Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

09.05.2024

TCMB 2024 – 2. Çeyrek Enflasyon Raporu

2024 enflasyon tahmini %38’e yükseltildi

Detaylı PDF   -   142 KB

İçerikler

İçerikler

TCMB Başkanı Fatih Karahan tarafından gerçekleştirilen 2024 – 2. Çeyrek Enflasyon Raporu sunumunda 2024 yılı enflasyon tahmini %36 seviyesinden %38’e çekildi. 2025 ve 2026 yılına ilişkin tahminler ise sırasıyla %14 ve %9 seviyelerinde sabit kaldı. Bu yıla ilişkin enflasyon tahmininin yukarı revize edilmesine ilişkin ilk çeyrekte dirençli seyreden talep koşullarını ön plana çıkaran Başkan Karahan, “Dirençli seyreden talep koşulları nedeniyle yılın ilk yarısında çıktı açığının önceki rapor öngörülerine göre yukarıda olacağını tahmin ediyoruz. Çıktı açığı tahmini güncellemeleri, 2024 yılı enflasyon tahminini artıcı yönde etkiledi.” açıklamasını yaptı. Para politikasındaki sıkı duruşu fiyat istikrarı sağlanana kadar kararlılıkla sürdüreceklerini dile getiren Karahan, bu süreçte (i) aylık enflasyonun ana eğiliminin belirgin ve kalıcı düşüş göstermesi ve (ii) enflasyon beklentilerinin öngörülen tahmin aralığına yakınsaması faktörlerini gözeteceklerini ifade etti.

Sunumda öne çıkan diğer unsurları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Başkan Karahan, enflasyonun aylık eğiliminin ilk çeyrekte önceki Enflasyon Raporu’nda öngördüklerinden yüksek seyrettiğini vurgularken, bunun nedenlerine ilişkin olarak (i) emtia ve gıda fiyatlarındaki artış, (ii) güçlü talep koşulları ve (ii) geçmiş enflasyona endeksleme davranışının hizmet enflasyonunda ataletin korunmasına yol açması faktörlerini ön plana çıkardı.
  • Başkan Karahan, ilk çeyrekte iç talepteki dirençli seyrin sürdüğünü ifade ederken, ikinci çeyreğe ilişkin öncü göstergelerin ise iç talepte ilk çeyreğe kıyasla daha ılımlı bir görünüm ima ettiğini vurguladı.
  • Sıkı para politikasının talebi dengeleyeceğini ve tasarrufları teşvik edeceğini belirten Karahan, bunun sonucunda negatif düzeylere düşecek olan çıktı açığının dezenflasyon sürecinin önemli bir bileşeni olacağını belirtti.
  • Başkan Karahan, soru – cevap bölümünde gelen bir soru üzerine enflasyonun mayıs ayında %75 – %76 aralığında zirve yapmasını beklediklerini ve ardından bir gerileme sürecine gireceğini öngördüklerini dile getirdi.
  • Rezervlere ve son dönemde artan döviz alımlarına ilişkin ilişkin gelen bir soruya resmi bir rezervlerinin olmadığı yönünde cevap veren Karahan, enflasyondaki düşüş hedefine mâni olmayacak şekilde rezerv pozisyonunu düzeltmeyi arzuladıklarını belirtti.

Kurum olarak TCMB’ye paralel bir patika öngördüğümüzü, ancak yıl sonu tahmini açısından resmi hedeften ayrıştığımızı ifade edebiliriz. Mayıs ayında %75 civarında bir zirvenin ardından yaz aylarında 25 yüzde puana yakın bir düşüş yaşanmasını ve enflasyonun son çeyreğin başında %45 civarına inmesinin ardından yılı %43 düzeyinde tamamlamasını bekliyoruz. Bu noktada, TCMB yıl sonu resmi hedefinin kurum tahminimize göre iyimser bir yeri işaret ettiğini belirtmek gerekir.

Grafikler

Grafikler

TCMB Enflasyon ve Çıktı Açığı Tahminleri* (%)

Kaynak: TCMB

Uyarı Notu

İşleminiz Yapılıyor. Lütfen Bekleyiniz.