ve sunumların ardından soru-cevap bölümü düzenlenecek. Kongre sunumlarının ardından gerçekleşen soru-cevap bölümleri para politikalarına yönelik ip uçları içerebildiğinden ötürü yakından takip edilecek.

Günlük Ekonomi Takvimi

Ülke

Veri

Saat

Beklenti

Önceki

Almanya Şubat Ayı Nihai İmalat PMI Endeksi

11:55

42,3

42,3

Euro Bölgesi Şubat Ayı Nihai İmalat PMI Endeksi

12:00

46,1

46,1

İngiltere Şubat Ayı Nihai İmalat PMI Endeksi

12:30

47,1

47,1

Euro Bölgesi Şubat Ayı Öncü Aylık TÜFE

13:00

%0,6

-%0,4

Euro Bölgesi Şubat Ayı Öncü Yıllık TÜFE

13:00

%2,5

%2,8

Euro Bölgesi Şubat Ayı Öncü Yıllık Çekirdek TÜFE

13:00

%2,9

%3,3

Avrupa Merkez Bankası YK Üyesi Holzmann’ın Konuşması

13:00


Richmond Fed Başkanı Barkin’in Konuşması (FOMC’de oy sahibi)

16:30



ABD Şubat Ayı Nihai İmalat PMI Endeksi

17:45

51,5

51,5

ABD Ocak Ayı Aylık İnşaat Harcamaları

18:00

%0,2

%0,9

ABD Şubat Ayı Nihai Michigan Tüketici Güven Endeksi

18:00

79,6

79,6

ABD Şubat Ayı ISM İmalat Endeksi

18:00

49,5

49,1

Fed Guvernörleri Waller ve Logan’ın Konuşması

18:15



Atlanta Fed Başkanı Bostic’in Konuşması (FOMC’de oy sahibi)

20:15



San Francisco Fed Başkanı Daly’nin Konuşması

21:30



Fed YK Üyesi Kugler’ın Konuşması (FOMC’de oy sahibi)

23:30



Makroekonomik Gelişmeler

ABD’de PCE enflasyon gerilemeye devam ediyor

ABD’den gün gelen ocak ayı PCE enflasyon verileri piyasa beklentilerine paralel gerçekleşti. Buna göre ocak ayında PCE aylık bazda %0,3 artış kaydederken, yıllık artış ise %2,4 oldu. Çekirdek PCE enflasyon ise aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,4 ve %2,8 olarak gerçekleşti. Böylelikle Fed’in temel enflasyon göstergesi olan yıllık çekirdek PCE beklentilere paralel olarak ocak ayı itibariyle %2,9 seviyesinden %2,8 seviyesine, yıllık PCE ise %2,6’dan %2,4’e inmiş oldu. Ayrıca dün açıklanan verilere göre ABD’de Kişisel Gelir %0,3’lük beklentinin oldukça üzerinde gelerek %1 olarak gerçekleşirken, Kişisel Harcamalar ise %0,2’lik artış göstererek beklentilere paralel bir yükselişi işaret etti.

Fed’in bu yılın ikinci yarısından önce faiz indirmesini beklememekle birlikte, bunun en erken haziran toplantısında söz konusu olabileceği ve Fed’in faiz indirimini eylül ayına kadar öteleme alanı olduğu görüşündeyiz. Haziran ayı ile birlikte yıl sonuna kadar düzenlenecek olan beş Fed toplantısının üçünde faiz indirimi gelmesini bekliyoruz. Fiyatlamalara baktığımızda da piyasanın Fed’e yakınsadığını ve faiz indirim beklentilerinin ötelendiğini görmekteyiz. Opsiyon fiyatlamalarından türetilen olasılıklara baktığımızda faiz indirim beklentilerinin haziran ayını işaret ettiğini izliyoruz. Bu çerçevede, 12 Haziran’daki Fed toplantısında açıklanacak olan ekonomik projeksiyonların indirim süreci iletişimi açısından kritik rol oynayacağını düşünüyoruz. Bunun öncesinde ise daha yakın vadede Fed Başkanı Jerome Powell’ın 6-7 Mart’ta ABD Kongresi’nin alt ve üst kanadında gerçekleştireceği yarıyıl sunumu ve ardından 8 Mart’ta açıklanacak olan şubat tarım dışı istihdam ve ücret artışları verileri Fed’in sonraki adımlarına ilişkin ipucu verecek.

Döviz & Emtia Analizleri

USD/TRY

USD/TRY

Dün GoÜ para birimleri genelinde alış ağırlıklı bir resim ön plana çıkarken, Türk lirasının ise dolar karşısında %0,07’lik sınırlı bir değer kaybı ile görece yatay seyrettiği takip edildi. Kademeli yükseliş hareketine devam eden USDTRY paritesi ise günü 31,23 seviyesinin hemen üzerinden tamamladı. Risk pirimi cephesinde ise Türkiye 5 yıllık CDS primi 300 baz puanın altında kalmaya devam ederek 289,82 baz puandan günü tamamladı. 290,66 baz puandan 387,08 baz puana indi. Teknik göstergeler kurda kısa vadeye ilişkin olarak 30 – 33 bandını ön plana çıkarmaya devam ediyor.

EUR/USD

EUR/USD

Dün 100 GHO altına inen EURUSD partisinde bugün itibariyle 1,0825 seviyesinden geçen bu ortalamanın direnç haline dönüştüğünü takip ediyoruz. Kısa vadeli görünümde paritenin yeniden bu ortalama üzerine çıkıp çıkmayacağını izleyeceğiz. Paritenin 100 GHO altında kalmaya devam etmesi durumunda yaklaşık son iki haftadır etkili olan yükseliş çabasının güç kaybetmesi ve yeniden 1,08 altına bir dönüş yaşanması beklenebilir. 1,0825’ten geçen 100 GHO üzerinde 1,0875 direnci bulunurken, aşağıda 1,0760 seviyesi destek konumunda yer alıyor.

XAU/USD

XAU/USD

Ocak PCE verilerinin ardından ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,32 seviyesinden %4,23 seviyesi altına hızlı bir düşüş gerçekleştirirken, ons altın ise ABD 10 yıllıklarındaki gerilemeye paralel olarak 2050$ seviyesine tırmandı. Dünkü yükselişi ile birlikte kısa vadeli düşüş kanalını yukarı yönlü kıran ons altında, teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda yükseliş eğiliminin devamını bekliyoruz. Fed’in faiz indirim sürecine yaklaşıldıkça ABD 10 yıllıklardaki gerilemenin ve ons altındaki yukarı yönlü hareketin hız kazanabileceği görüşündeyiz.

XAG/USD

XAG/USD

Teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda gümüşün kısa vadede 22$ desteği üzerinde tutunabileceği ve 22$ – 23,50$ bandında bir seyir izleyebileceğine ilişkin görüşümüzü sürdürüyoruz. Bugün itibariyle 23$ seviyesinden geçen 50 GHO, 23,20$ seviyesinden geçen 100 GHO ve 23,30$ seviyesinden geçen 200 GHO yukarıda önemli bir direnç bölgesi oluşturuyor. Yükselişlerin istikrar kazanabilmesi için önemli hareketli ortalamaların oluşturduğu bu direnç bölgesinin yukarı yönlü kırılması önem arz ediyor.

Uyarı Notu