Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

15.11.2024

Piyasa Katılımcıları Anketi – Kasım 2024

Beklentilerin üzerinde gelen ekim enflasyonu sonrasında yıl sonu tahminleri yukarı çekildi

Detaylı PDF   -   99 KB

İçerikler

İçerikler

TCMB’nin Kasım 2024 dönemine ilişkin Piyasa Katılımcıları Anketi yayınlandı. Ekim ayı anketinde %43,1 seviyesinden %44,1 seviyesine yükselen 2024 yıl sonu enflasyon beklentisi, ekim enflasyonunun da beklentilerin üzerinde gerçekleşmesinin ardından kasım anketinde %44,8 seviyesine çıktı. Anket sonuçlarına göre katılımcıların kasım ayı aylık TÜFE artış beklentisi ise %2 düzeyinde oluştu. 12 ay sonrasına yönelik enflasyon beklentisi kasım ayında %27,4 seviyesinden %27,2’ye inerken, 24 ay sonrasında yönelik enflasyon beklentisi ise %18,1 seviyesinden %18,2’ye sınırlı bir yükseliş kaydetti. Kurum olarak TÜFE’nin 2024 yılını %44,5 civarında tamamlayabileceğini değerlendiriyoruz.

Piyasa katılımcıları 21 Kasım Perşembe günü gerçekleştirilecek Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizinin %50 düzeyinde sabit kalmasını bekliyor. Önümüzdeki zaman dilimlerinde bakıldığında piyasa katılımcılarının 3 ay sonrasında politika faizinin %45,4 düzeyine gerileyeceğini öngördüğü dikkat çekerken, 12 ve 24 ay ay sonrasında ise faizin sırasıyla %30,8 ve %21 seviyelerinde oluşması bekleniyor. Kurum olarak PPK’nın kasım ayında politika faizini %50 düzeyine sabit bırakmasını bekliyoruz. Beklentilerin üzerinde gelen eylül ve ekim ayı enflasyon gerçekleşmelerinin ardından TCMB’nin bu yıl faiz indirimlerine başlaması ihtimalini düşük görüyor ve indirimlerin 2025 ilk çeyrekte başlayabileceğini değerlendiriyoruz. Diğer yandan, efektif sıkılaşmanın önüne geçmek adına yapılacak bir indirim beklemekle birlikte, finansal koşullarda gevşeme yaratacak bir indirim süreci yakın zamanda öngörmüyoruz. TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın ifadelerinden de çıkarımla, indirim döngüsü başlasa bile sıkı duruşun korunacağını ve belirli bir reel getiri aralığında kalmaya özen gösterileceğini anlıyoruz.

Anket katılımcılarının ortalama yıl sonu USD/TRY beklentileri 36,63 seviyesinden 35,72 seviyesine gerilemiş durumda.  Mevcut kur seviyeleri göz önüne alındığında, yıl sonu tahminleri nominal olarak %4 civarında bir değer kaybını gösteriyor.

Büyüme ve cari işlemler tarafında ise: Katılımcıların 2024 büyüme tahmini %3,1 seviyesinde sabit kalırken, 2025 yılı büyüme tahmini ise %3,3 seviyesinden %3,2 seviyesine geriledi. Cari açık beklentilerinin ise 2024 yıl sonu için 20,2 milyar dolardan 14,1 milyar dolara, 2025 sonu için ise 23,7 milyar dolardan 19,8 milyar dolara indiğini görmekteyiz. Kurum olarak 2024 yılı büyüme tahminimiz %3 seviyesinde bulunmakla birlikte, risklerin aşağı yönlü olduğunu değerlendiriyoruz. Cari işlemler açığının ise bu yılı 10 milyar dolar civarında tamamlayabileceği görüşündeyiz.  Cari denge performansındaki olumlu seyrin; (i) altın ithalatındaki düşük seviyelerin korunacağı, (ii) daralan iç talep koşullarının dış ticaret dengesini desteklemeyi sürdüreceği ve (iii) enerji tarafında bir şok yaşanmayacağı öngörümüz çerçevesinde sürmesini bekliyoruz.

Grafikler

Grafikler

Orta Vadeli Enflasyon Beklentileri (%)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım

Uyarı Notu

İşleminiz Yapılıyor. Lütfen Bekleyiniz.