Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

20.02.2025

Haftalık TCMB Verileri 7 – 14 Şubat

Tahvilde, mayıs ayından bu yana en güçlü yabancı girişi yaşandı

Detaylı PDF   -   145 KB

İçerikler

İçerikler

Yabancı yatırımcılar 7 – 14 Şubat  haftasında hisse senedi piyasasında 108,4 milyon dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 1,85 milyar dolarlık net alım gerçekleştirdi. Tahvil piyasasında görülen bu güçlü yabancı girişi, 2,8 milyar dolarlık yabancı alımının yaşandığı Mayıs 2024’ten bu yana en güçlü giriş oldu. Yabancı yatırımcının toplam tahvil stoku içerisindeki payı ise %8,3 seviyesinde gerçekleşti. Hatırlanacağı üzere yabancı yatırımcılar, bir önceki hafta repo işlemleri hariç tahvil piyasasında 1,5 milyar dolarlık satış yapmış ve bu çıkış, 17 – 24 Ocak 2014 haftasında görülen 1,8 milyar dolarlık satıştan sonra son 10 yılın en büyük tahvil çıkışı olarak kaydedilmişti. Şubat ayının ilk haftasında görülen bu sert satışta, enflasyon ve politika faizi beklentilerindeki yükselişin etkili olduğunu değerlendiriyoruz. 7 – 14 Şubat dönemindeki güçlü girişle birlikte ise bu satışın geri alındığı izleniyor. Gelecek dönemde faiz indirimlerinin kademeli bir şekilde devamını beklemekle birlikte, yabancı yatırımcının tahvil piyasasına olan ilgisinin sürmesini bekliyoruz.

Son bir sene içerisindeki kümülatif veriye baktığımızda; hisse senedi piyasasında toplam 2,7 milyar dolarlık bir yabancı çıkışı, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç yaklaşık 17,8 milyar dolarlık bir yabancı girişi yaşandığı görülüyor. Yılbaşından bu yana ise hisse senedi piyasasında 256,4 milyon dolar, bono piyasasında ise repo işlemleri hariç 1,9 milyar dolarlık bir yabancı alımı söz konusu.

7 – 14 Şubat  haftasında yurt içi yerleşiklerin toplam DTH’larında çok sınırlı bir artış yaşandığı, ancak bu yükselişin altın alımlarından kaynaklandığı görüldü. Yılbaşından bu yana döviz tarafında önemli bir ilgi olmadığı görülüyor. 7 – 14 Şubat haftasında yurt içi yerleşiklerin altın hariç parite etkisinden arındırılmış DTH’ları yaklaşık 324 milyon dolar gerilerken; verinin detayını hesapladığımızda hane halkı DTH’larının 439 milyon dolar azaldığını, kurumlar DTH’larının ise 115 milyon dolar yükseliş kaydettiğini görmekteyiz. Aynı hafta içerisinde kıymetli maden mevduat hesaplarında ise 462 milyon dolarlık artış yaşanırken, söz konusu artışın 241 milyon dolarlık kısmı hane halkı alımlarından kaynaklandı. Özetle, 7 – 14 Şubat haftasında yerleşiklerin altın dahil toplam DTH hesapları fiyat etkisinden arındırılmış olarak 139 milyon dolarlık sınırlı bir yükseliş kaydetti.

Tahvile yaşanan güçlü giriş paralelinde TCMB rezervlerinin 7 – 14 Şubat haftasında 5 milyar dolar üzerinde artış gösterdiği takip edildi. Bu dönemde TCMB net döviz rezervi 5,8 milyar dolar artarak 78,1 milyar dolara, brüt döviz rezervi ise 5,7 milyar dolar yükselerek 173,3 milyar dolara tırmandı. Aynı dönemde swap stoku 7,2 milyar dolardan 6,8 milyar dolara inerken, swap hariç net rezerv ise 65 milyar dolardan 71,3 milyar dolara tırmandı.

Grafikler

Grafikler

Yabancı Portföy Hareketleri (yıllık, milyar US$)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım

Yurtiçi Yerleşiklerin Döviz Mevduatları

(altın dahil., milyar US$, parite / fiyat etkisinden arınd.)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım

Uyarı Notu

İşleminiz Yapılıyor. Lütfen Bekleyiniz.