Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

25.04.2025

Ekonomik Veri Takvimi 28 Nisan – 2 Mayıs

Gelecek haftanın öne çıkan verileri

Detaylı PDF   -   215 KB

Yurt İçi Veri Takvimi

Yurt İçi Veri Takvimi

29 Nisan Salı

10:00 Mart İşgücü İstatistikleri

  • Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı şubat ayında %8,4 seviyesinden %8,2 seviyesine inerken, işgücünde şubat ayında aylık bazda görülen %0,7’lik düşüşün işsizlik oranındaki gerilemede etkili olduğu izleniyor. İşgücü istatistikleri içerisinde yakından izlediğimiz ve daha geniş tanımlı bir işsizlik göstergesi olan âtıl işgücü oranı ise %28,2 seviyesinden %24 seviyesine indi ve Şubat 2024’ten bu yana en düşük seviyesine geriledi. Şubat ayı itibariyle mevsim etkisinden arındırılmış zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %18,8 seviyesinden %16,2’ye inerken, işsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı ise %18,9 seviyesinden %17,2’ye geriledi.

10:00 Nisan Ekonomik Güven Endeksi

  • Ekonomik güven endeksi Mart ayında aylık bazda %1,6 artış kaydederek 100,8 seviyesine çıktı ve Haziran 2023’ten bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. 0 ile 200 aralığında değer alabilen ekonomik güven endeksinin 100'den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100'den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği yansıtmakta. 19 Mart itibariyle yurt içinde yaşanan gelişmeler ve piyasalarda artan volatilitenin etkilerinin öncü göstergeler üzerindeki olumsuz yansımalarını nisan itibariyle görmeye başladık. Bu çerçevede ekonomik güven endeksinin de, mart ayındaki güçlü yükselişin ardından nisan ayında yeniden 100 seviyesi altına gerileyebileceğini değerlendiriyoruz.

30 Nisan Çarşamba

10:00 Mart Dış Ticaret İstatistikleri

  • Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan öncü veriler, dış ticaret açığında mart ayında sınırlı bir düşüşü işaret ediyor. Mart ayına ilişkin açıklanan öncü verilere göre ihracat yıllık bazda, %3,2 oranında artarak 23,4 milyar dolar, ithalat ise %2,3 yükselerek 30,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Öncü veriler çerçevesinde dış ticaret açığı mart ayında 7,8 milyar dolardan 7,3 milyar dolara inerken, yıllık açık ise 84,6 milyar düzeyinde gerçekleşti.

2 Mayıs Cuma

10:00 İSO Türkiye Nisan İmalat PMI

  • İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI, mart ayında 48,3 seviyesinden 47,3’e inerek ekim ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Böylelikle, 2024 yılının son çeyreğinde ortalama 47,73 seviyesinde oluşan imalat PMI, 2025 yılının ilk çeyreğinde ise ortalama 47,87 ile önceki çeyreğe göre önemli bir değişim göstermedi. Bu görünüm altında, sanayi üretiminin bu yılın ilk çeyreğinde, 2024 yılı son çeyreğindekine benzer bir performans sergilemesini bekliyoruz. Şubat ayında çalışma günündeki azalma ile birlikte sanayi üretiminde sınırlı bir negatif değer görmemiz söz konusu olabilir. Ancak ana eğilimde, 2025 yılı ilk çeyreğinde önceki çeyreğe göre önemli bir değişim beklemiyoruz.

14:30 Haftalık TCMB Verileri (18 – 25 Nisan)

(Menkul Kıymet İstatistikleri, Para & Banka İstatistikleri, Uluslararası Rezervler)

  • 1 Mayıs Perşembe gününün resmi tatil olması dolayısı ile, her hafta perşembe günü yayınlanan haftalık TCMB verileri bu hafta cuma günü açıklanacak. Bir önceki haftanın verilerine ilişkin raporumuza linkten ulaşabilirsiniz.

Grafikler

Grafikler

İşgücüne İlişkin Tamamlayıcı Göstergeler (MA, %)

Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım

Ekonomik Güven Endeksi (3-aylık HO)

Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım

Yabancı Net Portföy Hareketleri (yıllık, milyar US$)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım

Yurt İçi Yerleşiklerin Döviz Mevduatları

(milyar dolar, altın dahil ,parite etkisinden arındır.)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım

Dış Ticaret Dengesi & Altın İthalatı (yıllık, milyar $)

Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım

İSO Türkiye İmalat PMI Endeksi (3-aylik HO)

Kaynak: İstanbul Sanayi Odası, Tacirler Yatırım

Yurt Dışı Veri Takvimi

Yurt Dışı Veri Takvimi

Uyarı Notu

İşleminiz Yapılıyor. Lütfen Bekleyiniz.