Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

02.12.2024

İSO Türkiye İmalat PMI – Kasım 2024

Son çeyreğe ilişkin öncü göstergelerde sınırlı toparlanma görülüyor

Detaylı PDF   -   102 KB

İçerikler

İçerikler

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI kasımda 45,8 seviyesinden 48,3 seviyesine yükselirken, endeks üst üste sekizinci ayında da 50 eşik değerinin altında kalarak daralma sinyali üretmeye devam etti. İlk ve ikinci çeyreklerde ortalama 49,8 ve 48,5 seviyelerinde oluşan imalat PMI, yılın üçüncü çeyreğinde ortalama 46,4 seviyesine gerilemişti. Son çeyreğin ilk iki ayında ise ortalama 47 düzeyi ile üçüncü çeyreğe göre sınırlı bir iyileşme görülürken, genel çerçevede zayıf kalmaya devam eden bir aktivite görünümü ön planda.

İSO tarafından veri ile birlikte açıklanan notta, PMI’da kasımda ayında görülen artışın talepteki sınırlı toparlanma ile üretim ve yeni siparişlerde yavaşlayan düşüşten kaynaklandığı ifade edildi. İstihdamın dokuz aylık daralmanın ardından yeniden artışa geçmesinin kasım anketinin en olumlu gelişmesi olduğu vurgulanırken, enflasyonist baskıların hafiflemesinin firmalara destek sağladığı ve nihai ürün fiyatlarındaki artışın Aralık 2019’dan bu yana en düşük oranda gerçekleştiği ifade edildi.

Yine bugün açıklanan Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi ise kasım ayında aylık %4,9 artarak 72 seviyesine çıkarken, tüketim eğilimindeki artış ön plana çıkmaya devam etti. Verinin detayına baktığımızda, Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi bir önceki aya göre %2,8 artarak 65,3 seviyesine çıkarken, içinde bulunulan dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçmeye çalışan, dolayısı ile iç talebe yönelik önemli bir öncü gösterge niteliğinde olan Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi %14,8’lik güçlü bir artışla 83,5 değerini aldı. Veri ile birlikte açıklanan notta, tüketim eğiliminin son aylardaki ısrarlı artışının enflasyon ile mücadelede beklenen iç talep yavaşlamasının yeterince güçlü olamama ihtimalini arttığı ifade edildi.

Arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) de kasım ayında yükseliş kaydetmişti. Arındırılmamış reel kesim güven endeksi (RKGE) kasım ayında 100,9 seviyesinden 100,4 sevine inerken, mevsim etkilerinden arındırılmış endeks seviyesi ise 102,2 seviyesinden 103,4 seviyesine yükseldi ve nisan ayından bu yana en yüksek düzeyine ulaştı.

Cuma günü açıklanan büyüme verilerinde Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte çeyreklik bazda %0,2 daralırken, ikinci çeyreğe ilişkin veri de çeyreklik %0,2 daralmaya revize edildi. Böylelikle teknik resesyona giren Türkiye ekonomisinde, son çeyreğe ilişkin şimdiye kadar gelen veriler üçüncü çeyreğe kıyasla biraz daha iyimser bir aktivite görünümünü işaret ediyor. Burada, yılın son aylarında harcama eğiliminde gözlenen artış etkili olsa da asıl unsurun enflasyondaki düşüşün yavaşlaması ile birlikte öne çekilen talep olduğunu değerlendiriyoruz. Ancak, imalat sanayindeki ana eğilime bakıldığında genel çerçevede sanayi sektörü faaliyetinin güç kaybetmekte olduğunu görüyor ve bu zayıflamanın bir süre daha etkili olmasını bekliyoruz. GSYİH büyümesinin 2024 yılını %2,9 civarında tamamlayabileceğini değerlendiriyoruz.

Grafikler

Grafikler

İSO Türkiye İmalat PMI (3-aylik HO) 

Kaynak: İstanbul Sanayi Odası, Tacirler Yatırım

İSO İmalat PMI & GSYİH Büyüme Oranı (çeyreklik)

 Kaynak: İstanbul Sanayi Odası, TÜİK, Tacirler Yatırım

Uyarı Notu

İşleminiz Yapılıyor. Lütfen Bekleyiniz.