Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

18.04.2025

Ekonomik Veri Takvimi 21 – 25 Nisan

Gelecek haftanın öne çıkan verileri

Detaylı PDF   -   221 KB

Yurt İçi Veri Takvimi

Yurt İçi Veri Takvimi

22 Nisan Salı

10:00 Nisan Tüketici Güven Endeksi

  • Tüketici güven endeksi, mart ayında 82,1 seviyesinden 85,9’a yükselerek Mayıs 2023’ten bu yana en yüksek düzeyine tırmandı. Böylelikle 2024 yılının son çeyreğinde ortalama 80,6 seviyesinde gerçekleşen endeks, 2025 yılının ilk çeyreğinde ise ortalama 83 seviyesine yükselmiş oldu. Ocak göstergelerinin aktiviteye ilişkin zayıf sinyaller üretmesinin ardından şubat ayına ilişkin açıklanan ilk veriler yeniden toparlanmanın ön plana çıktığını göstermişti. Mart ayında tüketici güveninde hızlanan yükseliş eğilimi, aktiviteye ilişkin olumlu sinyaller vermeye devam etti. 19 Mart itibariyle yurt içinde yaşanan gelişmeler ve piyasalarda artan volatilitenin nisan ayı öncü göstergelerini nasıl etkilediği yakından takip edilecek.

24 Nisan Perşembe

10:00 Nisan Reel Kesim Güven Endeksi & Kapasite Kullanım Oranı

  • Arındırılmamış reel kesim güven endeksi (RKGE) martta 102,4’ten 104,1’e yükselerek mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine tırmanırken, mevsim etkilerinden arındırılmış endeks seviyesi ise 102,8’den 103,2’ye çıktı. Kapasite kullanım oranı (KKO) ise mart ayında %74,5’ten %74,4’e inerken, mevsimsel etkilerden arındırılmış KKO ise %74,9’dan %75,2’ye yükseldi.
  • Şubat ayı için aktivitede iyileşme sinyalleri üreten öncü göstergeler, mart ayı için “güçlü, ancak şubata göre hafif kız kesen” bir aktivite görünümü ortaya koymuştu. Mart ayının son haftaları itibariyle yurt içinde yaşanan gelişmelerin nisan ayı güven endeksleri üzerindeki etkisini yakından takip edeceğiz. 2025 yılı büyüme tahminimiz %3,1 seviyesinde.

14:30 Haftalık Uluslararası Rezervler (11 – 18 Nisan)

  • 4 -11 Nisan haftasında TCMB brüt döviz rezervi 6,8 milyar dolar azalarak 147,7 milyar dolara, net döviz rezervi ise 9,8 milyar dolar düşüşle 38,8 milyar dolara indi.

25 Nisan Cuma

10:00 Nisan Sektörel Enflasyon Beklentileri

  • Mart ayına ilişkin yayınlanan Sektörel Enflasyon Beklentileri anket sonuçlarına göre piyasa katılımcıları ve reel sektörün 12 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentileri gerileme gösterirken, hanehalkının enflasyon beklentisi ise sınırlı bir artış kaydetti. Bu çerçevede, mart anket sonuçlarına göre 12 ay sonrasına ilişkin yıllık enflasyon beklentileri; piyasa katılımcıları için 0,7 puan azalarak %24,6 seviyesine, reel sektör için 0,8 puan azalarak %41,1 seviyesine gerilerken, hanehalkı için 0,1 puan artarak %59,3 seviyesine yükselmiştir. Mart ayı anketi, yurt içi piyasalarda 19 Mart itibariyle türbülansı yansıtmadığından ötürü, içerideki volatilitenin ekonomik birimlerin enflasyon beklentilerine olan yansımasını nisan ayı anket sonuçlarında görmeyi bekliyoruz. Bununla birlikte enflasyon beklentilerinin nisan ayı anket sonuçlarında yükselebileceğini değerlendiriyoruz.

14:30 Haftalık Menkul Kıymet ve Para & Banka İstatistikleri (11 – 18 Nisan)

  • Her hafta perşembe günü açıklanan haftalık menkul kıymet ve para & banka istatistikleri verileri, bu hafta 23 Nisan tatili sebebiyle cuma günü açıklanacak. Bir önceki haftanın verilerine ilişkin raporumuza linkten ulaşabilirsiniz.

S&P Türkiye Kredi Notu Değerlendirmesi

  • Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin 2025 takviminde, 25 Nisan Cuma günü Türkiye ile ilgili değerlendirmesi bulunuyor. Kredi derecelendirme kuruluşları, takvimde yer alan günlerde bir değerlendirme raporu açıklamayabiliyor. Raporun açıklanması durumunda ise değerlendirmenin piyasa kapanışının ardından gelmesi bekleniyor.
  • S&P en son 1 Kasım 2024 tarihinde gerçekleştirdiği değerlendirmesinde Türkiye’nin kredi notunu 'B+'dan 'BB-’ye bir kademe yükseltirken, görünümü "durağan" olarak belirlemişti. S&P’nin 25 Nisan Cuma günü beklenen değerlendirmesinde kredi notu ve görünümünde bir değişiklik beklemiyoruz.

Grafikler

Grafikler

Tüketici Güven Endeksi (MA, 3-aylık HO)

Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım

Sektörel Enflasyon Beklentileri (gelecek 12 ay, %)

Kaynak: TÜİK, TCMB, Tacirler Yatırım

Yabancı Net Portföy Hareketleri (yıllık, milyar US$)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım

Yurt İçi Yerleşiklerin Döviz Mevduatları

(milyar dolar, altın dahil ,parite etkisinden arındır.)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım

Reel Kesim Güven Endeksi (3-aylık HO)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım

Kapasite Kullanım Oranı (%, 3-aylık HO)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım

Yurt Dışı Veri Takvimi

Yurt Dışı Veri Takvimi

Uyarı Notu

İşleminiz Yapılıyor. Lütfen Bekleyiniz.