Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

02.05.2024

İSO Türkiye İmalat PMI – Nisan 2024

Talepte yavaşlama sinyalleri

Detaylı PDF   -   103 KB

İçerikler

İçerikler

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI nisan ayında 50 seviyesinden 49,3 seviyesine gerileyerek yeniden 50 eşik değerin altına indi. Hatırlanacağı üzere PMI mart ayında 50,2 seviyesinden 50 seviyesine gerilemiş ve 1Ç24 ortalama PMI seviyesi 49,8 olarak gerçekleşmişti. 4Ç23’te ise PMI ortalama 47,6 seviyesindeydi. İmalat sektörüne yönelik PMI verisi nisan ayında 50 eşik değerin altına inerek sektör faaliyetinin yeniden daralma bölgesine indiğini ve 2024 yılının ikinci çeyreğine zayıf bir başlangıç yapıldığını işaret ediyor.  

İSO tarafından veri ile birlikte açıklanan notta nisan ayında yeni siparişlerde devam eden ivme kaybının üretimin yeniden yavaşlamasına yol açtığı ifade edildi. Notta ayrıca enflasyonist baskıların yüksek seyrini korusa da söz konusu etkinin yılın başından bu yana en düşük seviyeye gerilediği belirtildi. Türk lirasındaki değer kaybının yanı sıra ham madde ve lojistik fiyatlarındaki artışların etkisiyle girdi fiyatlarının keskin bir şekilde yükselmeye devam ettiği ifade edilirken, buna rağmen enflasyon oranının son dört ayın en düşük seviyesine gerilediği vurgulandı. Talepteki zayıflamaya bağlı olarak üretimde son üç ayın ilk düşüşünün yaşandığı ifade edilen açıklamada, fiyat artışları ve yüksek faiz oranlarının talebi olumsuz etkilediğine yer verildi.

Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) verileri de nisan ayında aktiviteye yönelik durgunluk sinyaller üretmişti. Mevsim etkilerinden arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) nisanda 103,50 seviyesinde sabit kalarak önceki aya göre değişim göstermedi.

Yine bugün açıklanan ve yakından takip ettiğimiz bir veri olan Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi nisan ayında aylık %7 düşüş kaydederek 68,2 seviyesine indi. Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi bir önceki aya göre %14 artarak 72,27 değerini alırken, uygulanan politikaların olumlu sonuçlarının görüleceğine ilişki iyimserliğin beklentilerdeki iyileşmede etkili olduğu ifade edildi.  İçinde bulunulan dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan, dolayısı ile iç talebe yönelik önemli bir öncü gösterge niteliğinde olan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi ise %10’luk sert bir düşüşle 60,82 değerine indi.

Asgari ücret artışının devam eden etkileri ve yüksek enflasyon ortamında öne çekilen talep ile birlikte bu yılın ilk çeyreğinde büyüme dinamikleri güçlü seyretti. İkinci çeyreğe girerken kerdi kartı harcamaları ve öncü göstergelerde sınırlı bir yavaşlama görüyoruz. Ancak ekonomik yavaşlamaya ilişkin beklenen keskin emareleri henüz almıyoruz. Ekonomide yavaşlamaya ilişkin sinyallerin bu çeyreğin sonuna daha belirgin olmasını, soğumanın ise özellikle ikinci yarıda ön plana çıkmasını bekliyoruz. Artan maliyetler ve sıkılaşan finansal koşullar nedeniyle sanayi üretimindeki zayıflamanın ise daha belirgin olmasını bekliyoruz. 2024 büyüme tahminimiz %3 seviyesinde.

Grafikler

Grafikler

İmalat Sektörü PMI Endeksi (3-aylik HO)

Kaynak: İstanbul Sanayi Odası, Tacirler Yatırım

İmalat PMI & GSYİH Büyüme Oranı (çeyreklik)

Kaynak: İstanbul Sanayi Odası, TÜİK, Tacirler Yatırım

Uyarı Notu