27.02.2025
Haftalık TCMB Verileri 14 – 21 Şubat
Yerleşiklerin DTH’larında Ağustos 2023’ten bu yana en sert yükseliş yaşandı
Detaylı PDF - 154 KBİçerikler
İçerikler
Yabancı yatırımcılar 14 – 21 Şubat haftasında hisse senedi piyasasında 74 milyon, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 180 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdi. Tahvil piyasasında bir önceki hafta görülen 1,9 milyar dolarlık girişin ardından alımların yavaşladığı dikkat çekiyor. Yavaşlayan bu girişte, TCMB’nin 2025 yıl sonu tahminini yukarı revize etmesinin ardından enflasyon ve politika faizi beklentilerindeki yükselişin etkili olduğunu değerlendiriyoruz. Ancak geçtiğimiz pazar günü açıklanan sağlık muayene katılım paylarında geriye dönük indirim değişikliği ile birlikte enflasyon beklentilerinde yeniden düşüş gözlemliyoruz. Verim eğrisinin kısa tarafında da bu paralelde yeniden %38’e doğru bir düşüş izleniyor. Bu çerçevede, gelecek dönemde faiz indirimlerinin kademeli bir şekilde devamını beklemekle birlikte, yabancı yatırımcının tahvil piyasasına olan ilgisinin sürmesini bekliyoruz.
Portföy kanallarında son bir sene içerisindeki kümülatif veriye baktığımızda; hisse senedi piyasasında toplam 2,5 milyar dolarlık bir yabancı çıkışı, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç yaklaşık 17,9 milyar dolarlık bir yabancı girişi yaşandığı görülüyor. Yılbaşından bu yana ise hisse senedi piyasasında 330 milyon dolar, bono piyasasında ise repo işlemleri hariç 2,1 milyar dolarlık bir yabancı alımı söz konusu.
Yurt içi yerleşiklerin DTH’larında ise 14 – 21 Şubat haftasında, Ağustos 2023’ten bu yana en sert yükseliş yaşandı. Bu dönemde yurt içi yerleşiklerin altın hariç parite etkisinden arındırılmış DTH’ları yaklaşık 3,3 milyar dolar artarken; verinin detayını hesapladığımızda hane halkı DTH’larının 677 milyon dolar, kurumlar DTH’larının ise 2,6 milyar dolar yükseliş kaydettiğini görmekteyiz. Dolayısı ile yerleşiklerin DTH artışı büyük ölçüde kurumlar kaynaklı. Aynı hafta içerisinde kıymetli maden mevduat hesaplarında ise 450 milyon dolarlık artış yaşanırken, söz konusu artışın 365 milyon dolarlık kısmı hane halkı alımlarından kaynaklandı. Özetle, 14 – 21 Şubat haftasında yerleşiklerin altın dahil toplam DTH hesapları fiyat etkisinden arındırılmış olarak 3,7 milyon dolarlık önemli bir yükseliş kaydetti.
Yurt içi yerleşiklerin artan DTH’ları ve kurda hızlanan yükseliş eğilimi çerçevesinde, TCMB rezervleri 14 – 21 Şubat haftasında geriledi. Bu dönemde TCMB net döviz rezervi 6,2 milyar dolar azalarak 72 milyar dolara, brüt döviz rezervi ise 3,2 milyar gerileyerek 170 milyar dolara indi. Aynı dönemde swap stoku 6,8 milyar dolardan 6,3 milyar dolara inerken, swap hariç net rezerv ise 5,7 milyar dolar azalarak 65,7 milyar dolara düştü.
Grafikler
Grafikler
Yabancı Portföy Hareketleri (yıllık, milyar US$)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Yurtiçi Yerleşiklerin Döviz Mevduatları
(altın dahil., milyar US$, parite / fiyat etkisinden arınd.)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım