Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

08.08.2024

TCMB 2024 – 3. Çeyrek Enflasyon Raporu

Enflasyon tahminlerinde değişikliğe gidilmedi

Detaylı PDF   -   133 KB

İçerikler

İçerikler

TCMB Başkanı Fatih Karahan tarafından gerçekleştirilen 2024 – 3. Çeyrek Enflasyon Raporu sunumunda enflasyon tahminlerinde bir değişikliğe gidilmedi. 2024 yıl sonu tahmin aralığı orta notası %38 olacak şekilde %34 ile %42 aralığında korunurken, son dönemde enflasyon görünümüne yönelik risklerin her iki yönde de arttığı ve bu çerçevede tahmin aralığında bir revizyona ihtiyaç duyulmadığı vurgulandı. Bu çerçevede TCMB 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahminlerini de sırasıyla %14 ve %9 olarak korudu. Dezenflasyon sürecinin öngörülen şekilde başladığını belirten Başkan Karahan, yıllık enflasyonu değil aylık enflasyonu gözettiklerini ve son çeyrekte aylık enflasyonun %1,5 altına inmesini beklediklerini yineledi. Aylık enflasyonda bir düşüş eğilimi olduğunu belirten Karahan, bunun kalıcılığına odaklandıklarını ifade etti. Büyüme dinamiklerini ilişkin olarak yurt içi talebin ikinci çeyrekten bu yana azaldığını ve kredi kartı harcamaları, beyaz eşya ve otomobil satışlarının iç talepte yavaşlamayı teyit ettiğini dile getiren Karahan, ikinci çeyrekte gerileyen çıktığı açığının üçüncü çeyrekte de düşmeye devam ederek negatif bölgeye geçmesinin beklendiğini dile getirdi.

Sunumda öne çıkan diğer unsurları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Başkan Karahan, faiz indirim süreci için iki koşul gözetildiğini hatırlatarak, bu koşulların (i) aylık enflasyon ana eğiliminin belirli ve kalıcı bir düşüş sergilemesi ve (ii) enflasyon beklentilerinin öngörülen tahmin aralığına yakınsaması olduğunu yeniden vurguladı.
  • Karahan ayrıca, sıkı para politikası duruşunun korunmaya devam edeceği söyleminin faiz indirimlerinin hiç olmayacağı anlamına gelmediğini, faiz indirim süreci başladıktan sonra da para politikası duruşunun sıkı olarak korunabileceğini belirtti.
  • Önümüzdeki dönemde diğer para piyasalarında işlemlere başlanarak likidite fazlasının sterilize edileceğinin ifade edildiği raporda, ihale yoluyla sterilizasyon yapabilme imkânı sağlayan ilave araçların dışında diğer para piyasalarında banka ve banka dışı finansal kuruluşlardan kotasyon yoluyla borç alma işlemleri yapabilmek amacıyla araç çerçevesinin genişletildiğine yer verildi. Dolayısı ile TCMB’nin araçlarını çeşitlendirerek sterilizasyon sürecine katkıda bulunmaya devam edeceğini anlıyoruz.

Kurum olarak yıl sonu TÜFE tahminimizi %43 düzeyinde koruyoruz. Doğalgaz zammının da etkisi ile birlikte ağustos ayında aylık TÜFE artışının %3 civarında oluşmasını bekliyoruz. Doğalgaz zammının manşet enflasyona doğrudan etkisini 0,98 yüzde puan seviyesinde hesaplıyoruz. Dolaylı etkileri de göz önünde bulundurduğumuzda manşet TÜFE üzerindeki etkisinin daha yüksek bir yerde oluşacağını tahmin ediyoruz. Ancak, devam edecek olan olumlu baz etkisi ile birlikte yıllık TÜFE’nin ağustos ayında %53 seviyesine yakın bir yere gerileyeceğini, eylül itibariyle ise %50’nin bir miktar altına ineceğini öngörüyoruz.

Grafikler

Grafikler

TCMB Enflasyon ve Çıktı Açığı Tahminleri* (%)

Kaynak: TCMB

Uyarı Notu