02.01.2024
İSO Türkiye İmalat PMI – Aralık 2023
İmalat PMI’da sınırlı yükseliş
Detaylı PDF - 174 KBİçerikler
İçerikler
Önemli Notlar
- İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI verisi aralık ayında 47,2 seviyesinden 47,4 seviyesine sınırlı bir yükseliş kaydederken, üst üste altıncı ayda da 50 eşik değerin altında kalmaya devam etti.
- Gerileme kaydeden Reel Sektör Güven Endeksi (RSGE) verileri aralık ayına ilişkin aktivite kaybı sinyalleri vermişti.
- 2023 yılı büyümesinin %4 seviyesinde oluşmasını bekliyoruz. 2024 büyüme beklentimiz ise %3 seviyesinde bulunuyor.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI verisi aralık ayında 47,2 seviyesinden 47,4 seviyesine sınırlı bir yükseliş kaydetti. İSO İmalat PMI’ın üst üste altıncı ayda da 50 eşik değerin altında kaldığı dikkat çekiyor.
İSO tarafından veri ile birlikte açıklanan notta aralık ayında hem toplam yeni siparişlerde hem de yurt dışından alınan yeni siparişlerde yavaşlamanın sürdüğü vurgulandı. Satın alma faaliyetlerinde azalışın son dört ayın en yüksek oranında gerçekleştiğinin ifade edildiği açıklamada, bunun sonucu olarak girdi stoklarının da gerileme kaydettiği belirtildi. TL’deki değer kayıpları, yükselen ücretler ve artan ham madde fiyatlarının girdi maliyetlerinin aralık ayında da artmasına yol açtığı belirtilirken, enflasyonda üst üste beşinci ayda da kaydedilen gerilemeye rağmen nihai ürün fiyatlarında ağustos ayından bu yana en hızlı artışın gerçekleştiği vurgulandı.
İmalat PMI 4Ç23’te ortalama 47,6 seviyesinde oluştu. Hatırlanacağı üzere PMI 2Ç23’te ortalama 51,5 ile bir önceki çeyrek ortalamasına göre (50,4) kayda değer bir iyileşme göstermiş, ardından 3Ç23’te 49,5’e gerilemişti. Yılın son çeyreğine ilişkin gelen öncü verilerin büyümeye ilişkin yavaşlama sinyalleri verdiklerini görmekteyiz. Bu çerçevede üçüncü çeyrekte görülen yıllık %5,9’luk güçlü büyümenin ardından yılın son çeyreğinde daha ılımlı bir büyüme görünümü ile birlikte 2023 yılı büyümesinin %4 seviyesinde oluşmasını bekliyoruz. 2024 büyüme beklentimiz ise %3 seviyesinde bulunuyor.
Gerileme kaydeden Reel Sektör Güven Endeksi (RSGE) verileri aralık ayına ilişkin aktivite kaybı sinyalleri vermişti. Arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) aralık ayında 100,2 seviyesinden 99,1 seviyesine gerilerken, mevsim etkilerinden arındırılmış endeksin ise 103,9 seviyesinden 103,4 seviyesine gerilediği takip edildi. Arındırılmamış veride endeks değerinin Mayıs 2019’dan bu yana en düşük düzeyi işaret ettiği izlendi.
MÜSİAD SAMEKS verileri ise imalat tarafında aralık ayında önceki ayki toparlanmanın devam ettiğini gösterdi. MÜSİAD tarafından hazırlanan SAMEKS (Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksi) Bileşik Endeksi, aralık ayında aylık bazda 3,1 puan artarak 54,9’a yükseldi. SAMEKS Hizmet Sektörü Endeksi aylık bazda 1,4 puanlık bir yükseliş kaydederek 52,8’e çıkarken SAMEKS İmalat Endeksi ise 5,3 puanlık artışla 57,8’e seviyesine yükseldi.
Grafikler
Grafikler
İmalat Sektörü PMI Endeksi (3-aylik HO)
Kaynak: Bloomberg, Tacirler Yatırım
İmalat PMI ve GSYİH büyüme
Kaynak: Bloomberg, Tacirler Yatırım