Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

23.05.2022

Ekonomi Notu

En Son Gelişmeler

Öncü Göstergeler

RKGE’de gerileme Mayıs ayında da devam etti

Arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) Mayıs ayında 109,7’den 109,4’e hafif bir gerileme kaydederken, mevsim etkilerinden arındırılmış endeksin de düşüş sergilemeye devam ettiği (107,7 seviyesinden 107’ye) ve aktivitedeki geri çekilişin sürdüğü izlendi. Arındırılmış RKGE Ocak ayındaki 111,9 seviyesi sonrasında her ay düşüş sergiliyor.2022 ilk çeyreğinde ortalama 110 seviyesinde olan endeks, Nisan ve Mayıs ortalamaları itibariyle 107,5 seviyesine gerileyerek, çeyreklik olarak ekonomik aktivitedeki yavaşlamayı işaret ediyor. Ancak endeks halen eşik değerin üzerinde kalmaya devam ederken, aktivite için de pozitif düzlemin sürdüğünü belirtiyor. Gelecek hafta Çarşamba açıklanacak olan İSO/S&P Global PMI verilerinin de aktivitenin gidişatı konusunda vereceği resim yakından takip edilecek. Hatırlanacağı üzere Nisan ayında PMI 49,2 seviyesine gerilemişti.

2021 son çeyreğinden beri devam eden aktivitedeki ılımlı geri çekilmenin hızlandığı izleniyor. Buna rağmen 2022 yılı ilk çeyreğinde büyüme aktivitesinin kuvvetli olurken %7 civarında bir GSYİH yıllık artışı yaşanabileceğini düşünüyoruz. Yılın ikinci çeyreğinde belirginleşen durulmaya rağmen, ekonomik aktivitenin olumlu olmaya devam edeceği izleniyor. Bu çerçevece 2022 yılı geneli için gerek dış talep üzerinde artan belirsizlikler gerekse iç talepte artan enflasyon ve satın alma gücü üzerinde yarattığı baskı ile beraber negatif baskıların ön planda olduğunu takip etsek de yılın ilk yarısındaki performans ile beraber GSYİH büyüme tahminimizi %3 seviyesinden %3,8’e revize ediyoruz.

Alt kalemlere baktığımızda (mevsimsellikten arındırılmış endeks); 

  • Toplam siparişler tarafında mevcut durumda 92,9 seviyesinden 92,4’e geri çekilmeyi, ihracat siparişlerinin de takip ettiği ve söz konusu endekste 120,7 seviyesinden 117,3’e gelinmesi ile beraber son bir yılın en düşük seviyesine gerileme yaşandığı izleniyor. Ancak ihracat siparişlerindeki bu resme rağmen endeks halen yüksek seyrini korumaya devam ediyor. Euro Bölgesi’nde Mayıs öncü imalat PMI verileri yarın açıklanacak. İmalat sektörü aktivitesindeki son durum ve Rusya-Ukrayna savaşı etkileri yakından takip edilecekken, bunun Türkiye’nin ihracat iklimi üzerine etkisi de izlenecek.
  • Nisan’da istihdam endeksinde önemli bir geri çekilme sonrasında Mayıs ayında 111,6 seviyesinden 115,7’ye yükseliş olduğu ve genel endeks seviyesini de daha fazla düşüşten koruyan en önemli faktör olduğunu görüyoruz.
  • GSYİH yatırım kalemiyle önemli korelasyon içeren sabit sermaye yatırım harcaması endeksi hızlı yükselişinin ardından Mayıs ayında 129 seviyesinden 125,7’ye gerileme kaydetti. Nisan ayı seviyesi endeks başlangıcından beri ki en yüksek yeri işaret ediyordu. Mayıs ayında KKO seviyelerine bakıldığında ise yüksek seviyelerin devamı göze çarparken, arındırılmamış KKO %77,8 seviyesinden %78’e yükseldiği, mevsimsel etkilerden arındırılmış KKO’nun ‘da %78,1 oranında yüksek seviyesinden değişim kaydetmediği gözlendi.
Detaylı PDF   -   152 KB

Uyarı Notu