25.04.2025
Haftalık TCMB Verileri 11 – 18 Nisan
DTH’lar kurumlar öncülüğünde artarken, hanehalkının döviz talebi sakin seyretti
Detaylı PDF - 172 KBİçerikler
İçerikler
11 – 18 Nisan haftasında; yabancı yatırımcılar hisse senedi piyasasında 269,1 milyon dolar net alış gerçekleştirirken, tahvil piyasasında repo işlemleri hariç 970 milyon dolar satış yaptı. Böylelikle tahvil piyasasında net yabancı satışı üst üste beşinci hafta da devam ederken, yabancı yatırımcının tahvil stoku içindeki payı 11 – 18 Nisan haftasında %5,2’den %4,8’e indi. 21 Mart haftasından bu yana tahvil piyasasında repo işlemleri hariç gerçekleşen net yabancı satışı 8,6 milyar dolara ulaşmış durumda. Son bir sene içerisinde hisse senedi piyasasında 4 milyar dolarlık bir yabancı çıkışı, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 10,8 milyar dolarlık yabancı girişi yaşandığı görülüyor. Yılbaşından bu yana bakıldığında ise yabancı yatırımcının hisse senedi piyasasında 646 milyon dolar, bono piyasasında ise toplam 5,1 milyar dolarlık satış gerçekleştirdiği takip ediliyor.
Yurt içi yerleşiklerin DTH’ları 11 – 18 Nisan haftasında kurumlar öncülüğünde yükseldi. Bu dönemde yurt içi yerleşiklerin altın hariç parite etkisinden arındırılmış DTH’ları 2,4 milyar dolar artarken; verinin detayını hesapladığımızda hanehalkı DTH’larının 109 milyon dolar kadar sınırlı bir artış gösterdiğini, kurumlar DTH’larının ise 2,3 milyar dolar tırmanarak DTH artışının temelini oluşturduğunu görmekteyiz. Aynı hafta içerisinde kıymetli maden mevduat hesaplarında ise önemli bir hareketlilik görülmedi. Özetle, 11 – 18 Nisan haftasında yerleşiklerin altın dahil toplam DTH hesapları, fiyat etkisinden arındırılmış olarak 2,4 milyar dolar yükseliş kaydetti.
Dün açıklanan TCMB rezerv verilerini de hatırlayacak olursak: 11 – 18 Nisan haftasında TCMB brüt döviz rezervi 920 milyon dolar düşüşle 146,7 milyar dolara, net döviz rezervi ise 243 milyon dolar düşüşle 38,6 milyar dolara indi. Swap hariç net rezerv ise 20,8 milyar dolardan 20,4 milyar dolara geriledi. Bir önceki hafta, 4 – 11 Nisan döneminde, brüt ve net döviz rezervlerinde sırasıyla 7 ve 10 milyar dolarlık yüksek düşüşler yaşanmıştı. 21 Mart haftasından bu yana TCMB rezervlerinde yaşanan erimenin, 11 – 18 Nisan haftası itibariyle sınırlandığı görülüyor.
Grafikler
Grafikler
Yabancı Portföy Hareketleri (yıllık, milyar US$)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Yurtiçi Yerleşiklerin Döviz Mevduatları
(altın dahil., milyar US$, parite / fiyat etkisinden arınd.)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım