01.08.2024
İSO Türkiye İmalat PMI – Temmuz 2024
Öncü göstergeler zayıflamaya devam ediyor
Detaylı PDF - 101 KBİçerikler
İçerikler
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI temmuz ayında 47,9 seviyesinden 47,2 seviyesine gerileyerek üst üste dördüncü ayında da 50 eşik değerin altında kaldı. İmalat PMI ilk çeyrekte ortalama 49,8 yılın ikinci çeyreğinde ise ortalama 48,5 seviyesinde gerçekleşmişti. İSO İmalat PMI şubat ayında 50,2 seviyesinde oluşmasından bu yana beş aydır aralıksız düşüş kaydetmekte.
İSO tarafından veri ile birlikte açıklanan notta temmuz ayında talepteki zayıflık nedeniyle yeni siparişlerdeki zayıflamanın sürdüğü ifade edildi. Yeni siparişlerde son 20 aylık dönemin en sert düşüşünün kaydedildiği ifade edilirken, benzer şekilde yeni ihracat siparişlerinde de yılın üçüncü çeyreğinin daha belirgin bir düşüşle başladığına yer verildi. Yeni siparişlerdeki yavaşlamayla birlikte istihdam seviyelerinin de düşüş gösterdiğine dikkat çekildi. Notta ayrıca firmaların tedarik zincirinde gecikmeler yaşamaya devam ettiği belirtilirken, girdi maliyetleri ile nihai ürün fiyatlarında – ham madde ve petrol fiyatlarındaki yükselişin yanı sıra TL’nin dolar karşısındaki zayıflığının da etkisi ile – enflasyonun haziran ayına göre yüksek seyrettiği vurgulandı.
Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) verileri de temmuz ayında ekonomik faaliyetteki zayıflamanın sürdüğünü göstermişti. Arındırılmamış reel kesim güven endeksi (RKGE) temmuz ayında 102,8 seviyesinden 100,3 seviyesine inerek bu yılın en düşük düzeyine gerilerken, mevsim etkilerinden arındırılmış endeks ise 100,5 seviyesinden 98,7 geriledi ve Haziran 2020’den bu yana en düşük seviyesine indi.
Yine bugün açıklanan Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi ise temmuz ayında aylık bazda %8,4 gerileyerek 64,2 seviyesine indi. Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi bir önceki aya göre %3,3 azalarak 69 seviyesine inerken, içinde bulunulan dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan, dolayısı ile iç talebe yönelik önemli bir öncü gösterge niteliğinde olan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi %13,3’lük sert bir düşüşle 54,2 değerini aldı. Tüketici güven endeks verileri iç talepte görece güçlü bir yavaşlama sinyali verdi.
İkinci çeyrekte birinci çeyreğe kıyasla daha ılımlı ancak yine güçlü kalmaya devam eden bir büyüme görünümünün ön plana çıkmasını, yılın ikinci yarısı itibariyle ise ekonomide soğumanın çok daha belirgin bir hale gelmesini bekliyoruz. Haziran ayında, zayıflamaya devam eden öncü göstergelerin ve bayram tatili nedeniyle oluşan köprü günü etkisinin sanayi üretiminde nisan ayındakine benzer sert bir aylık düşüşü beraberinde getirebileceğini değerlendiriyoruz. Köprü günü etkilerinin ortadan kalması ile sanayi üretimi tarafında temmuz ayında teknik toparlanmalar görülebileceğini değerlendirmekle birlikte, genel çerçevede sanayi sektörü faaliyetindeki güç kaybının sürmesini bekliyoruz 2024 yılı GSYİH büyüme beklentimizi %3 seviyesinde koruyoruz.
Grafikler
Grafikler
İSO Türkiye İmalat PMI (3-aylik HO)
Kaynak: İstanbul Sanayi Odası, Tacirler Yatırım
İSO İmalat PMI & GSYİH Büyüme Oranı (çeyreklik)
Kaynak: İstanbul Sanayi Odası, TÜİK, Tacirler Yatırım