Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

11.10.2024

Günlük Bülten

Tacirler Yatırım

Detaylı PDF   -   1.51 MB

Güne Başlarken

Günaydın. ABD’de enflasyonun beklentileri aşması, istihdam göstergelerinde zayıflama ve ülkenin güneydoğusunda etkili olan ve şimdiden 250 milyar dolar zarara neden olan Milton Kasırgası satış getirirken; Asya’da ise yarın Çin Maliye Bakanı Lan Fo’nun açıklayacağı teşviklerin cılız kalabileceği spekülasyonları satış getiriyor. İçeride ise, sanayi üretiminin Ağustos’ta yıllık %2 daralma beklentisine karşın %5,3 daralma göstermesi, büyümeye dair endişeleri daha da artırmakta. Temmuz ve Ağustos verileri ile 3. çeyreğin ilk iki ayına dair büyüme görünümü büyük ölçüde netleşirken, 2Ç24 finansalları ardından 3Ç24 sonuçlarının da zayıf olacağı beklentisi genele yayılmaya ve BIST üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Elbette, her şey bir fiyatlama meselesi ve BIST’te Temmuz'dan bu yana 11 bin'lerden 9 bin’lere yaşanan düşüş zayıf büyüme ve bilanço görünümünü önemli ölçüde zaten içeriyor. Bu noktadan itibaren, piyasalar 4Ç24 ve 1Ç25'in nasıl olacağına odaklanacaktır. Bu süreçte, BIST 100 endeksi için 8850, 8700 ve 8500 destek, 9200, 9450 ve 9700 direnç olarak izlenebilir. Günün ajandasında, içeride cari denge ve TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi, ile ABD’de ÜFE verileri izlenecek. Türkiye 5 yıl vadeli CDS primleri güne 270 baz puandan başlıyor.

Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri

Şirket ve Sektör Haberleri

AKGRT: Ak Sigorta, eylül ayı brüt prim üretimi verilerini açıkladı. Buna göre, eylül ayında toplam brüt prim üretimi bir önceki yılın eylül ayına göre %38, bir önceki aya göre ise %41 arttı.

BIOEN: Biotrend Enerji, %100 bağlı ortaklığı Uşak Yenilenebilir Enerji şirketinin sermayesinin 48,9 milyon TL’den 100 milyon TL’ye yükseltilmesine ve sermaye artırımı tutarının şirketin alacaklarından karşılanmasına karar verdiğini duyurdu.

MAKIM: Makim Makina, Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde yapılan yeni fabrika binasına ilişkin tapu işlemlerinin tamamlandığını açıkladı.

MIATK: Mia Teknoloji, 32 milyon TL bedelle katılmış olduğu ihaleyi kazandığını duyurdu. Tutar, 2023 yılı gelirlerinin yaklaşık %1,54'üne tekabül ediyor. 

RAYSG: Ray Sigorta, eylül ayı brüt prim üretimi verilerini açıkladı. Buna göre, eylül ayında toplam brüt prim üretimi bir önceki yılın eylül ayına göre %152 artarken, bir önceki aya göre ise %6 daraldı.

YEOTK: Yeo Teknoloji, Cbernet Bilgi Teknolojileri’nin %40 hisselerinin satın alınmasına ilişkin hisse devir sürecinde başlandığını duyurdu.

Ekonomi ve Politika Haberleri

Cari dengenin ağustos ayında 4,2 milyar dolar fazla vermesini bekliyoruz

Ağustos ayına ilişkin ödemeler dengesi verileri bugün saat 10:00’da açıklanacak. Cari işlemler dengesinin ağustos ayında 4,2 milyar dolar fazla vermesini ve yıllık cari açığın bu dönemde 19 milyar dolardan 15 milyar dolara gerilemesini bekliyoruz. Yurt dışı talepteki iyileşmenin ve altın ithalatındaki düşük seviyelerin devam edeceği ve enerji tarafında bir artış yaşanmayacağı öngörümüz çerçevesinde cari işlemler dengesi performansındaki olumlu seyrin sürmesini bekliyoruz. Yıl sonuna ilişkin cari açık tahminimizi 25 milyar dolar seviyesinde korumakla birlikte (GSYİH’nın %2’si), tahminimize yönelik risklerin aşağı yönlü olduğu kanaatindeyiz.

Saat 10:00’da TCMB ekim Piyasa Katılımcıları Anketi açıklanacak

Bir önceki anket sonuçlarını hatırlayacak olursak: Ağustos anketinde %43 seviyesinden %43,3 seviyesine yükselen 2024 yıl sonu enflasyon beklentisi eylül anket sonuçlarında %43,1 olarak gerçekleşti. 12 ve 24 ay ileriye yönelik enflasyon tahminlerinde ise düşüş sürerken; 12 ay sonrasına yönelik enflasyon beklentisi eylül ayında %28,7 seviyesinden %27,5’e, 24 ay sonrasında yönelik enflasyon beklentisi ise %19,3 seviyesinden %18,4’e geriledi. Kurum olarak 2024 yıl sonu enflasyon tahminimizi %43 düzeyinde koruyoruz. Ekim ayı anket sonuçlarında katılımcıların 17 Ekim Perşembe günü gerçekleşecek olan PPK toplantısına ilişkin tahminleri de yakından takip edilecek. Kurum olarak politika faizinde ekim ayında bir değişiklik beklemiyoruz.

Sanayide aktivite kaybı derinleşiyor

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi ağustos ayında aylık bazda %1,6 daralma kaydetti. Takvim etkilerinden arındırmış sanayi üretimi ise ağustos ayında yıllık bazda ise %5,3 daralma gösterdi. Öte yandan bugün yayınlanan verilerle temmuz verisi aylık %0,4 artıştan %0,3 artışa, yıllık ise %3,9 daralmadan %4 daralmaya revize edildi. Ağustos toplam sanayi üretiminin alt kalemlerindeki mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış aylık değişimi incelediğimizde ara malı endeksinin aylık %1,3, dayanıklı tüketim malı endeksinin %1,6 ve sermaye malı endeksinin de %1,6 daraldığını görüyoruz. Başta İSO PMI ve reel kesim güveni olmak üzere eylül ayına ilişkin gelen öncü veriler aktivitedeki yavaşlamanın üçüncü çeyreğin sonuna doğru hızlandığını gösteriyor. Talepteki zayıflama nedeniyle yeni siparişlerdeki gerilemenin daha belirgin hale gelebileceğini ve sıkı finansal koşulların sanayi sektörü üzerinde baskı yaratmaya devam edeceğini değerlendiriyoruz. Bu çerçevede bu yılın üçüncü çeyreğinde GSYİH’nın çeyreklik bazda daralabileceğini değerlendiriyoruz. Aynı durumun yılın son çeyreği için de söz konusu olabileceği, dolayısı ile gelecek dönemde Türkiye ekonomisine ilişkin “teknik resesyon” kavramının gündeme taşınabileceği görüşündeyiz. 2024 yıl sonu büyüme tahminimizi %3 seviyesinde.

Atıl işgücü oranı ağustos ayında %27,2’ye yükseldi

Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı ağustos ayında %8,8 seviyesinden %8,5 seviyesine geriledi. İşgücü istatistikleri içerisinde yakından izlediğimiz ve daha geniş tanımlı bir işsizlik göstergesi olan âtıl işgücü oranı ise önceki aya göre 0,7 puan artarak %27,2 seviyesine yükseldi. Ağustos ayı itibariyle mevsim etkisinden arındırılmış zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %17,8 seviyesinde %18,2 seviyesine çıkarken, işsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı ise %18,5 seviyesinden %18,7 seviyesine yükseldi. İkinci yarı itibariyle ekonomik aktivitede derinleşmesini beklediğimiz soğuma çerçevesinde işgücü göstergelerinde zayıf bir resim görmeyi bekliyoruz.

Standart portföy kanallarında net yabancı çıkışı görüldü

27 Eylül – 4 Ekim haftasında yabancı yatırımcılar hisse piyasasında 291,1 milyon dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 124,4 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi. Yabancı yatırımcının toplam tahvil stoku içerisindeki payı ise bu dönemde %7,6 seviyesinden %7,5 seviyesine indi. Aynı hafta içerisinde yerleşiklerin altın hariç parite etkisinden arındırılmış DTH’ları 534 milyon dolar artarken, altın dahil toplam DTH hesapları fiyat etkisinden arındırılmış olarak 50 milyon dolarlık sınırlı bir artış gösterdi. 27 Eylül – 4 Ekim döneminde TCMB net döviz rezervi 2 milyar dolar artışla 56 milyar dolara çıkarken, brüt döviz rezervi ise 1 milyar dolar gerileyerek 156,5 milyar dolara indi. Swap hariç net rezerv ise 1,8 milyar dolar artışla 34,6 milyar dolara çıktı. Ayrıntılı rapor için tıklayınız.

VIOP 30 Teknik Analiz

VIOP 30 Teknik Analiz

Ekim ayı VIOP 30 endeks kontratı, geçtiğimiz işlem gününde 10.143 puan seviyesinden günlük kapanış gerçekleştirdi. Bugün yukarı yönlü hareketlerde ilk olarak 10.250 ve ardından 10.350 puan seviyelerini takip edeceğiz. Aşağı yönlü olası hareketlerde 10.050 puan seviyesi ilk destek noktamızı oluştururken, ana desteğimiz 9.950 puan seviyesi.


Günlük İşlemler

Kümülatif İşlemler

BIST 100 Teknik Analiz

BIST 100 Teknik Analiz

İndikatör Yorum

Momentum (trendin ivmesini gösterir): 100 eşik değeri altında. Nötr

MACD (orta vadeli trend göstergesi): MACD (26,12) yeniden satım bölgesinde. Negatif.

RSI (trendin gücünü gösterir): RSI aşırı satım bölgesinin hemen üzerinde. Nötr.

Hareketli Ortalamalar: BIST 100 endeksi yeniden 5-g ho altında. Negatif.

FX Teknik Analiz

FX Teknik Analiz

USD/TRY

Dün GoÜ para birimleri dolar karşısında karışık bir seyir izlerken, Türk lirası %0,13 yükseliş kaydederek en iyi performans gösteren GoÜ para birimleri arasında yer alarak olumlu ayrıştı. USDTRY paritesi günü 34,19 civarından tamamlarken, Türkiye 5 yıllık CDS primi ise 271,9 baz puandan 270,50 baz puana geriledi. Teknik görünüm çerçevesinde kurun kısa vadede 34 üzerindeki hareketini korumasını ve 34 – 37 bandında işlem görmesini beklemekteyiz.


EUR/USD

Dün 1,09 desteğine kadar gerileyen EURUSD paritesi, akşam saatlerinde kayıplarının bir kısmını telafi etti ve günü %0,05’lik sınırlı bir düşüşle 1,0934 seviyesinden kapattı. Dolar endeksinde korunan kazançlar EURUSD paritesindeki baskının bir süre daha korunabileceğine işaret ediyor. Aşağıda 1,09 seviyesi önemli destek konumunda. Kısa vadede paritenin bu destek seviyesi üzerinde tutunup tutunamayacağı izlenecek. 1,09 altında 1,0875, 1,0850 ve 1,0820 destekleri yer alırken, yukarıda 1,0950, 1,0980 ve 1,10 seviyeleri direnç konumunda bulunuyor.


XAU/USD

Dolar endeksi ve alternatif getirilerde izlenen geri çekilme metallerdeki kayıpların bir kısmının telafi edilmesini sağlarken, altın günü %0,8 primle 2.629,74$ seviyesinden tamamladı. ABD tahvil faizleri ve dolar endeksindeki yukarı yönlü eğilimin altındaki baskının bir süre daha korunmasına yol açabileceği görüşündeyiz. Ancak teknik ve temel dinamikler çerçevesinde genel yükseliş eğiliminde bozulama beklemiyor ve düşüşlerin sınırlı kalacağını öngörüyoruz. Teknik olarak kısa vade için 2.500$ – 2.800$ bandını ön plana çıkarmaya devam ediyoruz.


XAG/USD

Tahvil faizleri ve dolar endeksinde dün izlenen düşüş ile birlikte gümüş günü %2,1’lik primle 31,1620$ seviyesinden kapattı. Teknik göstergeler gümüş fiyatlarının, önemli bir destek konumunda yer alan 29,50$ seviyesi üzerindeki hareketini koruyabileceğine işaret ediyor. Göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda 29,50$ desteğinin çalışması durumda bu seviyeye doğru yaşanabilecek geri çekilmenin alım fırsatı sunabileceğini değerlendiriyoruz. Gümüşte 31,48$, 31,85$ ve 32,15$ seviyeleri kısa vadeli direnç, 31,16$, 30,85$ ve 30,53$ seviyeleri ise destek konumunda.

İşleminiz Yapılıyor. Lütfen Bekleyiniz.