Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

03.07.2024

Enflasyon – Haziran 2024

TÜFE haziranda beklentilerin altında arttı

Detaylı PDF   -   101 KB

İçerikler

İçerikler

Haziran ayı TÜFE aylık artışı %1,6 ile %2,2 olan kurum beklentimizin ve medyan tahminin altında bir gerçekleşme gösterdi. Böylelikle yıllık TÜFE artışı %75,4 seviyesinden %71,6 seviyesine geriledi. Diğer taraftan ÜFE haziran ayında aylık bazda %1,4 artarken, yıllık ÜFE artışı %57,7 seviyesinden %50 seviyesine indi.  

Gıda fiyatlarında haziran ayında aylık %1,8’lik yükseliş izlenirken, yıllık gıda enflasyonu ise %70,1’den %68’e geriledi. İşlenmemiş gıda fiyatlarının mayıs ayındaki %0,45’lik gerilemenin ardından haziran ayında %0,8 artış kaydettiği, işlenmiş gıda fiyatlarının ise bu dönemde aylık bazda %2,7 arttığı takip edildi. Yıllık bazda ise işlenmemiş gıda fiyat artışı %76,5’ten %70,5’e inerken, işlenmiş gıda fiyatlarındaki artış ise %64,5’ten %65,9’a çıktı.

Aylık bazda en yüksek artış %3,8 ile konut kaleminde gerçekleşti. Konut kalemini takiben en yüksek ikinci aylık artış %3,5 ile eğitim kaleminde izlendi. Enerji fiyatlarındaki aylık artış haziran ayında %4,9’dan %1,4’e gerilerken, yıllık enerji fiyat artışı ise %89,7 seviyesinden %84,6 seviyesine indi.

Çekirdek göstergelere bakıldığında ise; (i) İç talebe yönelik önemli bir gösterge niteliğinde olan dayanıklı tüketim mallarında haziran ayında aylık %0,5 oranında bir gerileme yaşandığını izliyoruz. İkinci çeyrek itibariyle talep dinamiklerinin enflasyonist etkisinin bir miktar azaldığını görmekle birlikte, henüz istenilen ölçüde bir durulmadan bahsedemiyoruz. Yılın ikinci yarısı itibariyle ekonomide soğumanın çok daha belirgin bir hale gelmesini bekliyoruz. Dayanıklı tüketim mallarındaki düşüşün yanı sıra giyim ve ayakkabı kaleminde haziran ayında görülen %0,7’lik gerilemenin de etkisi ile birlikte temel mal fiyatlarındaki aylık artışın bu dönemde %0,1 ile düşük bir seviyede oluştuğunu izliyoruz. Yıllık artış ise %56,5’ten %50,6’ya gerilemiş durumda. (ii) Hizmet fiyatlarındaki aylık artışın haziran ayında %4’ten %3,3’e gerileme gösterdiği, bu cephedeki yıllık artışın ise %95,9 seviyesinden %95,3 seviyesine indiği izlendi. Bu çerçevede haziran ayında yıllık TÜFE-B artışı %73’ten %70,40 seviyesine inerken, TÜFE-C artışı ise %75 seviyesinden %71,4 seviyesine indi. Böylelikle yıllık çekirdek TÜFE (TÜFE-C) üst üste ikinci ayında manşet TÜFE’nin altında kalmaya devam etti.

Mayıs ayı itibariyle enflasyonda zirvenin geride kalmasını takiben temmuz ve ağustos aylarında göreceğimiz olumlu baz etkisi ile birlikte yaz aylarında yıllık enflasyonda yaklaşık 25 yüzde puanlık bir düşüş öngörüyoruz. Temmuz ayında aylık enflasyon eğiliminde hazirana göre bir yükselişin ön planda olmasını bekliyoruz. Elektrik perakende satış fiyatlarında mesken abone grubu için yapılan %38’lik zammın manşet enflasyona %0,67 puan etki etmesini bekliyoruz. Temmuz ayında aylık enflasyon beklediğimiz yükselişe rağmen baz etkisi ile birlikte yıllık TÜFE’nin %65’in altına gerileyeceğini tahmin ediyoruz. Eylül ayında yıllık TÜFE’nin %50 altına gerileyeceğini, 2024 yılını ise %43 seviyesinde tamamlayacağını öngörüyoruz.

Grafikler

Grafikler

Yıllık TÜFE Tahmin Patikamız (%)

 Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım

İşlenmemiş – İşlenmiş Gıda Fiyatları (yıllık)

Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım

Uyarı Notu

İşleminiz Yapılıyor. Lütfen Bekleyiniz.