Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

15.08.2024

Haftalık TCMB Verileri 2 – 9 Ağustos

2 – 9 Ağustos döneminde TCMB rezervleri geriledi

Detaylı PDF   -   121 KB

İçerikler

İçerikler

2 – 9 Ağustos döneminde yabancı yatırımcılar hisse senedi piyasasında üst üste üçüncü haftada da net satıcı konumunda yer aldı. Bu dönemde hisse piyasasında 323,5 milyon dolarlık bir yabancı çıkışı, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 17,6 milyon dolarlık oldukça sınırlı bir yabancı girişi görüldü. Yabancı yatırımcının toplam tahvil stoku içerisindeki payı ise %6,6 seviyesinde sabit kaldı. Yılbaşından bu yana bakıldığında hisse senedi piyasasında toplam 1,7 milyar dolarlık bir çıkış göze çarparken, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 11 milyar dolarlık bir yabancı girişi izleniyor. Son bir sene içerisinde ise hisse piyasasında 522 milyon dolar kadar bir yabancı satışı izlenirken, bono piyasasında ise repo işlemleri hariç 12,95 milyar dolarlık kümülatif yabancı alımı görülüyor.

Yerleşiklerin DTH’ları 2 – 9 Ağustos haftasında yükseldi. Söz konusu dönemde yerleşiklerin altın hariç parite etkisinden arındırılmış DTH’ları 2,47 milyar dolar artarken; verinin detayını hesapladığımızda hane halkı DTH’larının 516 milyon dolar, kurumlar DTH’larının ise yaklaşık 1,95 milyar dolar arttığını görmekteyiz. Aynı hafta içerisinde kıymetli maden mevduat hesaplarında ise 373 milyon dolarlık bir yükseliş yaşandığını hesaplıyoruz. Özetle, 2 – 9 Ağustos haftasında yerleşiklerin altın dahil DTH hesaplarında fiyat etkisinden arındırılmış olarak 2,84 milyar dolar artış gerçekleşti.

Japonya Merkez Bankası’nın faiz artırımının ardından risk iştahının bozulduğu ve ABD ekonomisine yönelik resesyon endişelerinin küresel piyasalarda sert satış baskıları yarattığı 2 – 9 Ağustos döneminde TCMB rezervlerinde düşüş izlendi. Bu dönemde USDTRY’de 33,10 seviyesinden 33,35 seviyesine doğru bir yükseliş yaşandığı takip edilmişti. Piyasalarda yaşanan bu çalkantılı dönemde TCMB net döviz rezervi 4,5 milyar dolar gerileyerek 46,9 milyar dolara inerken, brüt döviz rezervi ise 156 milyon dolar azalarak 150,3 milyar dolara geriledi. Bu dönemde swap hariç net rezerv ise 3,8 milyar dolar düşüşle 24,5 milyar dolara yükseldi.

Grafikler

Grafikler

Yabancı portföy akımları

 (yıllık kümülatif, milyon US$, hisse + tahvil)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım

Yurtiçi Yerleşiklerin Döviz Mevduatları

(altın dahil., milyar US$, parite etkisinden arındırılmış)

Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım

Uyarı Notu