25.09.2025
Haftalık TCMB Verileri 12 – 19 Eylül
Yabancı yatırımcılar hisse ve tahvilde net alım gerçekleştirdi
Detaylı PDF - 178 KBİçerikler
İçerikler
12 – 19 Eylül haftasında yabancı yatırımcılar hisse senedi piyasasında 407,6 milyon dolar, tahvil piyasasında ise (repo işlemleri hariç) 178 milyon dolar net alım gerçekleştirdi. Yabancı yatırımcının toplam tahvil stoku içerisindeki payı ise %6,6 seviyesinde sabit kaldı. Son bir sene içerisindeki kümülatif veriye baktığımızda; hisse senedi piyasasında 1,1 milyar dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 2,2 milyar dolarlık yabancı girişi görülüyor. Yılbaşından bu yana bakıldığında ise yabancı yatırımcıların hisse senedi piyasasındaki pozisyonları 1,6 milyar dolarlık net girişe işaret ederken, bono piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 465,5 milyon dolarlık daha sınırlı bir yabancı alımı izleniyor.
Bu dönemde, yurt içi yerleşiklerin altın hariç parite etkisinden arındırılmış DTH’ları, kurumların talebinden kaynaklı olarak 534 milyon dolar artış kaydetti. Verinin detayını hesapladığımızda; kurumların DTH’larının bu dönemde 1,2 milyar dolar arttığını, hanehalkı DTH’larının ise 648 milyon dolar gerilediğini görmekteyiz. Aynı hafta içerisinde yerleşiklerin altın alımlarının devam ettiği ve bu alımlarda hanehalkı talebinin ön plana çıktığı görülüyor. Öyle ki, 12–19 Eylül haftasında kıymetli maden hesaplarında 684 milyon dolarlık artış yaşanırken, bunun 572 milyon doları hanehalkı talebinden kaynaklandı. Özetle, 12 – 19 Eylül haftasında yerleşiklerin altın dahil toplam DTH hesapları, fiyat etkisinden arındırılmış olarak 1,2 milyar dolar yükseldi.
12 – 19 Eylül haftasında TCMB net döviz rezervi 800 milyon dolar artışla 70,3 milyar dolar, brüt döviz rezervi ise 1 milyar dolar yükselerek 179 milyar dolar oldu. Swap stoku bu dönemde 460 milyon dolar gerileyerek 17,3 milyar dolara inerken, swap hariç net rezerv ise 1,3 milyar dolar artışla 53 milyar dolar oldu. 19 Mart dönemi öncesinde swap hariç net rezerv düzeyi 65 milyar dolar seviyesindeydi.
Grafikler
Grafikler
Yabancı Portföy Hareketleri (yıllık, milyar US$)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım
Yurtiçi Yerleşiklerin Döviz Mevduatları
(altın dahil., milyar US$, parite / fiyat etkisinden arınd.)
Kaynak: TCMB, Tacirler Yatırım