27.10.2023
Haftalık Veri Takvimi
En Son Gelişmeler
Yurt İçi Veri Takvimi
Yurt İçi Veri Takvimi
30 Ekim Pazartesi
10:00 Ekim Ekonomik Güven Endeksi
- Ekonomik Güven Endeksi eylül ayında %1,3 oranında yükseliş kaydederek 95,4 seviyesine çıktı. Alt kalemlere bakıldığında: Eylül ayında tüketici güven endeksi bir önceki aya göre %5,1 oranında artarak 71,5 değerini alırken, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi %0,5’lik yükselişle 105,1’e çıktı. Hizmet sektörü güven endeksi %2 gerileyerek 113’e inerken, perakende ticaret sektörü güven endeksi %3 oranında artarak 117,7’ye ve inşaat sektörü güven endeksi %1 oranında artarak 88,3’e yükseldi.
31 Ekim Salı
10:00 Eylül Dış Ticaret İstatistikleri
- Ticaret Bakanlığı tarafından ay başında açıklanan eylül ayına ilişkin öncü dış ticaret verilerine göre ihracat %0,3 oranında artarak 22 milyar 670 milyon dolar, ithalat ise %14,1 oranında azalarak 27 milyar 658 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sonuç olarak eylül ayında dış ticaret açığının gerilemeye devam ettiği 5 milyar seviyesinde oluştuğu izlendi. Dış ticaret açığındaki azalmanın cari işlemler açığını pozitif yönde etkilemeyi sürdürmesini beklemekteyiz. Yıllık cari işlemler açığının azalmaya devam ederek aralık ayında 45 milyar dolara gerileyeceğini tahmin ediyoruz.
17:30 Hazine 3 aylık (Kasım – Aralık – Ocak) İç Borçlanma Stratejisi
- Hazine bir önceki iç borçlanma programında (Mayıs – Haziran – Temmuz) kasım ayına ilişkin 78,2 milyar TL’lik iç borç servisi karşılığında 78 milyar TL’lik iç borçlanma öngörüsü paylaşmıştı.
1 Kasım Çarşamba
10:00 İSO/S&P Global Ekim PMI verileri
- Arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ekim ayında 104,4 seviyesinden 103,3 seviyesine gerilerken, mevsim etkilerinden arındırılmış endeksin ise 105,1 seviyesinden 105,3’e yükseldiği takip edildi. Arındırılmamış veride endeks değerinin şubat ayından bu yana en düşük düzeyi işaret ettiği görülüyor. Endeksin gerilemeye devam ettiği izlenirken, diğer yandan halen eşik değerin üzerinde kaldığı ve aktivite için pozitif düzleme işaret ettiğini belirtmek gerekir.
- 1 Kasım Çarşamba günü açıklanacak olan İSO/S&P Global PMI verilerinin de aktivitenin gidişatı konusunda vereceği resim yakından takip edilecek. Hatırlanacağı üzere eylül ayında PMI 49 seviyesinden 49,6 seviyesine yükselmiş, ancak üst üste üçüncü ayda da 50 eşik değerin altında kalmaya devam etmişti.
12:00 İTO Ocak Enflasyon verileri
- İTO verileri özellikle gıda fiyatları, daha alt segmentte ise işlenmemiş gıda fiyatları çerçevesinde TÜİK enflasyon verileriyle güçlü korelasyon çizmesi dolayısıyla yakından takip edilecek.
2 Kasım Perşembe
10:30 TCMB Çeyrek Dönemli Enflasyon Raporu
- 2 Kasım’da TCMB’nin çeyrek dönemli Enflasyon Raporu sunumu gerçekleşecek. Bu rapor çerçevesinde Banka’nın tahminlerinde bir revizyona gidip gitmeyeceğini takip edeceğiz.
14:30 Haftalık Yabancı Portföy Hareketleri (20 – 27 Ekim)
- 13 – 20 Ekim haftasında hisse senedi piyasasında net yabancı çıkışı yaşanırken, tahvil piyasasında sınırlı bir yabancı alımı görüldü. Buna göre söz konusu hafta içerisinde hisse senedi piyasasında 106,8 milyon dolarlık bir yabancı satışı, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 8,5 milyon dolarlık zayıf bir yabancı alımı gerçekleşti. Yılbaşından bu yana bakıldığında hisse senedi piyasasında toplam 519 milyon dolarlık bir yabancı çıkışı, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 495 milyon dolarlık bir yabancı girişi olduğu takip ediliyor. Son bir sene içerisinde ise hisse senedi piyasasında toplam 846 milyar dolarlık bir yabancı çıkışı, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 460 milyon dolarlık bir yabancı girişi görülüyor.
14:30 Haftalık Para ve Banka İstatistikleri (20 – 27 Ekim)
- Ekim ayının ikinci haftasında yerleşiklerin DTH’larında toplam 0,77 milyar dolarlık yükseliş yaşanırken (altın hariç, parite etkisinden arındırılmış rakamlar), artışın tamamen kurumlar kaynaklı olduğu ve hanehalkı DTH’larındaki gerilemenin sürdüğü izlendi. Bu çerçevede parite etkisinden arındırılmış olarak baktığımızda kurumlar DTH’ları 0,89 milyar dolar artarken, hanehalkı DTH’larında ise 0,12 milyar dolarlık bir gerileme kaydedildi. Böylelikle hanehalkı DTH’larındaki azalma üst üste yedinci haftada da devam etti. Aynı hafta içinde kıymetli maden mevduat hesaplarında 0,31 milyar dolarlık bir azalma izlenirken, düşüşün tamamı hane halkı kıymetli maden hesaplarındaki gerilemeden kaynaklandı. Özetle, 13 – 20 Ekim haftası içerisinde yerleşiklerin altın dahil DTH hesaplarında fiyat etkisinden arındırılmış olarak 0,46 milyar dolarlık bir artış yaşandığı takip edildi.
3 Kasım Cuma
10:00 Ekim Ayı Enflasyon verileri
- Ekim ayında aylık TÜFE artışının %4,4 seviyesinde olmasını bekliyoruz. Beklentilerimize paralel bir enflasyon gerçekleşmesi yıllık TÜFE artışını %61,5’ten %62,9’a taşıyacak. Kurum enflasyon tahmin patikamız çerçevesinde 2023 yıl sonu TÜFE artışının %70 seviyesinde olmasını bekliyoruz.