Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

02.04.2025

İSO Türkiye İmalat PMI – Mart 2025

PMI, ekimden bu yana en düşük seviyesinde

Detaylı PDF   -   149 KB

İçerikler

İçerikler

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI, mart ayında 48,3 seviyesinden 47,3’e inerek ekim ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Böylelikle, 2024 yılının son çeyreğinde ortalama 47,73 seviyesinde oluşan imalat PMI, 2025 yılının ilk çeyreğinde ise ortalama 47,87 ile önceki çeyreğe göre önemli bir değişim göstermedi. Bu görünüm altında, sanayi üretiminin bu yılın ilk çeyreğinde, 2024 yılı son çeyreğindekine benzer bir performans sergilemesini bekliyoruz. Şubat ayında çalışma günündeki azalma ile birlikte sanayi üretiminde sınırlı bir negatif değer görmemiz söz konusu olabilir. Ancak ana eğilimde, 2025 yılı ilk çeyreğinde önceki çeyreğe göre önemli bir değişim beklemiyoruz.

İSO tarafından veri ile birlikte açıklanan notta, sanayi sektöründe mart ayında izlenen ivme kaybında; yeni siparişler, istihdam ve satın alma faaliyetlerindeki yavaşlamanın etkili olduğu vurgulandı. Notta, mart ayında yeni siparişlerin üst üste 21. kez aylık bazda yavaşlama sergilediği ve söz konusu yavaşlamanın ekim ayından bu yana en belirgin düzeyde gerçekleştiği ifade edildi. Benzer şekilde yeni ihracat siparişlerinde de Kasım 2022’den bu yana en sert düşüş görüldü. Anket katılımcıları, mart ayında zorlu piyasa koşullarının yeni siparişlerdeki yavaşlamada belirleyici olduğunu ifade ederken, üretimindeki yavaşlamanın ise eğilim olarak 1 yıla ulaştığı takip edildi. Veri notunda ayrıca, TL’deki zayıflamanın etkileri nedeniyle enflasyonist baskıların güçlü seyrini koruduğunun altı çizildi.

Yine bugün açıklanan ve büyümeye ilişkin önemli öncü göstergeler arasında yer alan Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi ise mart ayında, aylık bazda %4,4 azalarak 73,7’ye indi. Verinin detayına baktığımızda, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi bir önceki aya göre %0,47 gerileyerek 75,67 seviyesine inerken, içinde bulunulan dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan, dolayısı ile iç talebe yönelik önemli bir öncü gösterge niteliğinde olan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi ise %1,89 azalarak 74,78’e geriledi. Veri ile birlikte açıklanan notta, geniş tanımlı işsizlikteki artış eğiliminin ve reel ücretlerdeki baskının kişisel finansal durum algısını negatif etkilediğine yer verilirken, 19 Mart sonrası içeride yaşanan siyasi gelişmelerin anketin yapılış tarihleri nedeniyle mevcut endekse etkisinin sınırlı olduğu kaydedildi.

2025 yılı büyüme tahminimizi %2,6’dan %3,1’e revize ediyoruz. Şimdiye kadar gelen veriler, 2025 yılı ilk çeyrek için %3 civarında bir yıllık büyümeye işaret ediyor. Büyüme modelimizde henüz ilk çeyreğe ilişkin veriler tamamlanmamış olmakla birlikte, yüksek frekanslı verilerden 2025 yılı ilk çeyreğinde ekonomik büyümenin 2024 yılı son çeyreğindeki ivmesini koruduğu sonucuna ulaşıyoruz. 19 Mart itibariyle yurt içinde artan volatilitenin enflasyon ve büyüme üzerindeki etkisini ise ikinci çeyrek itibariyle görmeyi bekliyoruz. Kur geçişkenliğinin halen yüksek olduğu bir zeminde, son dönemde yaşanan volatilitenin kısmen mart, ama önemli oranda nisan enflasyonuna yansımasını bekliyoruz. Bu yılın ilk çeyreğinde büyümenin ivmesini korumasını beklemekle birlikte, yaşanan gelişmelerin ikinci çeyrek büyümesi üzerindeki etkileri yakından takip edilecek.

Grafikler

Grafikler

İSO Türkiye İmalat PMI (3-aylik HO)

Kaynak: İstanbul Sanayi Odası, Tacirler Yatırım

İSO İmalat PMI & GSYİH Büyüme Oranı (çeyreklik)

Kaynak: İstanbul Sanayi Odası, Tacirler Yatırım

Uyarı Notu

İşleminiz Yapılıyor. Lütfen Bekleyiniz.