Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

04.04.2025

Günlük Bülten

Tacirler Yatırım

Detaylı PDF   -   1.1 MB

Güne Başlarken

Günaydın. Küresel borsalarda ABD etkisi devam ediyor. Gümrük duvarlarının yükseltilmesi başta ABD olmak üzere enflasyon ve büyüme odaklı riskleri artırıyor. Sene başında S&P500 endeksi için 6.500 / 7.000 arasında hedef değer veren kurumların son gelişmelerin ardından 5.500 civarında hedef endeks değerleri paylaştığını görüyoruz. ABD’de kurumlar vergisinde indirim konusunun gündeme gelmesi tekrar hedeflerde yukarı revizyonlar getirebilir, ancak bu olana kadar gümrük tarifelerinin artırılmasıyla başlayan olumsuz etkilerin devam ettiğini görebiliriz. Borsa İstanbul'da dün pozitif açılış gördük, fakat sonrasında yurt dışında hızlanan satışlar içeride de %0,4’lük negatif bir kapanış getirdi. BIST’te zayıf momentumun devamını bekliyoruz. Teknik açıdan 9.420 ve 9.300 destekleri ile 9.620 ve 9.800 dirençleri izlenebilir. Günün ajandasında ABD istihdam verileri öne çıkıyor. Genel olarak zayıf beklentiler olduğunu belirtelim. Türkiye 5 yıl vadeli CDS primleri güne 325 baz puandan başlıyor. CDS’lerdeki yükselişte içsel risklere ek olarak ABD odaklı artan küresel zayıflığın da etkisi olduğunu belirtelim.

Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri

Şirket ve Sektör Haberleri

ASUZU: Asuzu, araç üreticisi JV SamAuto LLC ermayesinin %75,2'sine kadar temsil eden payların satın alınmasına yönelik Özbekistan Cumhuriyeti Devlet Varlık Yönetim Ajansı'na teklif yaptı.

DOHOL: Doğan Holding, ortalama 16,02 TL fiyattan 602 bin adet payın geri alındığını duyurdu. İşlem sonucunda, sahip olunan payların şirket sermayesine oranı %1,61’e yükseldi.

FORMT: Formet, geri almış olduğu 4,5 milyon adet payını pay başına ortalama 6,05 TL fiyatla satışını gerçekleştirdi.

GOLTS: Şirket hisse başına net 4,25 TL temettü ödeme kararı aldı. Şirketin brüt temettü verimi %1,21 oldu.

KCHOL: Koç Holding pay başına 6,88 TL brüt temettü kararı genel kurulda onaylandı. Şirket 10 nisanda temettü dağıtacak olup, temettü verimi son kapanış fiyatına göre %4,3 düzeyindedir.

MACKO: Maçkolik, sermayesinin %3’üne tekabül eden azami 750 bin adet lot ve/veya azami 100 milyon TL fon tutarına kadar pay geri alım programı başlatma kararı aldı.

TAVHL: TAV Havalimanları, 1Ç25 finansal sonuçlarını 24 Nisan tarihinde açıklayacağını duyurdu.

YEOTK: Yeo Teknoloji, elektrik enerjisi ve/veya kapasitenin toptan satışı ve doğrudan serbest tüketicilere satışı faaliyetleri ile iştigal etmek üzere yeni bir şirket kurma kararı aldı.

Ekonomi ve Politika Haberleri

Reel efektif döviz kurunun martta 73,4’e gerilemesini bekliyoruz

Bugün saat 14:30’da  mart ayına ilişkin reel efektif döviz kuru (REK) açıklanacak. Mart ayı ortalama eşit ağırlıklandırılmış sepet değişimi ve aylık enflasyon gerçekleşmesini göz önünde bulundurarak bir hesaplama yaparak, TÜFE bazlı REK’in mart ayında 74,96 seviyesinden 73,4 seviyesine gerileyebileceğini ve TL’de yaklaşık %2’lik bir reel değer kaybına işaret edebileceğini tahmin ediyoruz.

TCMB rezervlerindeki gerilemenin devam ettiğini hesaplıyoruz

Bugün saat 14:30’da 21 – 28 Mart dönemine ilişkin uluslararası rezerv verileri açıklanacak. TCMB analitik bilançosu üzerinden yaptığımız hesaplamalar çerçevesinde TCMB net döviz rezervinin 21 – 28 Mart haftasında 7,3 milyar dolar gerileyerek 54,8 milyar dolara, TCMB brüt döviz rezervinin ise 6,6 milyar dolar düşüşle 156,7 milyar dolara indiğini tahmin ediyoruz. Bugün açıklanacak olan resmi verilerin benzer bir resmi işaret etmesini bekleriz. Her hafta rezerv verileri ile birlikte açıklanan haftalık menkul kıymet ve para & banka istatistikleri verileri ise bayram tatili nedeniyle gelecek hafta, 7 Nisan Pazartesi günü 14:30’da açıklanacak.

Saat 16:00’da mart ayı mevsimsellikten arındırılmış TÜFE verileri açıklanacak

Bugün saat 16:00’da mart ayına ilişkin mevsim etkilerinden arındırılmış TÜFE ve Özel Kapsamlı TÜFE göstergeleri yayınlanacak. Mart ayı mevsimsellikten arındırılmış aylık TÜFE artışını %2,5 civarında hesaplıyoruz. Bugün açıklanacak olan arındırılmış verilerde de bu paralelde bir gerçekleşme bekliyoruz.

Saat 18:00’da TCMB mart ayı Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu yayınlanacak

Söz konusu rapor teknik nitelikte olup politika mesajı içermez. Ancak TCMB’nin temel enflasyon eğilimi yolundaki değerlendirmeleri ve kısa vade enflasyon dinamikleri konusundaki analizleri yakından takip edilecek.

Mart enflasyonu beklentilerin altında gelirken, gıdadaki yükseliş hızlandı

TÜFE, mart ayında aylık %2,5 artış kaydederek, %2,9 olan kurum beklentimiz ve piyasa medyan tahmininin altında gerçekleşti. Yıllık TÜFE artışı ise bu dönemde %39,05 seviyesinden %38,1 seviyesine indi. ÜFE ise mart ayında aylık %1,9 artarken, yıllık ÜFE ise %25,2 seviyesinden %23,5’e indi. Mart enflasyonunda %2,9 olan kurum beklentimiz ve %2,5 olan gerçekleşme arasındaki fark, büyük ölçüde giyim & ayakkabı ve sağlık kalemlerinden kaynaklandı. Çekirdek göstergelerde ise mart ayında artışların sınırlandığı takip edildi. 2025 yıl sonu enflasyon tahminimizi %28 seviyesinden %31’e revize ettik. Kur geçişkenliğinin halen yüksek olduğu mevcut zeminde, 19 Mart itibariyle yurt içinde artan volatilitenin önemli oranda nisan enflasyonuna yansımasını bekliyoruz. TCMB'den gelen son adımların ardından yıl sonu politika faizinin %35 seviyesinde oluşabileceğini değerlendiriyoruz. Ayrıntılı rapor için tıklayınız.

VIOP 30 Teknik Analiz

VIOP 30 Teknik Analiz

BIST 100 Teknik Analiz

BIST 100 Teknik Analiz

FX Teknik Analiz

FX Teknik Analiz

USD/TRY

Dolar endeksinde hızlanan düşüş eğilimi ile birlikte dün GoÜ para birimleri değer kazanırken, TL ise yatay seyrederek görece negatif ayrıştı. Günü 37,96 civarından tamamlayan USDTRY‘de, teknik göstergeler yakın dönem için 37,50 – 40 bandına işaret etmeye devam ediyor. İçerde alınan sıkılaştırıcı önlemlerle birlikte yakın vadede 38 civarındaki dengelenme çabasının sürmesini bekliyoruz. Yurt dışı haber akışı ve içerideki gelişmelerin kurlar üzerindeki etkisini yakından izlemeye devam ediyoruz.

EUR/USD

Dün 1,1140 üzerine tırmanarak ralli yapan EURUSD’de, 1,1060 hedefimiz aşıldı. Günü 1,1052’den tamamlayan paritede kısa vadeli teknik göstergeler yükseliş eğiliminin korunduğuna işaret ederken, yeniden 1,11 seviyesi üzerinin hedef alınabileceğini ve gün içerisinde 1,10 – 1,12 bandının ön planda olabileceğini gösteriyor.  Paritede 1,11, 1,1140 ve 1,1180 seviyeleri direnç konumunda bulunurken, aşağıda ise 1,1080, 1,1060 ve 1,1026 seviyeleri destek olarak öne çıkıyor.

XAU/USD

Dün değerli metallerde kayıplar yaşanırken, ons altındaki kazançların büyük bölümü korundu. Teknik göstergeler ve temel dinamikler altındaki yükseliş eğiliminin devamına işaret ederken, olası geri çekilmelerde ise eski kanal sınırının geçtiği 3.080$ seviyesi destek konumunda yer alıyor. Trend ve momentum indikatörleri, yakın vade için 3.200$ seviyesini hedef göstermeye ederken, kısa vadeye için 3.080$ – 3.200$ bandında bir hareket olasılığını ön plana çıkarıyor.

XAG/USD

Trump tarifeleri ile birlikte küresel talep ve büyüme görünümüne ilişkin artan riskler, sanayi kullanımı ile öne çıkan gümüşte dün sert satışlar yarattı. Günlük grafikte devam eden yükseliş kanalı, geri çekilmenin kanal sınırına denk gelen 30,90$ seviyesi altında kalıcı bir hareket sergilemediği müddetçe, düşüşlerin kanal desteğinde sınırlanabileceğine işaret ediyor. Teknik görünüm yakın vade için 31$ – 35$ bandında bir hareket olasılığını desteklemeyi sürdürüyor. Gümüş için 31,16$, 30,85$ ve 30,45$ seviyeleri destek; 31,50$, 32$ ve 32,55$$ seviyeleri ise direnç konumunda.

İşleminiz Yapılıyor. Lütfen Bekleyiniz.