11.10.2024
Ekonomik Veri Takvimi 14 – 18 Ekim
Gelecek haftanın öne çıkan verileri
Detaylı PDF - 171 KBYurt İçi Veri Takvimi
Yurt İçi Veri Takvimi
14 Ekim Pazartesi
Hazine ihaleleri (2y sabit kuponlu, 7y değişken faizli)
15 Ekim Salı
Hazine ihaleleri ve doğrudan satışı (3y TÜFE’ye endeksli & 5y sabit kuponlu tahvil ihalesi, 2y kira sert. doğrudan satışı)
- Hazine bu hafta 14 Ekim Pazartesi günü 2 yıl vadeli sabit kuponlu ve 7 yıl vadeli değişken faizli iki tahvil ihalesi ve 15 Ekim Salı günü 3 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli ve 5 yıl vadeli sabit kuponlu iki tahvil ihalesi ile 2 yıl vadeli kira sertifikası doğrudan satışı düzenleyecek ve ekim ayı iç borçlanma programını tamamlayacak.
- Hazine geçtiğimiz hafta düzenlediği tahvil ihaleleri ve doğrudan satışlar ile birlikte şimdiye kadar toplam 135,2 milyar TL’lik iç borçlanma gerçekleştirdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın üç aylık (Ekim – Aralık 2024) iç borçlanma stratejisine göre Hazine ekim ayında 147,2 milyar TL’lik itfası karşılığında toplam 212,8 milyar TL’lik iç borçlanma gerçekleştirmeyi planlıyor – geri çevirme rasyosu %145 olarak planlanıyor.
11:00 Eylül Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi
- Hazine nakit dengesi eylül ayında 201 milyar TL açık verirken, Ocak – Eylül döneminde dokuz aylık açık 1,5 trilyon TL oldu. Eylül ayında faiz dışı denge 60,8 milyar TL verirken, ocak – Eylül dönemi dokuz aylık faiz dışı ise 692,6 milyar TL’ye yükseldi. Hazine nakit dengesi verileri, 15 Ekim Salı günü açıklanacak olan eylül ayı merkezi yönetim bütçe verileri için öncü niteliğinde. Hatırlanacağı üzere merkezi yönetim bütçesi ağustos ayında 129,6 milyar TL açık verirken, faiz dışı açık ise 32,5 milyar TL olarak gerçekleşmişti. Ocak – Ağustos döneminde bütçe açığı 973,6 milyar TL olurken, 12 aylık bütçe açığı ise ağustos ayında 1,97 trilyon TL’ye yükselmişti. Kurum olarak yıl sonu bütçe açığı tahminimiz 1,86 trilyon TL (GSYİH’nın %4,3’ü) düzeyinde bulunuyor.
16 Ekim Çarşamba
10:00 Eylül Konut Fiyat Endeksi
- Konut Fiyat Endeksi (KFE) ağustos ayında aylık %3,6 ve yıllık %34,3 oranında artış kaydederek 146,4 seviyesinde oluşurken, fiyatlarda reel bazda yıllık %11,6 oranında düşüş kaydedildi. Konut fiyat artışının ocak ayından bu yana yıllık enflasyon artışının altında kaldığı dikkat çekiyor.
17 Ekim Perşembe
10:00 Eylül Konut Satış İstatistikleri
- Konut satışları ağustos ayında 134.155 adet ile bu yılın en yüksek düzeyine ulaşırken, yıllık bazda %9,9 artış gösterdi. İpotekli konut satışları ağustosta yıllık %17,1 düşüşle 13.574 adet olurken, ağustos verisinin son bir yılın en yüksek satış düzeyini yansıtması dikkat çekti. Konut kredi faizlerindeki görünüme baktığımızda ağustos ayında bir önceki aya kıyasla faizlerde sınırlı bir geri çekilme yaşandığı izlenirken, faiz seviyesinin geçen yılın aynı dönemine göre ise halen yüksek seviyelerde bulunduğu takip ediliyor. Bu çerçevede geçtiğimiz yılın ağustos ayında aylık ortalama %36,22 olan konut kredi faizi Ağustos 2024’te ortalama %43,53 olarak gerçekleşti. Konut kredi faizi geçtiğimiz ayda (Temmuz 2024) ise ortalama %44,10 seviyesindeydi. Ağustos ayında yabancılara ise 2.257 adet konut satışı gerçekleştirilirken, burada yıllık %26.2 oranında bir gerileme yaşandı. Toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı ise %1,7 oldu.
10:00 Ağustos Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri
- Kısa vadeli dış borç stoku temmuzda 2023 yıl sonuna göre önemli bir değişim göstermeyerek 176,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Kısa vadeli dış borç verilerinde özellikle “kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku” verisini, diğer bir deyişle orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine bir yıl ve daha kısa kalan dış borçları yakından takip ediyoruz. Söz konusu borç stoku Temmuz 2024 itibariyle 232,8 milyar dolar seviyesinde. Bu veriden şube ve iştiraklere borçları çıkararak baktığımızda borç stokunun 211,4 milyar dolar olduğu görülüyor. Bu veriye önümüzdeki 12 aylık cari açık beklentisini de ekliyoruz ve böylelikle Türkiye’nin önümüzdeki 1 yıllık süreçteki dış finansman ihtiyacını 235 milyar dolar civarında hesaplıyoruz.
14:00 Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Kararı
- Para Politikası Kurulu’nun (PPK) ekim ayında politika faizini değiştirmeyerek %50 düzeyinde sabit tutmasını bekliyoruz. Beklentilerin üzerinde gelen eylül enflasyon verileri sonrasında 21 Kasım’da 250 baz puan ile başlanmasını beklediğimiz faiz indirimlerinin ertelenme riskinin yüksek olduğunu değerlendiriyoruz. Yılın geri kalanında ekim ve kasım olmak üzere iki ayın enflasyon verisini alacağız. Eylül ayında beklentilerin üzerinde gelen aylık artış sonrasında TCMB’nin salt ekim ayı gerçekleşmesi ile kasım ayında faiz indirimlerine başlama motivasyonu bulamayacağı görüşündeyiz. Bu çerçevede 21 Kasım’daki PPK toplantısı öncesinde 8 Kasım’da gerçekleşecek olan TCMB 2024 – 4. Çeyrek Enflasyon Raporu sunumunda gelecek olan mesajlar takip edilecek.
14:30 Haftalık TCMB verileri (4 – 11 Ekim)
(Menkul Kıymet İstatistikleri – Para & Banka İstatistikleri – Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi)
- 27 Eylül – 4 Ekim haftasında yabancı yatırımcılar hisse piyasasında 291,1 milyon dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 124,4 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi. Yabancı yatırımcının toplam tahvil stoku içerisindeki payı ise bu dönemde %7,6 seviyesinden %7,5 seviyesine indi. Aynı hafta içerisinde yerleşiklerin altın hariç parite etkisinden arındırılmış DTH’ları 534 milyon dolar artarken, altın dahil toplam DTH hesapları fiyat etkisinden arındırılmış olarak 50 milyon dolarlık sınırlı bir artış gösterdi. 27 Eylül – 4 Ekim döneminde TCMB net döviz rezervi 2 milyar dolar artışla 56 milyar dolara çıkarken, brüt döviz rezervi ise 1 milyar dolar gerileyerek 156,5 milyar dolara indi. Swap hariç net rezerv ise 1,8 milyar dolar artışla 34,6 milyar dolara çıktı.
Grafikler
Grafikler
Bütçe göstergeleri (12-aylık kümülatif, milyar TL)
Kaynak: Hazine ve Maliye Bakanlığı, Tacirler Yatırım
Konut Fiyat Endeksi (yıllık değişim, %)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Yabancı Net Portföy Hareketleri
(yıllık kümülatif, milyon $ hisse+tahvil (repo işl. hariç))
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Yurtiçi Yerleşiklerin Döviz Mevduatları
(altın dahil., milyar $, parite etkisinden arındırılmış)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
İpotekli konut Satışları & Konut Kredi Faizi
Kaynak: TÜİK, TCMB, Tacirler Yatırım
Politika Faizi (basit & bileşik karşılaştırmalı)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım