Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

21.03.2024

Portföy Hareketleri 8 – 15 Mart

Portföy kanallarında yabancı satışı sürerken, bireysel döviz talebi arttı

Detaylı PDF   -   122 KB

İçerikler

İçerikler

Önemli Notlar

  • 8 – 15 Mart haftasında hisse senedi piyasasında 156 milyon dolar, bono tarafında ise repo işlemleri hariç 70 milyon dolarlık yabancı satışı görüldü.
  • 8 – 15 Mart haftasında yerleşiklerin DTH’larında 1,01 milyar dolarlık bir artış yaşanırken altın dahil DTH hesaplarında fiyat etkisinden arındırılmış olarak 2 milyar dolara yakın bir artış gerçekleşti.
  • 15 Mart itibariyle TCMB brüt döviz rezervleri 2,6 milyar dolar, net uluslararası rezervler ise 1,2 milyar dolar geriledi.

8 – 15 Mart haftasında standart portföy kanallarında net yabancı satışı devam etti. Buna göre söz konusu hafta içerisinde hisse senedi piyasasında 156 milyon dolar, bono tarafında ise repo işlemleri hariç net 70 milyon dolarlık yabancı satışı görüldü. Yılbaşından bu yana bakıldığında hisse senedi piyasasında toplam 410 milyon dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 8,6 milyon dolarlık bir yabancı çıkışı olduğu takip ediliyor. Son bir sene içerisindeki kümülatif veriye baktığımızda ise hisse senedi piyasasında toplam 1,7 milyar dolar, bono piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 1,97 milyar dolarlık bir yabancı girişi ön plana çıkıyor.

Para & banka istatistikleri cephesinde ise bireysel döviz talebindeki artışın sürdüğü dikkat çekiyor. 8 – 15 Mart haftasında yerleşiklerin DTH’larında 1,01 milyar dolarlık bir artış yaşanırken, verinin detayını hesapladığımızda hane halkı DTH’larının 664 milyon dolar, kurumlar DTH’larının ise 347 milyon dolar yükseldiğini görmekteyiz. Aynı hafta içinde kıymetli maden mevduat hesaplarında ise 980 milyon dolarlık bir yükseliş yaşanırken, söz konusu yükselişin büyük kısmı (850 milyon dolar) hane halkı kıymetli maden hesaplarındaki artıştan kaynaklandı. Özetle, 8 – 15 Mart haftasında yerleşiklerin altın dahil DTH hesaplarında fiyat etkisinden arındırılmış olarak 2 milyar dolara yakın bir artış gerçekleşti.

15 Mart itibariyle TCMB rezervleri: Brüt döviz rezervleri 128 milyar dolar ile bir önceki haftaya göre 2,6 milyar dolar gerileme kaydederken, net uluslararası rezervler ise 19,6 milyar dolara indi ve bir önceki haftaya göre 1,2 milyar dolarlık bir düşüşü işaret etti.

TCMB, 31 Mart öncesinde artan döviz talebi karşısında geçtiğimiz haftalarda aralarında DİBS tesisi, ZK’larda artış ve kredi kartı nakit avans faizlerinde revizyon da dahil olmak üzere bir dizi tedbir açıkladı. Bugünkü PPK kararında ise politika faizi 500 baz puanlık artışla %50’ye yükseldi. Seçim sürecinin ardından TL’de hızlı bir değer kaybı yaşanacağına yönelik bir baz senaryomuz bulunmuyor. Yıl içerisine kurdaki kademeli yükseliş eğiliminin sürmesini ve TL’in dolar karşısında reel bazda nötr bir seyir izlemesini bekliyoruz. Ancak, risklerin TL’nin reel olarak değer kazanması yönünde olduğunun altını çizmek gerekir.

Grafikler

Grafikler

Yabancı portföy akımları

 (yıllık kümülatif, milyon US$, hisse + tahvil)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım

Yurtiçi Yerleşiklerin Döviz Mevduatları

(altın dahil., milyar US$, parite etkisinden arındırılmış)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım


Uyarı Notu