28.11.2024
Dış Ticaret İstatistikleri – Ekim 2024
12 aylık açık 77,9 milyar dolara indi
Detaylı PDF - 139 KBİçerikler
İçerikler
TÜİK tarafından açıklanan dış ticaret verilerine göre ekim ayında ihracat yıllık bazda %3,1 artarak 23,5 milyar dolar, ithalat ise aynı dönemde yıllık bazda değişim göstermeyerek 29,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylelikle aylık dış ticaret açığı ekim ayında 5,1 milyar dolar seviyesinden 5,9 milyar dolara yükseldi. Bir önceki yılın aynı döneminde 6,6 milyar dolar dış ticaret açığı verilmişti. Bu veriler çerçevesinde yıllık açık ekim ayında 78,6 milyar dolardan 77,9 milyar dolara inerken, Ocak – Ekim döneminde dış ticaret açığı yıllık bazda %30 oranında azalarak 65,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Çekirdek verilere baktığımızda enerji ve altın harici ihracat ekim ayında %7,2 artarak 20,6 milyar dolar, ithalat ise %2,4 yükselerek azalarak 22,2 milyar oldu. Enerji ve altın harici dış ticaret açığı ise ekim ayında 627 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Altın ithalatı ekim ayında 1,7 milyar dolar ile önceki aya göre yaklaşık 500 milyon dolar yükseliş gösterdi. Altın ihracatı ise bu dönemde 187,6 milyon dolardan 142,4 milyon dolara geriledi. Yılın ilk dokuz ayında ise altın ithalatı 13 milyar dolar, altın ihracatı ise 2,8 milyar dolar oldu.
Cari dengenin ekim ayında 1 milyar dolar civarında fazla vermesini bekliyoruz. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret dengesinde bir önceki aya göre izlenen sınırlı artış ve turizm gelirlerinde beklediğimiz gerileme ile birlikte cari fazlanın ekim ayında azalacağı beklentisindeyiz. Cari işlemler açığının 2024 yılını ise, olası yeni revizyonları hariç tutarak, 9,5 milyar dolar (GSYİH’nın %0,7’si) civarında tamamlayabileceğini değerlendiriyoruz.
Dış ticaret verileri, sanayi üretimi tahminlerimiz açısından da yol gösterici nitelikte. Bu çerçevede ekim verilerinde altın ve enerji harici ara malı ithalatı aylık bazda %7, yıllık bazda ise %4,4 artış kaydederek aktiviteye yönelik önceki aya kıyasla daha iyimser bir görünümü işaret etti. Ayrıca, aktiviteye ilişkin yakından izlediğimiz İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI verisi ekimde 44,3 seviyesinden 45,8 seviyesine yükselirken, Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) verileri de ekimde sınırlı bir yükselişe işaret etti. Ek olarak, yakından takip ettiğimiz diğer bir öncü gösterge olan Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi de ekimde aylık %3,2 artarak 68,7’ye çıkarken, tüketim eğilimindeki artış endeksteki yükselişin temel nedeni olarak ön plana çıktı. Dolayısı ile ekim ayına ilişkin açıklanan öncü göstergelerin ürettikleri bu “görece” iyimser sinyallerin ekim ayı mevsimsel etkilerden arındırılmış sanayi üretimi verilerine yansıması beklenebilir.
Ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın üçüncü çeyrekte belirgin bir şekilde derinleştiğini ön plana çıkaran öncü göstergelerin, yılın son çeyreğine ilişkin daha ılımlı sinyaller ürettiğini takip ediyoruz. Son çeyreğin ortalarında bulunmamız dolayısı ile henüz yeterli veriye sahip olmamakla birlikte, şimdiye kadar gelen veriler son çeyrek için üçüncü çeyreğe kıyasla daha dengeli bir aktivite görünümünü işaret ediyor. Üçüncü çeyrekte beklediğimiz çeyreklik daralmanın ardından yılın son çeyreğinde üçüncü çeyreğe göre sınırlı bir büyüme görülebileceğini değerlendiriyoruz.
Grafikler
Grafikler
Dış Ticaret Dengesi & Altın İthalatı (milyar $, yıllık)
Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım
Ara Malı İthalatı (milyar $, 3-aylık HO)
Kaynak: TÜİK, Tacirler Yatırım