Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

21.05.2025

Günlük Bülten

Tacirler Yatırım

Detaylı PDF   -   1.71 MB

Güne Başlarken

Günaydın. Küresel risk iştahı bu sabah baskılı seyrediyor. ABD basınında yer alan, İsrail’in İran’a yönelik olası bir saldırıya hazırlandığına dair haber akışı fiyatlamalarda ana rolde. Moody’s’in not indirimi ve Fed yetkililerinin ekonomik görünüme dair artan belirsizlik vurguları, ABD endeksleri üzerinde baskı yaratmayı sürdürüyor. Diğer taraftan Avrupa piyasaları %1’e varan yükselişlerle küresel ölçekte pozitif ayrışıyor.  Asya tarafında ise Çin’in faiz indirimi kararı, risk iştahını destekleyen bir gelişme olarak öne çıkarken, Japonya’da ihracat artışındaki yavaşlama Tokyo borsası üzerinde baskı oluşturuyor. İçeriye baktığımızda, dün gerçekleşen yaklaşık 3 milyar TL’lik nette para çıkışı beraberinde teknik momentum zayıfladı. Yüksek faiz ortamı, yaz sezonu öncesinde şirketlerin bilançolarına ilişkin oluşan soru işaretleri ve devam eden siyasi riskler baskı oluşturmayı sürdürüyor.   Seans içi en düşük seviyeden günlük kapanış gerçekleştiren BIST 100 endeksinde 9500 puan desteği önemini koruyor.  Gün içi olası baskıların devamında 9450 – 9350 puan destek aralığı, yukarı yönlü tepkilerde ise 9555/9770 direnci izlenebilir.12 aylık ortalama BIST 100 endeks hedeflerinde ise aşağı yönlü revizyonlar yavaşlarken, analistlerin ortalama beklentisi 13.800 puan civarında.  Hem içeride hem de dışarıda günün veri ajandası sakin. Türkiye 5 yıl vadeli CDS primleri güne 294 baz puandan başlıyor.

Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri

Şirket ve Sektör Haberleri

ALFAS: Alfa Solar Enerji, ana faaliyet konusu güneş enerjisinden elektrik üretimi ve satışı olan Aydost Enerji Üretim A.Ş.’nin tamamına sahip hisselerini, tek pay sahibi Levent Büküm’den 13,2 milyon USD bedelle devralmak üzere 10 Şubat 2025 tarihinde anlaşma imzalamış ve bu kapsamda özel durum açıklamasında bulunmuştu. Rekabet Kurumu onay sürecinin tamamlanmasının ardından, pay devri işlemi 20 Mayıs 2025 itibarıyla gerçekleşti.

Ekonomi ve Politika Haberleri

Konut fiyatları reel bazda yıllık %3,6 geriledi

Konut Fiyat Endeksi (KFE) nisan ayında aylık %1,4 ve yıllık %32,9 oranında artış kaydederek 176,4 olurken, fiyatlarda reel bazda ise yıllık %3,6 düşüş yaşandı. Konut fiyatlarında yıllık bazdaki reel değer kaybı Şubat 2024’ten bu yana devam etse de, yıllık bazdaki reel değer kaybının ekimden bu yana azalmakta olduğunu görüyoruz. Nisan ayında yıllık bazda kaydedilen reel %3,6’lık düşüşün, Şubat 2024’ten bu yana en düşük reel değer kaybı olduğu dikkat çekiyor. Konut kredi faizlerinin %40’larda kalmaya devam etmesine rağmen ipotekli konut satışlarında yıllık bazda izlenen yükselişte de, bir süredir reel olarak gerilemekte olan ancak son dönemde reel değer kaybının sınırlandığı konut fiyatlarında, gelecek dönemde artış yaşanacağı beklentisinin etkili olduğunu değerlendiriyoruz. İpotekli satışlar ve konut fiyatlarındaki bu eğilimin nisan ayı verilerinde de devam ettiğini izliyoruz.

Kısa vadeli dış borç stoku mart ayında 172,7 milyar dolar olarak gerçekleşti

Kısa vadeli dış borç stoku mart ayında aylık %0,2’lik sınırlı bir düşüş kaydederek 172,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Kısa vadeli dış borç verilerinde özellikle “kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku” verisini, diğer bir deyişle orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl ve daha kısa kalan dış borçları yakından takip ediyoruz. Söz konusu borç stoku Mart 2025 itibariyle 224,8 milyar dolar seviyesinde. Bu veriden, Türkiye’de yerleşik bankaların ve özel sektörün yurt dışı şubeleri ile iştiraklere olan borçlarını çıkararak baktığımızda borç stokunun 206,2 milyar dolar olduğu görülüyor. Bu veriye önümüzdeki 12 aylık cari açık beklentisini de ekliyoruz ve böylelikle Türkiye’nin önümüzdeki 1 yıllık süreçteki dış finansman ihtiyacını Mart 2025 itibariyle yaklaşık olarak 232 milyar dolar civarında hesaplıyoruz.

Tüketici güven endeksi mayısta %1,1 artarak 84,8’e çıktı

Tüketici güven endeksi, mayıs ayında aylık %1,1 artış kaydederek 84,8 seviyesine yükseldi. 19 Mart itibariyle yurt içinde yaşanan gelişmeler ve piyasalarda artan volatilitenin etkisi ile birlikte endeks nisan ayında %2,3 gerileyerek 83,9 seviyesine gerilemişti. Mayıs ayı itibariyle ise yönün yeniden yukarı döndüğü ve tüketici güveninde iyileşme yaşandığı dikkat çekiyor. Bu noktada, 0 ile 200 arasında değer alabilen tüketici güven endeksinin 100’den küçük olmasının tüketici güveninde kötümser durumu, 100’den büyük olmasının ise tüketici güveninde iyimser durumu yansıttığının altını çizmek isteriz. Mayıs tüketici güven endeksinin alt kalemlerine baktığımızda: Mevcut dönemde hanenin maddi durumuna ilişkin endeksin mayıs ayında 69,1 ile aylık bazda değişim göstermediği, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisine ilişkin alt endeksin ise %1,2’lik primle 85,3’e çıktığı görülüyor. Gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi endeksi mayıs ayında %0,7 gerileyerek 82,2’ye inerken, iç talep görünümüne yönelik önemli bir kalem olan gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi ise mayısta %3,3 artarak 102,5’e çıktı. Mayıs verilerinde, gelecek 12 aylık döneme ilişkin genel ekonomik durum beklentisindeki bozulmanın tüketim eğilimini artmış ve dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksindeki yükselişte rol oynamış olabileceğini değerlendiriyoruz.

VIOP 30 Teknik Analiz

VIOP 30 Teknik Analiz

BIST 100 Teknik Analiz

BIST 100 Teknik Analiz

FX Teknik Analiz

FX Teknik Analiz

USD/TRY

GoÜ para birimleri dün dolar karşısında karışık bir seyir izlerken, Türk lirası %0,1’lik düşüşle alt sıralarda yer aldı. Günü 38,83 seviyesinden tamamlayan USDTRY’de, teknik göstergeler yakın vadede 38,60 – 39 bandında bir işlem olasılığını ön plana çıkarıyor. İndikatörler, 38,60 altında kalıcı düşüşün zor olduğunu gösteriyor. Günlük grafikte devam etmekte olan yükseliş kanalı, yakın dönemde 39 seviyesinin hedef olabileceğini işaret ediyor.

EUR/USD

Bu sabah saatlerinde 1,13 üzerinde işlem görmekte olan EURUSD paritesinde, teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda kısa vadede 1,13 üzerinde bir tutunma çabası görmeyi bekliyoruz. Teknik göstergeler yakın vade için 1,11 – 1,14 bandını ön plana çıkarmaya devam ediyor. Paritede yukarı yönlü momentumun korunduğunu takip ediyoruz. Paritede 1,13, 1,1253 ve 1,1214 seviyeleri destek, 1,1350, 1,14 ve 1,1470 seviyeleri ise direnç konumunda.

XAU/USD

Artan jeopolitik riskler ile birlikte, ons altında bugün 3.300$ üzerinin hedef alınabileceği görüşündeyiz. Son dönemde etkili olan aşağı yönlü düzeltmeler bir süre daha yükselişleri sınırlayabilir. Ancak, genel yükseliş eğiliminde bozulma beklemiyoruz. Trend ve momentum göstergeleri, geri çekilmelerin sınırlı kalmaya devam edebileceğini ortaya koyuyor. Göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda altının gelecek dönemde 3.500$ üzerini hedef alabileceği görüşündeyiz. Altında 3.270$, 3.245$ ve 3.220$ destek; 3.300$, 3.320$ ve 3.350$ ise direnç konumunda.

XAG/USD

Gümüşte günlük grafik üzerinde izlediğimiz yükseliş kanalı geçerliliğini koruyor. Teknik göstergeler, mevcut yukarı yönlü trendin devam ettiğine işaret ederken, pozitif bölgede kalan momentum da bu görünümü destekliyor. Bu tablo doğrultusunda, gümüş fiyatlarının kısa vadede 31$ – 35$ aralığında dalgalanmasını bekliyoruz. 30$ altında bir günlük kapanış oluşmadığı müddetçe gümüşteki yükseliş eğiliminde bozulma beklemiyoruz. Gümüşte 32,50$, 32$, ve 31,50$ seviyeleri destek, 33,12$, 33,80$ ve 34,25$ seviyeleri direnç konumunda.

İşleminiz Yapılıyor. Lütfen Bekleyiniz.