07.05.2025
Günlük Bülten
Tacirler Yatırım
Detaylı PDF - 1.78 MBGüne Başlarken
Günaydın. Güne, Pakistan ile Hindistan arasındaki gerginliğin sıcak çatışmaya döndüğü, füze saldırıları, düşürülen uçaklar, can kaybı ve yaralı haberleri ile başlıyoruz. İki nükleer güç arasındaki bu gerilim, erken saatlerde ciddi bir piyasa etkisi yaratmasa da ilerleyen süreçte gerilimin büyümesi halinde piyasalar da olumsuz etkilenecektir. Küresel borsaların bu sabah odaklandığı gelişme ise, ABD ile Çin arasında İsviçre’de devam etmesi beklenen müzakereler ve ticaret savaşlarında ılımlı adım beklentileri. ABD ve Avrupa vadelileri ile Hindistan dışındaki Asya borsaları bu sabah pozitif tarafta. Borsa İstanbul’da dün para girişi ile beraber sınırlı bir tepki verildi, ancak momentum halen zayıf ve yüksek faiz ortamı, zayıf bilançolar ve devam eden siyasi riskler baskı yaratmayı sürdürecektir. BIST 100 endeksinde 9000 / 9100 destek bölgesi ile 9250 / 9280 direnç bölgesi takip edilebilir. 12 aylık ortalama BIST 100 endeks hedeflerinde beklediğimiz gibi aşağı yönlü revizyonlar devam ediyor. Son hesaplamalarda 14 bin’e kadar geri çekilme görüyoruz, ilerleyen dönemde 13500’lere kadar da gerilemenin devamını bekliyoruz. Potansiyel getiri yine de yüksek kalacaktır, fakat borsamızda henüz bu potansiyele yönelimi teşvik edecek bir katalist görmüyoruz. Bu nedenle, temkinli ve defansif pozisyonlar sürdürülebilir. Günün ajandasında Fitch’in Türkiye webinarı ve akşam Fed faiz kararı ile Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları takip edilecek. Türkiye 5 yıl vadeli CDS primleri güne 345 baz puandan başlıyor.
Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri
Şirket ve Sektör Haberleri
AGROT: Argotech, yapay zeka destekli tarım çözümü AgroTech AI’ın ilk versiyonunu kamuoyunun kullanımına sunduğunu duyurdu.
ASUZU: Şirket, 2025 yılının ilk çeyreğinde 239 milyon TL net kâr açıkladı. Bu rakam, yıllık bazda %56 düşüşe işaret ederken, bir önceki çeyreğe göre %211 artış gösterdi. Net satışlar %31 azalarak 4.284 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Şirketin yurtdışı satışları, ABD doları bazında yıllık %40 gerilerken, toplam satışlar içindeki payı %32’den %28’e düştü. 1Ç25’te toplam araç satış adedi 1.330 olarak gerçekleşti. Bunun 1.139 adedi iç pazara, 191 adedi ise dış pazarlara yapıldı. Toplam satış hacmi, geçen yılın aynı dönemine göre %35 azaldı. Şirket, 1Ç25'de 227 milyon TL FAVÖK açıkladı ve bu rakam geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %50 azalış gösterdi. FAVÖK marjı ise, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 194 baz puan azalarak %5,3 seviyesine indi.
BAGFS: Bagfaş, 1Ç25 finansal sonuçlarını 383 milyon TL net kar ile açıkladı. Geçen yılın aynı döneminde 1,293 milyon TL net zarar, bir önceki çeyrekte ise 107 milyon TL net kar açıklanmıştı.
CCOLA (Sınırlı Negatif): Coca-Cola İçecek, 1Ç25 finansal sonuçlarını 1,3 milyar TL net kar ile ortalama piyasa beklentisinin ve bizim beklentimizin altında açıkladı. Açıklanan net kar yıllık bazda %66 daraldı. Net satışlar da yıllık bazda %4 daraldı ve 36,2 milyar TL oldu. Konsolide satış hacmi yıllık bazda %13,4 büyüyerek 387 milyon UC oldu. Bu büyümede Türkiye %8,4 katkı sağlarken uluslararası operasyonlar %16,1 büyüme ile katkı verdi. Şirket bu dönemde 4,3 milyar TL FAVÖK açıkladı sektör beklentisinin hafif altında olsa da bizim beklentimizle paralel gerçekleşti. Şirket bu dönemde özkaynaklarını %31 büyütürken ortalama özkaynak karlılığı %27 seviyesinde gerçekleşti.
EBEBK: Ebebek, Nisan ayında mağazaları ziyaret edenlerin sayısının yıllık %2 azalışla 4,4 milyon olarak gerçekleştiğini açıkladı.
FROTO: Ford’un bugün %900 bedelsiz sermaye artırım hak kullanım tarihi. Şirketin 351 milyon TL olan mevcut sermayesi 3,5 milyar TL’ye ulaşacak.
GIPTA: Gıpta, hisse başına brüt 0,57 TL temettü ödeme kararı aldı. Şirketin brüt temettü verimi %0,73 oldu.
ISCTR (Nötr): İş Bankası, 1Ç25 finansal sonuçlarını 12,4 milyar TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar yıllık bazda %12 daraldı ancak piyasa beklentisinin üstünde gerçekleşti. Bu dönemde bankanın faiz gelirleri yıllık bazda %63 artarak 167 milyar TL oldu net kar / faiz gelirleri oranı 1Ç24’e göre daraldı ve %7,43 seviyesinde gerçekleşti. Net faiz geliri / krediler oranı ise %2 seviyesinde gerçekleşti. Şirket bu dönemde özkaynaklarını %19 büyüterek 326 milyar TL olarak açıkladı, ortalama özkaynak karlılığı ise %14,59 seviyesinde gerçekleşti.
KAREL (Sınırlı Negatif): Karel, 1Ç25 finansal sonuçlarını 352 milyon TL zarar ile açıkladı. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri yıllık bazda %24, çeyreklik bazda %15 daralarak 3,3 milyar TL oldu.
KLSYN: Koleksiyon Mobilya, hisse başına brüt 0,12 TL temettü ödeme kararı aldı. Şirketin brüt temettü verimi %2,37 oldu.
KONTR: KMT Yatırım, Kontrolmatik’in finansmanına destek için %4 oranında pay devri içeren bir türev işlem gerçekleştirmiş, elde edilen geliri şirkete aktarmayı taahhüt etmiştir.
KOZAL: Koza, mülkiyetinde bulunan İstanbul Bebek’teki bir gayrimenkulün satışına yönelik olarak başlatılan ihalenin, 23 Nisan’da İstanbul’da meydana gelen deprem nedeniyle yeterli talep oluşmaması sonucu iptal edildiğini açıkladı.
MAVI: Mavi, ABD'deki operasyonel kabiliyetleri güçlendirmek amacıyla, merkezi New York'ta olacak şekilde %100 bağlı ortaklık yapısında "Mavi US Retail LLC" unvanlı bir şirket kurulmasına karar verildiğini açıkladı.
PARSN: Parsan, 2026 yılının ilk çeyreğinde devreye alınması planlanan yıllık tahmini cirosu yaklaşık 12 milyon euro tutarında yeni bir proje almıştır.
PENTA (Sınırlı Negatif): Penta Teknoloji, 1Ç25 finansal sonuçlarını 36 milyon TL net kar ile açıkladı. Şirket geçen yılın aynı döneminde 63 milyon TL, bir önceki çeyrekte ise 112 milyon TL kar açıklamıştı. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri yıllık bazda %15 artarken, çeyreklik bazda %3 daralarak 6,9 milyar TL oldu. Artan faaliyet giderleri nedeniyle marjlar hem yıllık hem de çeyreklik bazda daraldı.
Ekonomi ve Politika Haberleri
Hazine, dün gerçekleştirdiği ihalelerde ROT dahil 35,3 milyar TL borçlandı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, dün düzenlediği 2 yıl vadeli sabit kuponlu ve 7 yıl vadeli değişken faizli iki tahvil ihalesinde ROT satışlar dahil iç piyasalardan toplam 35,3 milyar TL borçlandı. Hazine, dün 2 yıl vadeli sabit kuponlu tahvilin ilk ihracını gerçekleştirirken, ihalede talep / satış rasyosu 1,57x ve ortalama bileşik getiri %47,19 düzeyinde oluştu. Bu kâğıt, işlem görmeye başlamasının ardından 10 Şubat 2027 vadeli tahvilin yerini alarak Türkiye’nin yeni gösterge tahvili olacak. 7 yıl vadeli ihalede ise dönemsel faiz %22,77 olurken, talep / satış rasyosu ise 1,84x olarak gerçekleşti. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayınladığı Mayıs – Temmuz 2025 dönemine ilişkin üç aylık iç borçlanma stratejisine göre Hazine, mayıs ayında 160,7 milyar TL’lik itfası karşılığında dört ihale ve iki doğrudan satış ile birlikte toplamda 187,5 milyar TL’lik iç borçlanma gerçekleştirmeyi planlıyor. Dünkü ihalelerin ardından Hazine, 13 Mayıs Salı günü 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli ve 4 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli iki tahvil ihalesi, 20 Mayıs Salı günü ise 1 yıl vadeli altın tahvili ve 1 yıl vadeli altına dayalı kira sertifikası doğrudan satışları düzenleyecek ve mayıs ayı iç borçlanma programını tamamlayacak.
Reel efektif döviz kuru nisanda 72,1’e geriledi
Reel efektif döviz kuru nisada, mart ayındaki revize 73,67 seviyesinden (önceki mart seviyesi 73,48) 72,12 seviyesine geriledi ve tahminlerimize paralel bir düşüş kaydetti. Bu çerçevede, Türk lirası nisan ayında %2,1 reel değer kaybı yaşadı. Şubat ayından bu yana reel olarak değer kaybetmekte olan Türk lirasında son üç aydaki kümülatif reel değer kaybı %4,2’ye ulaştı.
TCMB Başkanı Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısında konuştu
TCMB Başkanı Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısında yaptığı konuşmasında son dönemde finansal piyasalarda yaşanan gelişmelerin etkisiyle nisan ayında enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin duraksadığını belirterek "Beklentiler, dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam etmektedir" açıklamasını yaptı. Karahan, hamleleri yaparken ellerindeki tüm para politikası araçlarını en etkin biçimde kullanmaya gayret ettiklerini belirterek, "Hem anlık hem de geleceğe yönelik tüm riskleri hesaba katıyoruz. Son dönemde de piyasalarda yaşanan çalkantı durumunda da yaptığımız aslında tam olarak budur." açıklamasında bulundu. Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Karahan, altın satışına ilişkin soruya 2024’te altın satışı yapmadıklarını ve TCMB sahipliğindeki altın miktarının 50 ton arttığını belirtti. Rezervlere ilişkin olarak ise kısa vadeli borç oranına bakıldığında rezerv seviyesinin yeterli olmadığını ve rezerv biriktirmeyi düşündüklerini dile getirdi. Bunu yaparken de aktarım mekanizmasını ve likidite koşullarının olumsuz etkilenmemesine dikkat edeceklerini vurgulayan Karahan, birkaç günlük veriye bakıldığında rezervdeki erimenin bittiğini hatta ters yönlü hareketin başladığını dile getirdi. Yurt içindeki dolarizasyon sürecinin para politikası açısından belirleyici olmaya devam edeceği görüşündeyiz. Başkan Karahan’ın ifadeleri, faizlerin bir süre daha yüksek seviyede korunacağı beklentimizle uyumlu.
VIOP 30 Teknik Analiz
VIOP 30 Teknik Analiz
BIST 100 Teknik Analiz
BIST 100 Teknik Analiz
FX Teknik Analiz
FX Teknik Analiz
USD/TRY
Dün GoÜ para birimleri dolar karşısında karışık bir seyir izlerken, Türk lirası %0,1 düşüşle en zayıf performans gösteren GoÜ para birimleri arasında yer alarak negatif ayrıştı. Günü 38,62 üzerinde tamamlayan USDTRY’nin bu sabah yükselişini 38,64 üzerine taşıdığı görülüyor. Teknik göstergeler, kısa vadede kademeli yükseliş eğiliminin korunabileceğine ve 38,30 – 39 bandında bir hareketin ön planda olabileceğine işaret ediyor. İndikatörler, 38,30 altına geri çekilme olasılığının zayıf olduğunu gösteriyor.
EUR/USD
Yükseliş kanalı sınırında tutunma çabasını sürdüren EURUSD paritesinde, teknik göstergeler kanal desteğinin geçtiği 1,1250 üzerindeki hareketin korunabileceğine ve paritenin kısa vadede 1,1250 – 1,15 bandında hareket edebileceğine işaret ediyor. Kanal desteği üzerindeki hareketin korunması durumunda 1,14’e doğru denemelerin sürebileceği görüşündeyiz. Paritede 1,13, 1,1253 ve 1,1214 seviyeleri kısa destek, yukarı yönlü hareketlerde ise 1,1350, 1,14 ve 1,1470 seviyeleri direnç olarak izlenecek.
XAU/USD
Piyasalarda yeniden tırmanan jeopolitik riskler ile birlikte dün 3.430$ üzerine yükselen ons altında, bu sabah kısmi tepki satışları izleniyor. İki günlük %6’ya yakın primin ardından tepki satışlarının gün içinde devam etmesi beklenebilir, ancak genel yükseliş eğiliminin korunacağına ilişkin beklentimizi sürdürüyoruz. Göstergeler, yakın dönemde 3.200 – 3.500$ bandında bir hareket ihtimaline işaret ediyor. Altında, bundan önceki tarihi zirve olan 3.500$’e giden yolda ilk güçlü direnç 3.431$ seviyesinde. Aşağıda ise 3.385$, 3.320$ ve 3.300$ destekleri bulunuyor.
XAG/USD
Trend ve momentum indikatörleri, iki günlük güçlü yükselişlerin ardından bugün gümüşte kar realizasyonlarının etkili olabileceğini gösteriyor. Ancak, teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda, yakın vadede 200 ve 100 günlük ortalamaların oluşturduğu 31,15$ – 31,70$ destek bölgesi üzerindeki hareketin korunmasını bekliyoruz. Haftalık grafikte 29$ seviyesindeki kanal desteği korundukça yükseliş eğiliminde bozulma beklemiyoruz. Gümüşte 32,50$, 32$ ve 31,50$ seviyeleri destek; 33,12$, 33,80$ ve 34,25$ seviyeleri direnç konumunda.