Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

02.12.2024

Günlük Bülten

Tacirler Yatırım

Detaylı PDF   -   1.74 MB

Güne Başlarken

Günaydın. ABD’de 20 Ocak’ta başkalık koltuğuna oturacak olan Trump'ın, BRICS ülkelerine yönelik doların küresel ticaretteki hakimiyetine karşı adımlar atmama uyarısı yeni haftaya başlarken dolar harici para birimlerine satış getiriyor. Ayrıca, Suriye’de muhalif güçlerin Halep’i işgali çerçevesinde cereyan eden olaylar da jeopolitik risklere bir yenisini eklemekte. Bu gelişmelerle beraber, Cuma günü yükselişlerle kapanan küresel borsalarda bu sabah moralsiz bir seyir izlendiğini görüyoruz. Asya’da ise, açık bölge borsalarında genel olarak alımlar var. Borsa İstanbul’da, önceki hafta 9000’lerden 9700’e yaşana iki günlük hızlı yükseliş sonrasında geçtiğimiz haftanın tamamı 9.650 civarında yatay geçti. Bu yataylık, teknik açıdan bir bayrak formasyonu oluşumu da getiriyor. Formasyonun direnci 9.750, burası kırılırsa formasyon hedefi 10.500 (10.000 ve 10.200 ara direnç). Formasyonun iptal seviyesi ise 9.570. Günün ajandasında içeride ve dışarıda PMI İmalat verileri izlenecek. Haftanın devamında içeride Kasım ayı enflasyon verileri (yarın), ABD’de ise istihdam verileri takip edilecek. Türkiye 5 yıl vadeli CDS primleri 257 baz puanda yatay seyrini koruyor.

Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri

Şirket ve Sektör Haberleri

AYDEM: Aydem Yenilenebilir Enerji, 2025 yılı için YEKDEM başvurularını tamamladı. Söke Rüzgar, Yalova Rüzgar, Akıncı HES ve Göktaş 1-2 HES, 73 USD/MWh sabit fiyat garantisiyle satış yapacak. Ek olarak şirket, Ekim ayı elektrik üretimi verilerini açıkladı. Buna göre, ekim ayında üretilen elektrik bir önceki yıla göre %5 daralarak 133 GWh düzeyinde gerçekleşti. RES ve Hibrit GES üretimi bir önceki yıla göre %45 artarken, HES’lerde ise %22 - %25 aralığında daralma gerçekleşti.

GLCVY: Gelecek Varlık Yönetimi, tahsili gecikmiş alacak satışında satışa çıkarılan 324.4 milyon TL anapara büyüklüğündeki 1 bireysel portföye en yüksek teklifi vererek, ihaleyi kazandığını duyurdu.

KARTN: Kartonsan, %100 bağlı ortaklığı Dönkasan Dönüştürülen Atık'ın, şirket tarafından yürütülmekte olan "Tehlikesiz Atıkları Toplama ve Ayırma" faaliyetlerinin durdurulmasına karar verildiğini açıkladı.

KCHOL, YKBNK: Koç Holding, Yapı ve Kredi Bankası'nda sahip olunan payların satışına yönelik olarak QNB Grubu ile görüşmeler yapıldığına ilişkin iddialarda belirtilen nitelikte bir görüşme söz konusu olmadığını açıkladı.

SAMAT: Saray Matbaacılık, 3Ç24 finansal sonuçlarını 5 milyon TL zarar ile açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrekte 15 milyon TL, bir önceki yılın aynı döneminde ise 10 milyon TL kar ile finansal sonuçlarını açıklamıştı. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri çeyreklik bazda %195 artarken, yıllık bazda ise %12 daraldı. Yüksek maliyetler nedeniyle karlılık baskılandı.

SISE: Şişecam, ABD'deki soda külü faaliyetleri kapsamında; Ciner Grubu'nun Şişecam Wyoming LLC şirketindeki %20,4 oranındaki dolaylı paylarının ve Pacific Soda LLC şirketindeki %40 ortaklık paylarının tamamının toplam 285 milyon 389 bin dolar karşılığında devralınmasına yönelik müzakere sürecinin başlatılmasına karar verildiğini açıkladı.

SOKM: Şirketin %100 bağlı ortağı olan Future Teknoloji Ticaret ile devralma suretiyle kolaylaştırılmış usulde birleşme işlemi SPK kararı ile onaylandı.

TMSN: Tümosan Motor, 3Ç24 finansal sonuçlarını 529 milyon TL zarar ile açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 694 milyon TL net zarar, bir önceki çeyrekte ise 145 milyon TL net kar ile açıklamıştı. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri yıllık bazda %57 azalırken çeyreksel bazda ise %6 arttı.

Ekonomi ve Politika Haberleri

Saat 10:00’da kasım ayı İSO Türkiye İmalat PMI verisi açıklanacak

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI ekimde 44,3 seviyesinden 45,8 seviyesine yükselirken, endeks üst üste yedinci ayında da eşik değerin altında kalarak daralma sinyali üretmeye devam etti. İlk ve ikinci çeyreklerde ortalama 49,8 ve 48,5 seviyelerinde oluşan imalat PMI, yılın üçüncü çeyreğinde ortalama 46,4 seviyesine gerilemişti. Son çeyreğin ilk ayında sınırlı bir artış görülse de endeks seviyesi zayıf aktiviteye işaret etmeye devam ediyor. İSO tarafından veri ile birlikte açıklanan notta üretim, yeni siparişler, satın alma faaliyetleri ve istihdamdaki yavaşlamanın eylül ayına göre hafiflemesine rağmen zorlu faaliyet ortamının devam ettiği vurgulandı. Notta, devam eden zorlu piyasa koşullarının talebin zayıf kalmasına ve toplam yeni siparişler ile ihracattaki yavaşlamanın devam etmesine yol açtığı belirtilirken, buna bağlı olarak da imalatçıların üretimi üst üste yedinci ay azalttığı vurgulandı.

  • Ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın üçüncü çeyrekte belirgin bir şekilde derinleştiğini ön plana çıkaran öncü göstergelerin, yılın son çeyreğine ilişkin daha ılımlı sinyaller ürettiğini takip ediyoruz. Bu çerçevede kasım ayına ilişkin açıklanacak olan PMI verisinin ön plana çıkaracağı resim önemli olacak.

Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte çeyreklik bazda %0,2 daraldı

Türkiye ekonomisi 2024 yılının üçüncü çeyreğinde çeyreklik bazda %0,2 daralırken, yıllık bazda ise %2,1 büyüdü ve pandemi döneminden bu yana en düşük yıllık büyümeye imza attı. Öte yandan, ikinci çeyreğe ilişkin çeyreklik büyüme %0,1’den -%0,2’ye, yıllık büyüme ise %2,5’ten %2,4’e çekildi. Böylelikle Türkiye ekonomisi üst üste iki çeyrekte de %0,2 daralarak teknik resesyona girmiş oldu. Çeyreklik gerçekleşme piyasa beklentileri paralelinde gelirken, yıllık büyüme ise %2,4 seviyesindeki medyan tahminin altında kaldı. Kurum olarak beklentimiz çeyreklik bazdaki daralmanın %0,5 ile daha yüksek düzeyde gerçekleşmesi, yıllık büyümenin %1,5 civarında oluşması yönündeydi. Dolayısı ile veriler kurum beklentimize göre daha yüksek gerçekleşti. İktisadi faaliyet kollarına göre büyümelere baktığımızda üçüncü çeyrekte yıllık bazda sanayi %2,2 daralırken; hizmetler %1,9, tarım %4,6 ve inşaat %9,2 büyüdü. Üst üste iki çeyrek daralan ve yıllık büyümenin %2’ye doğru gerilediği Türkiye ekonomisinde sıkı para politikasının etkilerini aktivite üzerinde görmeye başladık, ancak büyüme kompozisyonunda dezenflasyonu desteklemeye devam edecek ölçüde bir soğuma olmadığını değerlendiriyoruz. Henüz yeterli veriye sahip olmamakla birlikte, şimdiye kadar gelen veriler son çeyrek için üçüncü çeyreğe kıyasla biraz daha iyimser bir aktivite görünümünü işaret ediyor. GSYİH büyümesinin 2024 yılını %2,9 civarında tamamlayabileceğini değerlendiriyoruz.

VIOP 30 Teknik Analiz

VIOP 30 Teknik Analiz

Aralık ayı VIOP 30 endeks kontratı, geçtiğimiz işlem gününde 10.930 puan seviyesinden günlük kapanış gerçekleştirdi. Bugün yukarı yönlü hareketlerde ilk olarak 11.050 ve ardından 11.150 puan seviyelerini takip edeceğiz. Aşağı yönlü olası hareketlerde 10.800 puan seviyesi ilk destek noktamızı oluştururken, ana desteğimiz 10.700 puan seviyesi.


Günlük İşlemler

Kümülatif İşlemler

BIST 100 Teknik Analiz

BIST 100 Teknik Analiz

İndikatör Yorum

Momentum (trendin ivmesini gösterir): 100 eşik değerinin üzerinde. Pozitif.

MACD (orta vadeli trend göstergesi): MACD (26,12) alım bölgesinde. Pozitif.

RSI (trendin gücünü gösterir): RSI, aşırı alıma yöneliyor. Hafif pozitif.

Hareketli Ortalamalar: BIST 100 endeksi tüm önemli üssel ortalamalar üzerinde. Pozitif.

FX Teknik Analiz

FX Teknik Analiz

USD/TRY

Haftanın son işlem gününde GoÜ para birimleri dolar karşısında büyük ölçüde değer kazanırken, Türk lirası ise %0,2’ye yakın değer kaybı ile alt sıralarda yer aldı. USDTRY paritesi günü 34,70 seviyesinin hemen üzerinde tamamlarken, Türkiye 5 yıllık CDS primi ise 257,64 baz puandan 265,63 baz puana indi. TCMB’nin yakın dönemde başlaması beklenen faiz indirimlerinin TL’de sert bir değer kaybı yaratmasını beklememekle birlikte,  kurda kısa vadede 34 – 35 bandının etkili olabileceğine ilişkin beklentimizi koruyoruz.


EUR/USD

Dolar endeksi cuma gününü %0,3 düşüşle 105,74 seviyesinden tamamlarken, EURUSD paritesi ise %0,3 yükseliş kaydederek 1,0577 seviyesinden günü kapattı. Teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller ve temel dinamikler çerçevesinde paritedeki yükseliş çabalarının sınırlı kalmaya devam etmesini ve düşüş eğiliminin gelecek dönemde sürmesini bekliyoruz. Göstergeler yakın vadede yeniden 1,05 altının hedef olabileceğinin sinyalini veriyor.  Paritede 1,05, 1,0470 ve 1,0420 seviyeleri destek, 1,0530, 1,0565 ve 1,06 seviyeleri ise direnç konumunda bulunuyor.


XAU/USD

Altının ons fiyatı haftanın son işlem gününü %0,2 primle 2.643,15$ seviyesinden tamamladı. Yükseliş kanalı içerisindeki hareketini koruyan ons altında, kısa vadeli görünüm açısından kanal desteğinin geçtiği 2.550$ seviyesini izlemeye devam ediyoruz. Kanal desteğine denk gelen  2.550$ üzerinde kalındığı müddetçe yükseliş eğiliminde bozulma beklemeyiz. Altında 2.625$, 2.600$ ve 2.575$ seviyeleri kısa vadeli destek, 2.640$, 2.670$ ve 2.693$ seviyeleri ise direnç konumunda.


XAG/USD

Gümüş fiyatları yaklaşık son bir yıldır sürdürmekte olduğu yükseliş kanalının alt sınırına yakın hareket etmeye devam ediyor. Gümüşteki geri çekilmeyi bir “düzeltme” olarak nitelendirebilmemiz için kanal çizgisinin geçtiği 29,50$ seviyesi üzerinde bir tutunma görmemiz gerekiyor. Bu seviye üzerinde kalındığı müddetçe kanal içerisinde yükselişin devam etmesini ve geri çekilmelerin alım fırsatı vermesini bekleriz. Gümüşte 30,15$, 29,70$, ve 29,40$ seviyeleri destek, 30,53$, 30,85$ ve 31,16$ seviyeleri direnç konumunda.

İşleminiz Yapılıyor. Lütfen Bekleyiniz.