Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

10.07.2025

Haftalık TCMB Verileri 27 Haziran – 4 Temmuz

Tahvile girişleri hızlanırken, rezervler 10 milyar doların üzerinde artış kaydetti

Detaylı PDF   -   152 KB

İçerikler

İçerikler

27 Haziran 4 Temmuz haftasında yabancı yatırımcılar hisse senedi ve tahvil piyasasında net alıcı konumunda yer aldı. Bu dönemde yabancılar hisse senedi piyasasında 235 milyon dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 2,4 milyar dolarlık güçlü bir alım gerçekleştirdi. Tahvil piyasasında görülen bu giriş, Mayıs 2024’ten bu yana kaydedilen en güçlü yabancı girişi oldu. Böylelikle tahvil piyasasında yabancı girişi üst üste dördüncü haftada da devam ederken, yabancı yatırımcının tahvil stoku içerisinde payı ise %5,7’den %6,3’e yükseldi.

Verim eğrisindeki hızlı aşağı yönlü hareket, yabancıların tahvile olan girişlerinin önemli bir sinyalini vermişti. Burada, PPK’dan faiz indirim beklentilerinin getiriler üzerinde etkili olduğu ifade edilebilir. Son bir sene içerisindeki kümülatif veriye baktığımızda hisse senedi piyasasındaki piyasasında 626 milyon dolarlık net yabancı çıkışı, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 5,7 milyar dolarlık yabancı girişi görülüyor. Yılbaşından bu yana bakıldığında ise yabancı yatırımcıların hisse senedi piyasasındaki pozisyonları 973,1 milyon dolarlık net girişe işaret ederken,  bono piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 885,6 milyon dolarlık bir yabancı çıkışı görülüyor.

Yurt içi yerleşiklerin DTH’ları kurumlar öncülüğünde artış gösterirken, hanehalkı DTH’ları ise üst üste onbirinci haftada da düşüş kaydetti. 27 Haziran – 4 Temmuz haftasında yurt içi yerleşiklerin altın hariç parite etkisinden arındırılmış DTH’ları 3,8 milyar dolarlık güçlü bir düşüş kaydederken; verinin detayını hesapladığımızda söz konusu gerilemenin büyük ölçüde kurumların satışından kaynaklandığını görmekteyiz. Bu çerçevede, kurumlar DTH’ları 3,6 milyar dolar gerilerken, hanehalkı DTH’ları ise 266 milyon dolarlık daha sınırlı bir düşüş kaydetti. Aynı hafta içerisinde kıymetli maden hesaplarında ise 239 milyon dolarlık düşüş yaşandı. Hanehalkı kıymet maden hesapları 198 milyon dolar, kurumlar kıymetli maden hesapları ise 42 milyon dolar azaldı. Özetle, 27 Haziran – 4 Temmuz haftasında yerleşiklerin altın dahil toplam DTH hesapları, fiyat etkisinden arındırılmış olarak 4,1 milyar dolar geriledi.

Söz konusu hafta içerisinde TCMB rezervleri, analitik bilanço üzerinde yaptığımız hesaplama paralelinde güçlü bir artış gösterdi. Bu çerçevede, 27 Haziran – 4 Temmuz haftasında TCMB net döviz rezervi 11,1 milyar dolar artarak 57,4 milyar dolara, brüt döviz rezervi ise 10 milyar dolar artışla 164,6 milyar dolara tırmandı. Geçtiğimiz hafta pazartesi günü TCMB’nin döviz pozisyonunun 8 milyar dolara yakın arttığını hesaplıyoruz. Swap stoku bu dönemde 1,3 milyar dolar yükselerek 19,3 milyar dolar olurken, swap hariç net rezerv ise 9,8 milyar dolar yükselerek 38,1 milyar dolara ulaştı.

Grafikler

Grafikler

Yabancı Portföy Hareketleri (yıllık, milyar US$)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım

Yurtiçi Yerleşiklerin Döviz Mevduatları

(altın dahil., milyar US$, parite / fiyat etkisinden arınd.)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım

Uyarı Notu

İşleminiz Yapılıyor. Lütfen Bekleyiniz.