28.04.2022
Ekonomi Notu
En Son Gelişmeler
TCMB Enflasyon Raporu
2022 Enflasyon tahmininde sert yukarı revizyon
TCMB yılın ikinci çeyrek dönemli Enflasyon Raporu’nu açıkladı. TCMB Başkanı Kavcıoğlu raporun sunumu sonrasında soru & cevap bölümü düzenlendi.
2022 yılsonu enflasyon tahmini %23,2 seviyesinden %42,8 seviyesine revize edildi. Küresel emtia fiyatları döviz kuru ve arz yönlü aksaklıklar enflasyonun ana belirleyicileri olarak belirtildi. 2023 yılsonu enflasyon tahminin %8,2 seviyesinden %12,9’ye, 2024 yılsonu tahmini ise %5 seviyesinden %8,3’e yükseltildiği görüldü.
- 2022 yılı sonun kadar paylaşılan tahmin patikasına bakıldığında tahmin üst bandında Mayıs ayı itibariyle %75 seviyesine yakın bir beklenti öne çıkarken, Aralık ayına kadar yine üst bant sınırından yola çıkarak %65 üzerinde yıllık TÜFE beklentilerini izliyoruz.
- Diğer taraftan 2023 ve 2024 için paylaşılan TCMB enflasyon tahminlerinin, mevcut enflasyondaki yükselişin geçici görüldüğünün bir başka yansıması olduğunu düşünüyoruz. Piyasa beklentilerine göre ise oldukça düşük bir yeri işaret ettiğini belirtmek gerekir.
- TCMB tarafından paylaşılan enflasyon tahmin patikasının piyasa tahminlerine nispeten yakın bir resmi işaret ettiğini belirtmek gerekir. Kurum enflasyon tahmin patikamız enflasyonist etkilerin güçlü bir şekilde devam etmesi ve ciddi bir bozulma kaydeden fiyatlama davranışları nedeniyle oldukça sık bir revizyona ihtiyaç duyuyor. Geldiğimiz noktada Aralık ayına kadar ortalama yıllık TÜFE artışının %65-70 aralığında bir yeri işaret etmesini bekliyoruz. Yılsonu TÜFE artışının ise muhafazakâr bir tahminle %45-50 aralığında olmasını bekleriz. Diğer taraftan fiyatlama davranışlarındaki önemli oranda bozulmanın enflasyon üzerindeki risklerin yukarı yönlü olduğunu ifade ettiğini düşünüyoruz.
TCMB’nin enflasyon tahmin patikası ile ayrıca gelecek hafta açıklanacak Nisan ayı enflasyon beklentisini görüyoruz. Bu çerçevede TCMB’nin Nisan’da yıllık TÜFE’nin %69-70’e yükseliş yaşayacağı yönünde bir beklenti, olduğu görülüyor. TÜFE aylık artışının ise bu noktada %6,5-7 civarında bir yeri işaret ettiği belirtilebilir.
Diğer öne çıkan unsurlar ise;
- TCMB Başkanı Kavcıoğlu reel kur endeksi tarafında memnun oldukları bir yerde olmadığını, kafalarında bir denge seviyesi olduğunu ancak mevcut durumda bu seviyeden uzak olunduğunu belirtti. Kavcıoğlu’nun TCMB’nin TL’yi belirli bir seviye tutmak gibi bir politikasını söz konusu olmadığını ve Kurun serbest piyasada oluştuğunu ifade ettiği görüldü. Gelecek hafta Reel Efektif Kur Endeksi açıklanacak. Tahminimiz 54 seviyesinden 57’ye yükseliş şeklinde.
- Ticari krediler tarafında son dönemde getirilen düzenlemeler çerçevesinde bir ZK uygulamada ise kredi kullanımının iktisadi faaliyetle uygun koşullarda buluşması çerçevesinden yola çıkarak hareket ettikleri, kredilerin bu amacın dışında kullanımı ya da dövize gitmesinin engellenmesi çerçevesinde önlemlerin alındığı belirtildi.
- Ticaret ortaklarındaki büyüme beklentilerinin aşağı yönlü güncellenmekte olduğu belirtildi. Rusya ve Ukrayna ile olan ihracatta zayıflamanın AB ülkeleriyle önemli oranda telafi edildiği belirtildi.