02.05.2025
İSO Türkiye İmalat PMI – Nisan 2025
İmalat sektörü aktivitesi yavaşlamaya devam ediyor
Detaylı PDF - 147 KBİçerikler
İçerikler
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI, nisan ayında 47,3 ile önceki aya göre değişim kaydetmeyerek ekim ayından bu yana en düşük seviyesinde kalmaya devam etti. Mart 2024’ten bu yana 50 eşik değerin altında kalmaya devam eden imalat PMI, sanayi sektörü aktivitesindeki yavaşlamanın sürdüğünü gösteriyor. 2024 yılının son çeyreğinde ortalama 47,73 seviyesinde oluşan imalat PMI, 2025 yılının ilk çeyreğinde ise ortalama 47,87 ile önceki çeyreğe göre önemli bir değişim kaydetmemişti.
İSO tarafından veri ile birlikte açıklanan notta, Türk imalat sektörünün, üretim, yeni siparişiler ve ihracattaki düşüşlerin hafiflemesi gibi kısmi iyileşme sinyallerine rağmen zorlu koşullarla karşılamaya devam ettiğini vurgulandı. Nisan ayında üretimin üst üste on üçüncü kez yavaşlama kaydettiği ve firmaların bu konuda zorlu dış piyasa koşullarına ve talepteki durgunluğa dikkat çektiği ifade edilirken, üretimdeki düşüşün belirgin olmasına rağmen mart ayına göre daha hafif gerçekleştiğinin altı çizildi. Veri ile birlikte açıklanan notta, imalatçıların yeni siparişlerdeki yavaşlamaya bağlı olarak istihdam ve satın alma faaliyetlerini de azalttığı ve böylece düşüş eğiliminin istihdamda beşinci aya, satın alma faaliyetlerinde ise on ikinci aya ulaştığı bilgisi paylaşıldı. Notta ayrıca, Türk lirasındaki değer kaybı ve ham madde maliyetlerindeki yükselişe bağlı olarak girdi fiyatları enflasyonunun son bir yılın en yüksek düzeyine çıktığı, bu faktörlerin aynı zamanda satış fiyatlarındaki artışın da sürmesine yol açtığı belirtildi.
Yine bugün açıklanan ve büyümeye ilişkin önemli öncü göstergeler arasında yer alan Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi ise nisan ayında, aylık bazda %2 azalarak 72,2’ye indi. Verinin detayına baktığımızda, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi bir önceki aya göre %0,4 artarak 76 seviyesine çıkarken, içinde bulunulan dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan, dolayısı ile iç talebe yönelik önemli bir öncü gösterge niteliğinde olan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi ise %1,5azalarak 73,7’ye geriledi. Veri ile birlikte açıklanan notta, tüketicinin özellikle bir önceki aya göre mevcut durum algısında bozulma olduğu, buna tüketim eğilimindeki düşüşün de kısmen eşlik ettiğini izlendi. İçeride yaşanan siyasi gelişmeler ve küresel ticaret savaşlarının düşüşün temel nedenleri olarak göründüğü vurgulandı. Notta ayrıca, mevcut durum algısındaki bozulmanın, önümüzdeki dönemde görece daha iyi bir görünüm beklentisi yaratmış olabileceği ve bu durumun tüketici beklentisinde görülen hafif yukarı yönlü eğilimde etkili olabileceği ifade edildi.
2025 yılı büyüme tahminimiz %3,1 seviyesinde bulunmakla birlikte, tahminimiz üzerindeki aşağı yönlü risklerin artmakta olduğunu değerlendiriyoruz. İçeride son yaşanan gelişmeler ve finansal koşullardaki sıkılaşma neticesinde 2025 büyümesinin %3 seviyesi altında oluşması ihtimalinin arttığı görüşündeyiz.
Grafikler
Grafikler
İSO Türkiye İmalat PMI (3-aylik HO)
Kaynak: İstanbul Sanayi Odası, Tacirler Yatırım
İSO İmalat PMI & GSYİH Büyüme Oranı (çeyreklik)
Kaynak: İstanbul Sanayi Odası, Tacirler Yatırım