19.04.2024
Ekonomik Veri Takvimi 22 – 26 Nisan
Gelecek haftanın öne çıkan verileri
Detaylı PDF - 167 KBYurt İçi Veri Takvimi
Yurt İçi Veri Takvimi
22 Nisan Pazartesi
Hazine ihaleleri (7 yıl vadeli değişken faizli, 9 yıl vadeli sabit kuponlu)
- Hazine ve Maliye Bakanlığı 22 Nisan Pazartesi günü 7 yıl vadeli değişken faizli, 9 yıl vadeli sabit kuponlu iki ihale düzenleyecek ve nisan ayı iç borçlanma programını tamamlayacak.
- Hazine ay başından bu yana gerçekleştirdiği ihaleler ve doğrudan satışlar ile birlikte şimdiye kadar ROT satışlar dahil toplam 119 milyar TL’lik iç borçlanma gerçekleştirdi. Hazine nisan ayı içerisinde 284,1 milyar TL’lik itfası karşılığında piyasalardan toplam 169,5 milyar TL’lik iç borçlanma gerçekleştirmeyi planlıyor – iç borç çevirme oranı %60 olarak planlanıyor.
10:00 Nisan Tüketici Güven Endeksi
- Tüketici güven endeksi mart ayında 79,3 seviyesinden 79,4 seviyesine hafif bir artış kaydederek önceki aya göre önemli bir değişim göstermedi. 0 ila 200 arasında değer alabilen TGE’de 100’ün altındaki değerler tüketici güvenindeki kötümser duruma işaret ediyor. Verinin alt kalemlerini incelediğimizde mevcut dönemde hanenin maddi durumuna ilişkin alt endeks mart ayında önemli bir değişim göstermeyerek 67,1 seviyesinden 66,6’ya inerken, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisine ilişkin alt endeksin aynı dönemde 74,6 seviyesinden 76,9’a çıktığı takip edildi. Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisine ilişkin alt endeksin ise 78,2’den 78,9’a iyileşme kaydettiği izlendi. İç talebe yönelik önemli göstergelerden biri olan gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesine ilişkin alt endeks ise mart ayında 97,5 seviyesinden 97 seviyesine geriledi.
24 Nisan Çarşamba
10:00 Şubat Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri
- Ocak Kısa Vadeli Dış Borç Stoku 2023 yıl sonuna göre %0,2 oranında azalışla 174,9 milyar dolar olarak açıklandı. Kısa Vadeli Dış Borç verilerinde özellikle “kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku” verisini, diğer bir deyişle orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine bir yıl ve daha kısa kalan dış borçları yakından takip ediyoruz. Söz konusu rakam Ocak 2024 itibariyle 225,4 milyar dolar seviyesine geriledi. Bu rakamdan şube ve iştiraklere borçları çıkararak baktığımızda borç stokunun 205,8 milyar dolar olduğu görülüyor. Vadesine bir yıl ve daha kısa kalan dış borçlara, önümüzdeki 12 aylık cari açık beklentisini de ekliyoruz ve böylelikle Türkiye’nin önümüzdeki 1 yıllık süreçteki dış finansman ihtiyacını 240 milyar dolar civarında hesaplıyoruz.
10:00 Şubat Konut Fiyat Endeksi
- Konut Fiyat Endeksi ocak ayında aylık %2,3 ve yıllık %68 oranında artış kaydederek 1.190 seviyesine çıkarken, söz konusu yıllık artış Aralık 2021’den bu yana kaydedilen en yavaş artış oldu. Öte yandan aylık bazda kaydedilen %2,3’lük konut fiyat artışının ise ocak ayında üst üste üçüncü ayında da enflasyon seviyesinin altında gerçekleştiği dikkat çekti.
10:00 Nisan Reel Kesim Güven Endeksi & Kapasite Kullanım Oranı
- Arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) mart ayında 101,50 seviyesinden 104,4 seviyesine çıkarak Eylül 2023’ten ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken, mevsim etkilerinden arındırılmış endeksin ise 102 seviyesinden 103,50 seviyesine yükseldiği takip edildi. Diğer yandan Kapasite Kullanım Oranı (KKO) mart ayında %76,4 seviyesinden %76,2 seviyesine inerken, mevsimsel etkilerden arındırılmış KKO ise %77 seviyesinden %77,2 seviyesine yükseldi. Öncü göstergeler bu yılın başlangıcında ekonomik aktiviteye yönelik olumlu sinyaller üretiyor. Bu yılın ilk çeyreğinde iç talebin canlılığını koruması ile birlikte büyüme dinamiklerinin güçlü seyretmesini, ikinci yarı itibariyle ise aktivitede hız kaybının ön plana çıkmasını bekliyoruz. 2024 yılına ilişkin büyüme beklentimiz %3 seviyesinde bulunuyor.
25 Nisan Perşembe
14:00 TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Kararı
- Yoğunlaştırılan makro ihtiyati önlemler ve mart ayındaki 500 baz puanlık güçlü faiz artırımın ardından PPK’nın nisan ayı toplantısında ek faiz artırımına gitmemesini ve politika faizini %50 seviyesinde sabit tutmasını beklemekteyiz. Ancak gelecek birkaç ayın enflasyon gerçekleşmelerinin gelecek dönem para politikası açısından önemli olacağının da altını çizmek isteriz. Mevcut görünümde ek faiz artırımı beklememekle birlikte, enflasyonun aylık eğiliminde beklenen iyileşmenin gerçekleşmemesi durumunda ek artırımların gündeme gelmesi söz konusu olabilir.
26 Nisan Cuma
14:30 Haftalık TCMB verileri (12 – 19 Nisan)
(Menkul Kıymet İstatistikleri – Para & Banka İstatistikleri – TCMB Rezervleri)
- Her hafta perşembe günü açıklanan haftalık TCMB verileri bu hafta 23 Nisan tatili sebebiyle cuma günü açıklanacak.
- En son 5 – 12 Nisan haftasına ilişkin açıklanan verilerde hisse senedi piyasasında 160 milyon dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 38,2 milyon dolarlık yabancı girişi gerçekleşti. Yılbaşından bu yana bakıldığında hisse senedi piyasasında toplam 810 milyon dolarlık bir yabancı girişi görülürken, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 123,7 milyon dolarlık bir yabancı alımı izleniyor. Son bir sene içerisindeki kümülatif veriye baktığımızda ise hisse senedi piyasasında toplam 3 milyar dolar, bono piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 2 milyar dolarlık bir yabancı girişi ön plana çıkıyor.
- 5 – 12 Nisan haftasında yerleşiklerin altın dahil DTH hesaplarında fiyat etkisinden arındırılmış olarak 341 milyon dolarlık bir düşüş gerçekleşti.
- 12 Nisan itibariyle net uluslararası döviz rezervleri 20,7, brüt döviz rezervleri ise 127,3 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. Swaplar hariç net rezervi ise 12 Nisan itibariyle -55 milyar dolar düzeyinde hesaplıyoruz.
Grafikler
Grafikler
Tüketici Güven (MA, 3-aylık HO)
Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım
Kısa Vadeli Dış Borç Stoku (aylık, milyon $)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Yabancı Net Portföy Hareketleri
(yıllık kümülatif, milyon US$ hisse+tahvil (repo işl. hariç))
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Yurtiçi Yerleşiklerin Döviz Mevduatları
(altın dahil., milyar US$, parite etkisinden arındırılmış)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Reel Kesim Güven Endeksi (MA)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Politika Faizi (basit & bileşik karşılaştırmalı, %)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım