Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

10.09.2026

Günlük Bülten

Tacirler Yatırım

Detaylı PDF   -   2.12 MB

Güne Başlarken

Günaydın. ABD – İran gerilimi ve petrol fiyatlarının 100 dolara yakın seyri dün ABD ve Avrupa borsalarına satış getirirken, bu sabah vadeli endeks kontratlarında tepki alımları görüyoruz. Asya borsaları ise, dün küresel çapta yaşanan satışları bu sabah fiyatlıyor. Avrupa Merkez Bankası’nın bugün faiz artırması beklenen toplantısı ve gelecek hafta gerçekleşecek Fed toplantısı (öncesinde bugün ve yarın enflasyon verileri) ile petrol fiyatlarının seyri küresel piyasalar için belirleyici olacaktır. İçeride ise, dışarıdan bağımsız bir piyasa görünümü izliyoruz. Borsa İstanbul’da dört işlem günüdür devam eden yükseliş eğimi sonunda, dün TL bazında rekor işlem hacmiyle beraber 14.500 üzerine geldik. Dün %0,7 artan endekse en fazla pozitif katkı sağlayan ilk beş şirket TUPRS, ASELS, KTLEV, BIMAS, EKGYO; endekse negatif etki edenler ise AKBNK, ODINE, YKBNK, ISCTR, EREGL oldu. Son bir haftada düzenli para girişi ile dikkat çeken şirketler ise ASELS, TTKOM, ULKER, KARSN, AEFES ve BOBET. Teknik açıdan 14.670, 14.730 ve 14.880 dirençleri ile 14.350, 14.270 ve 14.070 destekleri izlenebilir. Günün ajandasında içeride PPK faiz kararı (değişiklik beklemiyoruz), dışarıda ECB faiz kararı (+25 baz puan faiz artırımı bekliyoruz) ve ABD ÜFE verileri (beklenti: yıllık ÜFE’de %4,7’den %5,4’e artış) izlenecek. Günün ajandası sakin. Türkiye 5 yıl vadeli CDS primleri güne 219 baz puandan başlıyor.

Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri

Şirket ve Sektör Haberleri

VBTS kapsamında ANELE paylarında 10 Eylül-9 Ekim tarihleri arasında kredili işlem tedbiri uygulanacak.

PLTUR: Şirket, bugün pay başına 0,61 TL brüt temettü dağıtacak olup, temettü verimi dünkü kapanış fiyatına göre %2,9 düzeyindedir.

ALVES: Şirket payları bugün itibarıyla Yakın İzleme Pazarı’nda işlem görmeye başlayacak.

TERA: Şirket, Pusula Finans Holding ve bağlı şirketlerindeki payların Tera Grubu tarafından devralınmasına yönelik görüşmelere başlandığını açıkladı.

JANTS: Şirketin bağlı ortaklığı, Togg’un yeni araç programında geliştirme, doğrulama ve seri üretim süreçleri için tedarikçi olarak seçildi.

RGYAS: Şirket, Feriköy Gayrimenkul’ün %50 hissesini 68,9 milyon EUR bedelle satın alarak şirketteki payını %100’e yükseltti.

BORSK: Şirket, Adapazarı Şeker Fabrikası hissesi 50 milyon USD bedelle devralırken, toplam şeker üretim kotasındaki payını %2,5’ten %5’e yükseltti.

GLCVY: Şirket, Akbank’ın toplam 1,6 milyar TL anapara büyüklüğündeki üç tahsili gecikmiş alacak portföyü ihalesini en yüksek teklifi vererek kazandı.

AKHAN: Şirket, FOODIST İstanbul 2026 Fuarı kapsamında yaklaşık 10 milyon USD tutarında yeni sipariş aldı.

PEKGY: Tera Yatırım Holding’in yönetim kontrolünü devralması sonrası zorunlu pay alım teklifi SPK tarafından onaylanırken, teklif fiyatı pay başına 18,77 TL olarak belirlendi.

HUNER: Şirket, sermayesini %100 bedelli artırarak 1 milyar TL’den 2 milyar TL’ye yükseltme kararı aldı.

Ekonomi ve Politika Haberleri

Saat 10:00’da temmuz sanayi üretimi verileri açıklanacak

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi haziranda aylık %0,1’lik artışla sınırlı pozitife dönerken, takvim etkisinden arındırılmış yıllık sanayi üretimi %1,4 daraldı. Kurban Bayramı tatiline bağlı köprü günü etkisinin ortadan kalkması ve altın ve enerji hariç ara malı ithalatının verdiği sinyaller doğrultusunda haziranda sanayi üretiminde aylık artış bekliyorduk. Ancak, mayıs ayında kaydedilen %2,9’luk aylık daralmanın ardından haziran verisinin sınırlı bir üretim artışına işaret etmesi, sanayi sektöründeki zayıf seyrin devam ettiğini gösteriyor. Böylelikle sanayi üretimi, ilk çeyrekteki yıllık %1,4’lük daralmanın ardından ikinci çeyrekte %1,9 artış kaydederken (takvim etkisinden arındırılmış yıllık artış %1,4), mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre çeyreklik büyüme ise %0,1’den %2’ye hızlandı. İkinci yarıda aktivitedeki ivme kaybının kademeli olarak sınırlanmasını ve daha dengeli bir görünüm oluşmasını bekliyoruz. Bununla birlikte, büyümede güçlü ve tabana yayılan bir hızlanma öngörmüyoruz. 2026 büyüme tahminimiz %3,2 seviyesinde.

Politika faizinde değişiklik beklemiyoruz

Bugün saat 14:00’da TCMB Para Politikası Kurulu toplantı kararı açıklanacak. PPK’nın politika faizinde değişikliğe gitmeyerek faizi %37 seviyesinde korumasını bekliyoruz. Önceki hafta, haftalık repo ihalelerine yeniden başlayarak efektif fonlama faizini 300 baz puan düşüren TCMB’nin, bu gevşemenin piyasa faizleri üzerindeki etkilerini izlemek isteyeceğini değerlendiriyoruz. Ek olarak, jeopolitik tansiyonun yeniden yükseldiği ve Brent petrolün varil fiyatının 95$ seviyesini aştığı mevcut konjonktürün, dış gelişmelerin bir süre daha takip edilmesini gerektirdiği görüşündeyiz. Eylül itibarıyla olumlu baz etkilerinin desteğiyle yıllık TÜFE’nin %30 seviyesine yakınsamasını beklerken, bu görünümün ekim toplantısında faiz indirimi için alan yaratacağını düşünüyoruz. Bu çerçevede, eylül toplantısının ardından PPK’nın ekim ve aralık aylarında 100’er baz puanlık indirime gitmesini ve politika faizinin yıl sonunda %35 seviyesinde oluşmasını bekliyoruz.

TCMB brüt döviz rezervinin 4,4 milyar dolar düşüşle 183,9 milyar dolara indiğini tahmin ediyoruz

Bugün saat 14:30’da 28 Ağustos – 4 Eylül haftasına ilişkin menkul kıymet ve para & banka istatistikleri ile TCMB rezervleri açıklanacak. Analitik bilanço üzerinden yaptığımız hesaplamalar çerçevesinde, 28 Ağustos – 4 Eylül haftasında TCMB net döviz rezervinin 1,4 milyar dolar azalarak 65,1 milyar dolara, brüt döviz rezervinin ise 4,4 milyar dolar düşüşle 183,9 milyar dolara indiğini tahmin ediyoruz. Bugün açıklanacak olan resmi verilerin, hesaplamamıza paralel bir rezerv düşüşüne işaret etmesini bekliyoruz. Bir önceki haftaya ilişkin verileri hatırlayacak olursak: Yabancı yatırımcılar, 21 – 28 Ağustos haftasında hisse senedi piyasasında 329 milyon dolar net alım gerçekleştirirken, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 86,6 milyon dolarlık satış yaptı. Bu dönemde yurt içi yerleşiklerin altın hariç parite etkisinden arındırılmış DTH’ları 2 milyar dolar, altın dahil toplam DTH hesapları ise fiyat etkisinden arındırılmış olarak 2,7 milyar dolar düşüş kaydetti. Aynı hafta içerisinde TCMB brüt döviz rezervi 252 milyon dolar azalarak 188,2 milyar dolara, net döviz rezervi ise 298 milyon dolar düşüşle 66,5 milyar dolara indi. Swap hariç net rezerv ise 55,8 milyar dolarda yatay seyretti.

VIOP 30 Teknik Analiz

VIOP 30 Teknik Analiz

BIST 100 Teknik Analiz

BIST 100 Teknik Analiz

FX Teknik Analiz

FX Teknik Analiz

USD/TRY

Kur tarafında alıcılı seyrin güç kazandığı görülüyor. Fiyatlamanın 48 seviyesinin üzerinde gerçekleşmesi, kısa vadeli teknik görünümdeki pozitif eğilimi destekliyor. Yukarı yönlü hareketin sürmesi halinde 48,50 seviyesi önemli bir direnç bölgesi olarak öne çıkıyor. 48,50 üzerinde kalıcılık sağlanması, yükseliş momentumunun daha da güçlenmesine ve kurun yeni zirve seviyeleri test etmesine zemin hazırlıyor. Teknik göstergeler de yükseliş eğilimini destekliyor ve görünümün pozitif tarafta kaldığına işaret ediyor.

EUR/TRY

Euro/TL tarafında yukarı yönlü hareketin gücünü koruduğu görülüyor. Fiyatlamanın 55,65–55,70 bandı üzerinde kalması, kısa vadeli teknik yapının pozitif tarafta seyretmesini muhtemel. Söz konusu destek bölgesi üzerinde hareketin sürmesi, alıcılı seyrin devamına ve yukarı yönlü momentumun güçlenmesine zemin hazırlıyor. Teknik göstergeler de mevcut yükseliş trendini destekliyor ve pozitif görünümün korunduğuna işaret ediyor. Yukarıda 56,75  seviyesi direnç olarak izlenirken, aşağıda 55,88 ve 56,25 seviyeleri destek olarak takip ediliyor.

XAU/USD

Dolar endeksindeki düşüş eğilimi ons altının 100 günlük ortalama üzerinde tutunma çabasını destekliyor. Buna karşın, 4.365$ seviyesindeki 100 günlük hareketli ortalamanın üzerinde kalınması, yukarı yönlü hareketin yeniden güç kazanmasına ve fiyatların 4.700$ seviyesine doğru ilerlemesine imkan sağlıyor. 100 günlük hareketli ortalamanın altına inilmesi halinde ise satış baskısının artması ve geri çekilmenin 4.250$ seviyesine doğru derinleşmesi gündeme gelebilir. Yarın ABD'den gelecek olan enflasyon verileri, kısa vadeli fiyat hareketleri açısından önemli olacak. Altında 4.475$, ve 4.570$ seviyeleri direnç, 4.380$ ve 4.350$ ve 4.310$ destek olarak takip edilebilir.

XAG/USD

Gümüşte toparlanma sonrasında yukarı yönlü hareketin yeniden güç kazandığı görülüyor. Fiyatların 66,30–65,50$ bandında bulunan 100 ve 200 günlük üssel hareketli ortalamaların üzerinde seyretmesi, kısa vadeli teknik görünümü destekliyor ve alıcılı momentumun korunmasına katkı sağlıyor. Söz konusu destek bölgesi üzerinde kalındığı sürece gümüşte yukarı yönlü eğilimin ön planda kalmaya devam ettiği görülüyor. 69,65$ 71,22$ seviyesi direnç; aşağıda 66,40$ ve 65,60$ seviyeleri destek olarak takip edilebilir.

İşleminiz Yapılıyor. Lütfen Bekleyiniz.