Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

12.08.2022

Haftalık Veri Takvimi

En Son Gelişmeler

Yurt İçi Veri Takvimi

Yurt İçi Veri Takvimi

15 Ağustos Pazartesi

Hazine ihaleleri (10 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesi)

  • Hazine geçen hafta gerçekleştirdiği tahvil ihaleleri ve doğrudan satış ile piyasadan toplam 50,4 milyar TL borçlanma gerçekleştirdi.
  • Hazine Ağustos ayında 80,9 milyar TL kadar yüklü iç borç itfası karşılığı 69,2 milyar TL borçlanma öngörüyor. Bu çerçevede ay içerisindeki beş ihaleden toplam 32,9 milyar TL; biri ABD Doları cinsinden tahvil olmak üzere iki doğrudan satış ile 30,2 milyar TL borçlanmayı planlıyor.

11:00 Temmuz Merkezi Yönetim Bütçe gerçekleşmeleri

  • Hazine ve Maliye Bakanlığı geçtiğimiz hafta Temmuz ayı nakit bütçe verilerini açıklamıştı. Buna göre Hazine nakit bütçe dengesi Temmuz’da 92,8 milyar TL açık verirken, Ocak-Temmuz dönemi nakit bütçe açığı 37 milyar TL oldu.. Faiz dışı denge ise 77,4 milyar TL açık verdi.
  • Temmuz nakit bütçe verileri, merkezi bütçe verileri için öncü niteliğinde.

16 Ağustos Salı

Hazine ihalesi ve doğrudan satış

  • (10y vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihalesi ile 10y vadeli kira sertifikası doğrudan satışı) 

10:00 Temmuz Konut Satış İstatistikleri

17 Ağustos Çarşamba

10:00 Haziran Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri 

  • Mayıs Kısa Vadeli Dış Borç Stoku 134,5 milyar dolar olarak açıklandı.2021 sonu itibariyle kısa vadeli dış borç stoku 121,6 milyar dolar olarak açıklanmıştı. Dolayısıyla 2021 yılsonu değerine göre 13 milyar dolar artış takip edildi. Söz konusu stok rakamının GSYİH’ya oranı ise %16,8 civarında.
  • Ancak burada özellikle yakından takip ettiğimiz rakam “kalan vadeye göre Kısa Vadeli Dış Borç Stoku”. Diğer bir deyişle orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine bir yıl ve daha kısa kalan dış borçlar. Söz konusu rakam Mayıs 2022 itibariyle 182,2 milyar dolar. Bu rakamdan şube ve iştiraklere borçları çıkararak baktığımızda borç stokunun 164,7 milyar dolar olduğu görülüyor. (Söz konusu rakamın 47 milyar dolar gibi önemli bir kısmını da ticari krediler oluşturuyor)
  • Vadesine bir yıl ve daha kısa kalan dış borçlara, önümüzdeki 12 aylık cari açık beklentisini de ekliyoruz. Cari işlemler açığının genişlemeye devam etmesi dış finansman ihtiyacı rakamının da yükselmesini beraberinde getiriyor. Böylece Türkiye’nin önümüzdeki 1 yıllık süreçteki dış finansman ihtiyacını 205 milyar dolar civarında hesaplıyoruz. Türkiye’nin yıllık dış finansman ihtiyacının GSYİH’ye oranını Mayıs sonu itibariyle %27 hesaplıyoruz.

18 Ağustos Perşembe

14:00 Para Politikası Kurulu Toplantı Kararı

  • Politika faizinin sabit kalmaya devam edeceğini tahmin ediyoruz.

14:30 Haftalık yabancı portföy hareketleri (29 Temmuz – 5 Ağustos)

  • Yılbaşından bu yana bakıldığında hisse senedi piyasasında toplam 3,5 milyar dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 1,9 milyar dolarlık bir yabancı satışı olduğu takip ediliyor. Son bir sene içerisinde ise hisse senedi piyasasında toplam 3,2 milyar dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 2,5 milyar dolarlık bir yabancı çıkışı gerçekleşti.

14:30 Haftalık para ve banka istatistikleri (29 Temmuz – 5 Ağustos)

  • 29 Temmuz – 5 Ağustos Temmuz haftası içerisinde yerleşiklerin altın dahil DTH hesaplarında fiyat etkisinden arındırılmış olarak 3,7 milyar dolarlık bir artış takip edildi.

Grafikler

Grafikler

Bütçe Dengesi (12ay kümülatif, milyar TL)

Kaynak: TCMB, Matriks, Tacirler Yatırım

Türkiye’nin yıllık dış finansman ihtiyacı

Kaynak: TÜİK,Tacirler Yatırım


Yabancı Net Portföy Hareketleri (milyon dolar)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım


Yurtiçi yerleşiklerin Döviz Mevduatları (altın dahil)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım


Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti

Kaynak: TCMB,Tacirler Yatırım


Hazine - İç Borçlanma & İç Borç Servisi

Kaynak: Hazine ve Maliye Bakanlığı, Tacirler Yatırım

Detaylı PDF   -   179 KB

Uyarı Notu