Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

23.06.2025

Günlük Bülten

Tacirler Yatırım

Detaylı PDF   -   1.76 MB

Güne Başlarken

Günaydın. Hafta sonu korkulan oldu ve Amerika, İran'a doğrudan askeri müdahalede bulunarak üç farklı nükleer tesisi vurduğunu bildirdi. İran'ın bu saldırıya nasıl bir cevap vereceği, bölgedeki ABD üstlerine saldırıp saldırmayacağını ya da Hürmüz boğazını kapatıp kapatmayacağı bu noktadan sonra piyasaların odaklanacağı ana konu olacaktır. İçeride, bu gelişmelere ek olarak, ekonomi dışı adli ve siyasi gelişmelerin de risk algısını artırdığı bir dönemdeyiz. Bu nedenle Borsa İstanbul'da küresel borsaların ABD – İran – İsrail çatışmasına verdiği tepkinin üzerinde bir negatif tepki görebiliriz. BIST 100 endeksinde 9.000 / 9.100 destek bandıyla 9.250 ve 9.340 dirençleri takip edilebilir. Günün ajandasında içeride turizm verileri, dışarıda ABD ve Avrupa PMI verileri takip edilecek. Haftanın devamında Fed Başkanı Powell'ın ABD Kongresi'ne yapacağı sunum, ABD büyüme verileri ve enflasyon göstergeleri takip edilecek. Makro veriler dışında jeopolitik meseleler gündemin en üst düzeyinde kalmayı sürdürecektir, özellikle petrol fiyatlarını etkileyecek haber akışları burada daha fazla öne çıkabilir. İçinde bulunduğumuz dönemde risklerin düşük tutulması, destek seviyeleri takip edilerek stop-loss disiplini ile hareket edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye 5 yıl vadeli CDS primleri güne 309 baz puandan başlıyor.

Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri

Şirket ve Sektör Haberleri

Borsa İstanbul tarafından 01.07.2025-30.09.2025 dönemi endeks değişimleri açıklandı.

Borsa İstanbul tarafından 1 Temmuz tarihinden itibaren geçerli olacak Pazar değişimleri açıklandı.

AHGAZ: Ahlatcı Doğal Gaz, bağlı ortaklık Ahlatcı Altın İşletmeleri’nin, Eti Maden tarafından gerçekleştirilecek olan Kepsut ve Sındırgı'daki altın lokal alanlarında arama ve rödövans ihalelerine iştirak etme kararı aldığını açıkladı.

ASELS: Aselsan, TÜRASAŞ ile hızlı tren alt sistemleri tedariki için toplam 70,6 milyon avro tutarında sözleşme imzaladı. Teslimatların 2025–2028 yılları arasında gerçekleştirilmesi planlanıyor.

ASTOR: Astor, kaynaklarını ana faaliyet alanı olan güç ve dağıtım trafoları ile ilgili ürünlere odaklamak amacıyla, daha önce iktisap edilen Astor RO S.R.L. ve Asener Enerji A.Ş.’deki payların satış sürecini başlatma kararı aldı. Satış işlemlerinin yürütülmesi için şirket yönetimi yetkilendirildi.

AYEN: Ayen Enerji, bugün pay başına 0,25 TL brüt temettü dağıtacak olup, temettü verimi son kapanış fiyatına göre %1,1 düzeyindedir.

EKGYO: İzmir Çeşme Dalyan projesinin sözleşmesi MESA & CABA İş Ortaklığı ile imzalandı. ASKSTG 10,5 milyar TL; şirket payı geliri 5,3 milyar TL olarak belirlendi. Gelirin %80’i İLBANK’a, %20’si ise Emlak Konut GYO’ya ait olacak.

HLGYO: İstanbul Finans Merkezi’ndeki 244 bağımsız bölüm, Halkbank’a 5 yıllığına aylık 103,8 milyon TL + KDV bedelle kiralandı.

HTTBT: Hitit Bilgisayar, "Havayolu Perakendeciliği-Teklifler ve Siparişler Yönetim Sistemi" olarak bilinen yeni sistemin ürünleştirildiğini açıkladı. "Hitit Oxygen" isimli ürünün yer aldığı proje, dünyada kullanıma geçmiş olan projeler içinde en kapsamlısıdır.

ISCTR; SISE payları

ile ilgili olarak ortalama 32,62 TL fiyattan 3,5 milyon adet hisse alımı gerçekleştirdiğini açıkladı. Bu işlemle birlikte Banka'nın şirket sermayesindeki payları %52,23 sınırına ulaştı.

SDTTR: SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri, yurt içi bir müşteriden savunma sistemleri alanında toplam 1,41 milyon USD tutarında sipariş aldı. Teslimatların 2025 ve 2026 yıllarında yapılması planlanıyor.

THYAO: Türk Hava Yolları, küresel havacılık sektöründeki konumunu güçlendirmek ve rekabetçiliğini artırmak amacıyla, İspanya merkezli Air Europa’ya olası yatırım fırsatlarını değerlendirmek üzere bağlayıcı olmayan görüşmeler yürütüldüğünü açıkladı. Sürecin erken aşamada olması ve belirsizlik içermesi nedeniyle, 29 Mayıs tarihli yönetim kurulu kararıyla açıklama ertelenmiş, bu süreçte gizliliğin korunması için gerekli tedbirler alınmıştır. Yeni gelişmeler oldukça kamuoyuyla paylaşılacaktır.

ULUFA: Ulusal Faktoring, bugün pay başına 0,29 TL brüt temettü dağıtacak olup, temettü verimi son kapanış fiyatına göre %8,4 düzeyindedir.

Ekonomi ve Politika Haberleri

TCMB’den yeni makroihtiyati adımlar

TCMB, parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmek ve Türk lirasına geçişi desteklemek amacıyla makroihtiyati çerçevede değişikliğe gitti. Buna göre:

  • Gerçek kişi TL mevduat payı %60’ın altında olan bankalar için hedef oranlar artırılırken, %60 ile %65 arasında olan bankalara aylık 0,4 puan artış hedefi getirildi.
  • Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranı %33’ten %40’a yükseltildi.
  • KKM hesapları için belirlenen asgari faiz oranı, politika faizinin %50’sinden %40’ına indirildi
  • KKM'den TL'ye geçiş hedefi kaldırılırken KKM'nin yenilenmesi ve TL'ye geçişine ilişkin toplam hedef korundu.
  • 1 aydan uzun vadelerde de değişken faizli TL mevduat hesabı açılabilmesine imkân sağlandı. Ayrıca, TÜFE, ÜFE ve TLREF’e endeksli mevduat için zorunlu karşılık oranı tüm vadelerde %10 olarak belirlendi.
  • Yabancı para mevduat için TL cinsinden tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık oranı %4’ten %2,5’e indirildi.

Alınan bu kararları KKM’nin bitişini hızlandırıcı ve TL’yi destekleyen adımlar olarak yorumluyoruz. Haftalık repo ihalelerinden verilen fonlamanın artmasıyla birlikte piyasa faizleri ve AOFM son iki haftada %49’dan %46’ya geriledi. Bunu takiben, TL mevduat hedefi artırılarak mevduat getirilerindeki düşüşün önüne geçmek ve TL’nin değerini yüksek tutmak amaçlanıyor. YP mevduat için uygulanan ilave karşılık oranının azaltılması ile birlikte ise YP’lerde daha önce sıkılaştırılan önlemin gevşetildiğini görüyoruz. Bu, normalleştirme olarak ifade edilebilir. Son olarak ise, alınan KKM kararları ile birlikte KKM’den çıkış sürecinin sonuna gelinmesi hedefleniyor.

Tüketici güven endeksi haziranda aylık %0,4 artışla 85,1’e çıktı

Tüketici güven endeksi, haziran ayında aylık %0,4 artış kaydederek 85,1 seviyesine yükseldi. Böylelikle ilk çeyrekte ortalama 83 seviyesinde oluşan endeks, yılın ikinci çeyreğinde ortalamada 84,6’ya çıktı. Bu noktada, 0 ile 200 arasında değer alabilen tüketici güven endeksinin 100’den küçük olmasının tüketici güveninde kötümser durumu, 100’den büyük olmasının ise tüketici güveninde iyimser durumu yansıttığının altını çizmek isteriz. Haziran tüketici güven endeksinin alt kalemlerine baktığımızda: Mevcut dönemde hanenin maddi durumuna ilişkin endeksin haziranda 69,1’den 69,3’e sınırlı bir artış kaydederken (bu kalemde mayıs ayında görülen yükseliş daha güçlüydü), gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisine ilişkin alt endeksin ise %0,6 artarak 85,8’e çıktığı görülüyor. Gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi endeksi, mayıs ayında aylık %0,7 gerilemesinin ardından haziranda %0,3 artarak 82,4’e yükselirken, iç talep görünümüne yönelik önemli bir kalem olan gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi ise mayıstaki %3,3’lük güçlü artış sonrasında haziranda %0,1 oranında sınırlı bir primle 102,6 oldu.

Konut fiyatlarındaki reel değer kaybı azalmaya devam ediyor

Konut Fiyat Endeksi (KFE) mayıs ayında aylık %3,4 ve yıllık %32,3 oranında artış kaydederek 182,4 olurken, fiyatlarda reel bazda ise yıllık %2,3 düşüş kaydedildi. Konut fiyatlarında yıllık bazdaki reel değer kaybı Şubat 2024’ten bu yana aralıksız devam etse de, söz konusu kaybın ekimden bu yana azalmakta olduğu görülüyor. Öyle ki, mayıs ayında yıllık bazda reel olarak kaydedilen %2,3’lük düşüş, fiyatlarda Şubat 2024’ten bu yana görülen en sınırlı değer kaybını yansıtıyor. İpotekli konut satışlarında yıllık bazda izlenen yükselişte de, bir süredir reel olarak gerilemekte olan ancak son dönemde reel değer kaybının sınırlandığı konut fiyatlarında, gelecek dönemde artış yaşanacağı beklentisinin etkili olduğunu değerlendiriyoruz. Yakın vadede konut fiyatlarındaki yıllık değişimin reel olarak pozitif bölgeye geçmesini bekliyoruz.

VIOP 30 Teknik Analiz

VIOP 30 Teknik Analiz

BIST 100 Teknik Analiz

BIST 100 Teknik Analiz

FX Teknik Analiz

FX Teknik Analiz

USD/TRY

Bu sabah GoÜ para birimlerinin tamamına yakını dolar karşısında değer kaybederken, Türk lirası %0,1’lik düşüş ile orta sırada yer alıyor. Haftaya 39,70 üzerinde başlayan kur bu bölge üzerindeki hareketini koruyor. Kısa vadeli yükseliş kanalını yukarı yönlü kıran USDTRY’de, teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda yakın vadede 39,70 üzerinde bir konsolidasyon oluşabileceği görüşündeyiz. Teknik sinyaller doğrultusunda kısa vadede 39,50 – 40 bandının ön planda olacağını tahmin etmekle birlikte, 39,50 altında kalıcı bir hareket öngörmüyoruz.

EUR/USD

Orta Doğu’da tırmanan gerilimin kısa vadede euroyu baskılamasını beklemekle birlikte, paritede kalıcı bir düşüş eğilimi oluşturmayacağını değerlendiriyoruz. Teknik göstergeler yakın vade için 1,14 – 1,17 bandında bir hareket olasılığına işaret etmeye devam ederken, geri çekilmelerde kanal sınırının geçtiği 1,14 seviyesinin tampon görevi görebileceğinin sinyalini veriyor. Paritede 1,1470, 1,1430 ve 1,1385 seviyeleri destek, 1,1510, 1,1570 ve 1,1620 ise direnç konumunda.

XAU/USD

Beklentimize paralel olarak kar satışlarının etkili olmayı sürdürdüğü ons altında, teknik göstergeler 3.250$ desteğini ön plana çıkararak geri çekilmelerin bu seviye altında kalcı bir düşüşe dönüşmesinin zor olduğuna işaret ediyor. Trend ve momentum indikatörleri yakın vade için 3.250$ – 3.500$ bandında bir hareket olasılığını öne çıkarmayı sürdürüyor. Altında 3.350$, 3.330$ ve 3.285$ seviyeleri destek, 3.385$, 3.415$ ve 3.450$ ise direnç olarak öne çıkıyor.

XAG/USD

36$ seviyesinden destek arayışı içerisinde olan gümüşte, teknik göstergeler kar realizasyonlarının sürmesi durumunda 35$ desteğinin aşağıda hedef olabileceğini gösteriyor. İndikatörler kısa vade için 35$ – 38,75$ bandında bir hareket ihtimalini desteklerken, yükseliş eğiliminin ise korunduğuna ve mevcut düşüşün düzeltme olarak sınırlı kalabileceğine işaret ediyor. Gümüşte 35,90$, 35,53$ ve 35,10$ seviyeleri destek, 36,40$, 36,80$ ve 37,20$ seviyeleri ise direnç olarak izlenecek.

İşleminiz Yapılıyor. Lütfen Bekleyiniz.