Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

13.12.2024

Ekonomik Veri Takvimi 16 – 20 Aralık

Gelecek haftanın öne çıkan verileri

Detaylı PDF   -   348 KB

Yurt İçi Veri Takvimi

Yurt İçi Veri Takvimi

16 Aralık Pazartesi

Hazine İhaleleri (2 yıl vadeli sabit kuponlu, 6 yıl vadeli değişken faizli)

11:00 Kasım Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi

  • Son gelen veriler çerçevesinde Ocak – Ekim döneminde bütçe açığı 1,3 trilyon TL, faiz dışı açık 211,4 milyar TL oldu. Bu dönemde nakit dengesi 1,7 trilyon TL açık verirken, 2024 yıl başından bu yana tahakkuk bazlı bütçe ile nakit bazlı bütçe arasındaki ayrışmanın sürdüğü izleniyor. Nakit bazlı performanstaki zayıf seyrin sürebileceği kanaatinde olmakla birlikte, gelecek dönemde vergi dışı gelirler ve faiz giderlerinin bütçe performansı açısından belirleyici olacağı görüşündeyiz. 2024 yılı için belirlenen 1,3 trilyon TL’lik deprem harcamasının bütçeye henüz tamamen yansımadığını görüyoruz. Deprem harcamalarının büyük bölümünün muhasebeleştirildiği Ekod4 sınıflandırmasında yer alan 3 alt kalemden harcama görünümünü takip edebiliyoruz. Bu çerçevede, geçtiğimiz yılın aralık ayında olduğu gibi bu yılın son ayında deprem harcamalarının tahakkuk etmesi ile birlikte bütçe açığında aralık ayında önemli bir artış yaşanabileceğini değerlendiriyoruz. Bu çerçevede bütçe açığının 2024 yılını 1,86 trilyon TL (GSYİH’nın %4,3’ü) düzeyinde tamamlayacağını tahmin ediyoruz.

17 Aralık Salı

Hazine İhaleleri ve Doğrudan Satışı

(3 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli & 10 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesi, 2 yıl vadeli kira sertifikası doğrudan satışı)

  • Hazine ve Maliye Bakanlığı bu hafta Hazine 16 Aralık Pazartesi günü 2 yıl vadeli sabit kuponlu ve 6 yıl vadeli değişken faizli iki ihale, 17 Aralık Salı günü ise 3 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli ve 10 yıl vadeli sabit kuponlu iki ihale ve 2 yıl vadeli kira sertifikası doğrudan satışı düzenleyecek ve aralık ayı iç borçlanma programını tamamlayacak. Ay başından bu yana toplam 78,4 milyar TL’lik iç borçlanma gerçekleştiren Hazine, bu ay içerisinde 71,5 milyar TL’lik itfası karşılığında toplam 132 milyar TL’lik iç borçlanma planlıyor (öngörülen geri çevirme rasyosu %185).

10:00 Kasım Konut Fiyat Endeksi

  • Konut Fiyat Endeksi (KFE) ekim ayında aylık %2,1 ve yıllık %27,4 oranında artış kaydederek 151,1 seviyesinde oluşurken, fiyatlarda reel bazda yıllık %14,7 oranında düşüş kaydedildi. Konut fiyat artışının ocak ayından bu yana yıllık enflasyon artışının altında kaldığı dikkat çekiyor.

18 Aralık Çarşamba

10:00 Kasım Konut Satış İstatistikleri

  • Konut satışları ekim ayında toplam 165.138 adet ile Aralık 2022’den bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken; aylık bazda %17,2, yıllık bazda ise %76,1 artış gösterdi. Bir önceki yılın aynı döneminde toplam 93.761 adet konut satılmıştı. İpotekli konut satışları ekim ayında 21.095 adet ile aylık bazda %33,3 yıllık bazda ise %278,2’lik güçlü bir yükselişi işaret etti. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı ise ekim ayında %11,2’den %12,8’e çıktı. Yabancılara yapılan konut satışları ekim ayında yıllık %16,3 oranında azalarak 2 bin 122 oldu. Ekim ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı %1,3 olarak gerçekleşti.

 10:00 Ekim Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri

  • Kısa vadeli dış borç stoku eylül ayında, 2023 yıl sonuna göre %0,1 artış kaydederek 176,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Kısa vadeli dış borç verilerinde özellikle “kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku” verisini, diğer bir deyişle orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine bir yıl ve daha kısa kalan dış borçları yakından takip ediyoruz. Söz konusu borç stoku Eylül 2024 itibariyle 233,1 milyar dolar seviyesinde. Bu veriden Türkiye’de yerleşik bankaların ve özel sektörün yurt dışı şubeleri ile iştiraklere olan borçlarını çıkararak baktığımızda borç stokunun 211,7 milyar dolar olduğu görülüyor. Bu veriye önümüzdeki 12 aylık cari açık beklentisini de ekliyoruz ve böylelikle Türkiye’nin önümüzdeki 1 yıllık süreçteki dış finansman ihtiyacını 225 milyar dolar civarında hesaplıyoruz.

19 Aralık Perşembe

14:30 Haftalık TCMB verileri (6 – 13 Aralık)

  • Yabancı yatırımcılar 29 Kasım – 6 Aralık haftasında hisse piyasasında 157,6 milyon dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 102,3 milyon dolar net satış gerçekleştirdi. Aynı hafta içerisinde yerleşiklerin altın hariç parite etkisinden arındırılmış DTH’ları 2,5 milyar dolarlık önemli bir gerileme gösterirken, altın dahil toplam DTH hesapları fiyat etkisinden arındırılmış 2,7 milyar dolar düşüş kaydetti. 29 Kasım – 6 Aralık haftasında TCMB net döviz rezervi 900 milyon dolar artarak 65 milyar dolara çıkarken, brüt döviz rezervi ise 1,7 milyar dolarlık yükselişle 159,5 milyar dolar seviyesine tırmandı. Swap hariç net rezerv ise 45,6 milyar dolardan 48,3 milyar dolara çıktı. Ayrıntılı rapor için tıklayınız.

20 Aralık Cuma

10:00 TCMB Aralık Piyasa Katılımcıları Anketi

  • Kasım ayı enflasyonunun da beklentileri aşmasının ardından aralık ayı anket sonuçlarında katılımcıların yıl 2024 yıl sonu TÜFE beklentinin %45’in bir miktar üzerine yükselebileceğini tahmin ediyoruz. Kurum olarak yıllık TÜFE artışının bu yılı %45,4 düzeyinde tamamlamasını, 2025 yıl sonunda ise %26 düzeyine oluşmasını bekliyoruz.
  • Aralık ayı anketinde enflasyon tahminlerinin yanı sıra katılımcıların 26 Aralık Perşembe günü gerçekleşecek olan PPK toplantısına ilişkin tahminleri de yakından takip edilecek. Kasım PPK toplantısında veriler güvercin mesajların ardından aralık ayında 150 baz puanlık ölçülü bir faiz indirimi gelebileceğini değerlendiriyoruz.

10:00 Aralık Tüketici Güven Endeksi

  • Tüketici güven endeksi kasım ayında 80,6 seviyesinden 79,8 seviyesine geriledi. Kasım verisinin alt kalemlerine baktığımızda; Mevcut dönemde hanenin maddi durumuna ilişkin alt endeks ekim ayında 64,7 seviyesinden 66,1 seviyesine gerilerken, yakından takip ettiğimiz ve iç talebe yönelik önemli göstergelerden biri olan gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesine ilişkin alt endeksin ise ekim ayındaki yükselişin ardından kasım ayında 100,1 seviyesinden 98,6 seviyesine indi. 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisine ilişkin endeksin kasım ayında 82,1 seviyesinden 80,6 seviyesine gerilediği, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisine ilişkin endeksin ise 75,3 seviyesinden 73,8 seviyesine indiği takip edildi.
  • Ekim ayı öncü göstergelerinde izlenen sınırlı iyileşme, ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın enflasyonla mücadele açısından istenilen düzeyde gerçekleşmeyebileceği endişelerini artırmıştı. Kasım ayına ilişkin gelen tüketici güven endeksinde ise yeniden düşüş eğilimi izlendi. Henüz yeterli veriye sahip olmamakla birlikte, şimdiye kadar gelen veriler son çeyrek için üçüncü çeyreğe kıyasla daha yatay bir talep görünümünü işaret ediyor.

Grafikler

Grafikler

Bütçe Göstergeleri (12-aylık kümülatif, milyar TL)    

Kaynak: Hazine ve maliye Bakanlığı, Tacirler Yatırım

Konut Fiyat Endeksi (yıllık değişim, %)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım


Yabancı Net Portföy Hareketleri

(yıllık kümülatif, milyon $ hisse+tahvil (repo işl. hariç))

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım


Yurtiçi Yerleşiklerin Döviz Mevduatları

(altın dahil., milyar $, parite etkisinden arındırılmış)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım


Piyasa Katılımcıları Anketi Enflasyon Beklentileri (%)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım


Tüketici Güven Endeksi (MA, 3-aylık HO)

Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım

Yurt Dışı Veri Takvimi

Yurt Dışı Veri Takvimi

Uyarı Notu

İşleminiz Yapılıyor. Lütfen Bekleyiniz.