Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

10.06.2024

Ödemeler Dengesi – Nisan 2024

Yıllık cari açık nisanda 31,5 milyar dolar oldu

Detaylı PDF   -   141 KB

İçerikler

İçerikler

Cari işlemler açığı nisan ayında 5,3 milyar dolar ile 6,6 milyar dolar olan kurum beklentimizin ve 6,1 milyar dolar olan piyasa beklentisinin altında gerçekleşti. Böylelikle yıllık açık 31,3 milyar dolar seviyesinden 31,5 milyar dolar seviyesine yükseldi. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı (çekirdek denge) aylık 497 milyon dolar açık verirken, yıllık fazla 36 milyar dolar seviyesinden 35,7 milyar dolara sindi. Cari işlemler açığında nisan ayında görülen yükselişte ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığındaki artışın etkili olduğunu görmekteyiz.

Alt kalemleri incelediğimizde; Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının nisanda 4,4 milyar dolardan 5,3 milyar dolara yükseldiği görülürken, altın ithalatının ise 1,55 milyar dolar ile önceki aya göre sınırlı bir düşüş gösterdiği takip edildi. Yıllık altın ithalatı ise nisan ayında 23,2 milyar dolardan 23,5 milyar dolara çıktı. Hizmet dengesi tarafında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirin 2,1 milyar dolardan 2,5 milyar dolara yükseldiği görüldü. Diğer yandan nisan ayında birincil gelir dengesi ve ikincil gelir dengesi kalemleri sırasıyla 1,3 milyar dolar net çıkış ve 609 milyon dolar net giriş kaydetti.

Sermaye hareketleri tarafına baktığımızda; Net portföy hareketlerinde nisan ayında 2 milyar dolarlık bir giriş yaşandı. Alt kalemleri incelediğimizde ise nisan ayında yurt dışı yerleşikler hisse senedi piyasasında 360 milyon dolar, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) piyasasında ise 1,4 milyar dolar tutarında net alıcı konumunda yer aldı. Diğer taraftan yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 3,3 milyar dolar net artış kaydederken, yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatlarında toplam 1,6 milyar dolar net yükseliş 327 milyon dolar kadar bir çıkış olduğu izleniyor. Son olarak nisan ayında resmi rezervlerde 2,4 milyar dolar net düşüş takip edildi.  

Ticaret Bakanlığı tarafından ayına ilişkin açıklanan öncü veriler dış ticaret açığında mayıs ayında belirgin bir iyileşmeyi işaret ediyor. Mayıs ayına ilişkin açıklanan öncü verilere göre ihracat yıllık bazda %11,4 artışla 24,1 milyar dolar olurken, ithalat ise mayıs ayında yıllık %10,3 oranında düşüşle 30,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Öncü veriler çerçevesinde dış ticaret açığı mayıs ayında önceki ayki 9,9 milyar dolar düzeyinden 6,5 milyar dolara gerilerken, yıllık dış ticaret açığı ise 93 milyar dolardan 87,1 milyar dolara indi.

Bugün yayınlanan ve dış talebe ilişkin önemli öncü göstergeler arasında yer alan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İhracat İklim Endeksi mayısta 52,3’ten 52,8’e yükseldi. Veri ile birlikte açıklanan notta ihracat iklimindeki olumlu seyrin mayıs ayında hızlanarak devam ettiği ifade edildi. Notta Almanya’nın ekonomik aktivitesinin mayısta son bir yıldır ilk kez büyüme kaydettiğine yer verilirken, ABD’de ise ekonomik aktivitenin üst üste 16. Ayda da artış gösterdiği ve büyümenin Nisan 2022’den bu yana en yüksek hıza ulaştığı belirtildi.

Yıl sonu cari işlemler açığı tahminimizi 33 milyar dolar seviyesinde korumakla birlikte, tahminimize yönelik risklerin aşağı yönlü olduğu kanaatindeyiz. Yıllık açıktaki düşüşün son çeyreğe kadar kademeli bir şekilde devamını bekliyoruz. Yılın son çeyreğinde devreden çıkacak olan olumlu baz etkisi ise son aylarda yıllık açığı bir miktar yukarı taşıyacak.

Grafikler

Grafikler

Cari İşlemler Dengesi (yıllık, milyar US$)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım

Altın İthalatı (12-aylık kümülatif, milyon $)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım

Uyarı Notu