03.10.2024
Günlük Bülten
Tacirler Yatırım
Detaylı PDF - 1.51 MBGüne Başlarken
Günaydın. Artan jeopolitik risklerin baskısı sürüyor. Küresel borsalarda daha sınırlı hissedilen bu baskının, Borsa İstanbul’da zayıf büyüme ve bilanço performansları ile de birleşince daha fazla hissedildiğini görüyoruz. BIST 100 endeksinde pandeminden bu yana üzerinde kaldığımız 200 günlük hareketli ortalama gibi önemli desteklerin kırılması, kredili veya kaldıraçlı pozisyonların kapatılması da satışların derinleşmesinde etkili oldu. Bu yüksek volatil sürecin bir süre daha devam edeceğini düşünüyoruz. Bu sabah, VIOP’ta teminat tamamlama çağrı tutarının 863 milyon TL gibi yüksek bir seviyede olması da, pozisyon kapama amaçlı işlemlerin devamını getirebilir. Bu çalkantılı sürece karşın, ortalama analist hedeflerine göre 12 aylık BIST 100 endeks hedefinin 13.500 civarında olduğunu ve dünkü kapanışa göre endeks bazında %50’ye yakın (endeks üzeri getiri beklenen şirketlerde daha yüksek) getiri potansiyeli sunduğunu belirtelim. Ortadoğu odaklı jeopolitik risklerin yatışması ve TCMB’nin faiz indirimlerine yaklaşması ile büyümede zayıflığı önüne geçileceği beklentisinin artması sonrasında, Borsa İstanbul’da yüksek getiri potansiyeli sunan şirketler öncülüğünde bir toparlanma göreceğimizi düşünüyoruz. Günün ajandasında içeride enflasyon verileri, dışarıda ABD fabrika siparişleri ve ISM Hizmet endeksi öne çıkıyor. Türkiye 5 yıl vadeli CDS primleri güne 275 baz puandan başlıyor
Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri
Şirket ve Sektör Haberleri
CIMSA: Çimsa, Mannok Holdings'in %94,7 hissesini 253,48 milyon Euro bedelle satın alma işleminin tamamlandığını duyurdu. Mannok'un toplam şirket değeri 330 milyon Euro olarak belirlenmiş olup, devir işlemleri yasal izinlerin alınmasının ardından gerçekleşmiştir.
EFORC: Efor Çay, tek sahibi olduğu Efor Gübre, sermaye piyasasına uygun hale getirilmek ve halka arz hazırlıklarına başlamak amacıyla 02.10.2024 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu'na başvuruda bulundu.
KAREL: Karel, 1,76 milyon USD tutarında sözleşme imzaladı.
KOTON: Koton, Macaristan'daki ilk mağazanın, Budapeşte'de açıldığını ve faaliyete başladığını açıkladı.
MHRGY: MHR GYO, pay geri alım programının tamamlandığını duyurdu. Bu süreçte, toplam 20 milyon TL nominal değerli hisseyi ortalama 4,834 TL fiyatla geri almış ve toplamda 96,68 milyon TL ödeme yapmıştır. Şirketin sahip olduğu MHRGY paylarının sermayeye oranı %2,42 seviyesine ulaştı.
MIATK: Mia Teknoloji, "Özel Güvenlik Altyapı Donanımları" kapsamında 19,8 milyon TL bedel ile ek alım yapıldığını açıkladı.
SNGYO: Sinpaş Kızılbük Thermal Wellness Resort projesinde, Eylül 2024'te 380 adet devremülk satışı yapılarak 224,9 milyon TL ön satış cirosu elde edildiğini, proje kapsamında bugüne kadar toplam 28.359 devremülk satışı gerçekleştirilmiş olup, toplam 6,77 milyar TL ön satış cirosuna ulaşıldığını duyurdu.
SNICA: Sanica Isı, çıkarılmış sermayesini 600 milyon TL’den 1,2 milyar TL’ye artırmak amacıyla, %100 oranında iç kaynaklardan sermaye artırımı için SPK’ya başvuruda bulundu.
TTKOM: Türk Telekom, 3. Çeyrek finansal sonuçlarını 6 Kasım tarihinde açıklayacağını duyurdu.
Ekonomi ve Politika Haberleri
TCMB Başkanı Karahan bugün TBMM’de sunum yapacak
TCMB Başkanı Fatih Karahan bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunum yapacak Sunumda küresel gelişmeler, enflasyon ve para politikası konularının ele alınması bekleniyor.
Yıllık TÜFE’nin eylülde %50 altına gerilemesini bekliyoruz
Eylül ayı TÜFE aylık artışının %2,4 seviyesinde olmasını bekliyoruz. Beklentilerimiz çerçevesinde bir gerçekleşme durumunda yıllık enflasyon %52 seviyesinden %48,6 seviyesine gerileyecek. Foreks Haber Anketi sonuçlarına göre eylül TÜFE aylık artışına ilişkin piyasa medyan tahmini %2,2 ile kurum beklentimizin hafif altında bir yeri işaret ediyor. Eylül ayında %50’nin altına gerilemesinin ardından yıllık TÜFE’nin ekim itibariyle %45 civarında oluşmasını bekliyoruz. Yıl sonuna ilişkin TÜFE tahminimizi %43 seviyesinde koruyoruz.
TCMB rezervlerinde yeni rekor seviyelerin görülmesini bekliyoruz
TCMB, bugün saat 14:30’da 20 – 27 Eylül haftasına ilişkin menkul kıymet ve para & banka istatistikleri ile uluslararası döviz rezervleri ve döviz likiditesi verilerini açıklayacak. TCMB analitik bilançosu üzerinden yaptığımız hesaplamalar çerçevesinde 20 – 27 Eylül haftasında TCMB net döviz rezervinin 3 milyar dolar artışla 54,8 milyar dolara, brüt döviz rezervinin ise 1 milyar dolar artışla 157,5 milyar dolara yükseldiğini ve yeni rekor seviyeye çıktığını tahmin ediyoruz. Rezervlerde hesapladığımız bu artış paralelinde bugün gelecek olan verilerde hisse ve tahvil piyasasındaki yabancı hareketliliğini takip edeceğiz. Bir önceki haftaya denk gelen 13 – 20 Eylül döneminin verilerini hatırlayacak olursak: Bu dönemde yabancı yatırımcılar hisse piyasasında 96,1 milyon, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 1,6 milyar dolarlık alış gerçekleştirdi. Yabancı yatırımcının toplam tahvil stoku içerisindeki payı ise %7,3 seviyesinden %7,9 seviyesine yükseldi. Aynı hafta içerisinde yerleşiklerin altın hariç parite etkisinden arındırılmış DTH’ları 793 milyon dolar artarken, altın dahil toplam DTH hesapları fiyat etkisinden arındırılmış olarak 1,2 milyar dolar yükseliş kaydetti. Tahvile olan güçlü yabancı girişinin sürdüğü bu dönemde TCMB net döviz rezervi 3 milyar dolar artışla 51,7 milyar dolara çıkarken, brüt döviz rezervi ise 2,8 milyar dolar yükselerek 156,5 milyar dolara tırmandı. Bu dönemde swap hariç net rezerv ise 3,5 milyar dolar artışla 29,9 milyar dolar olarak gerçekleşti.
TÜİK ve TCMB duyuruları
TÜİK ve TCMB arasında gerçekleştirilen istişare grubu toplantıları sonucunda, mevsim etkilerinden arındırılmış TÜFE ve Özel Kapsamlı TÜFE göstergelerinin üretimiyle ilgili nihai aşamaya gelindiği ve ilgili göstergelerin her ay TÜFE haber bülteninin yayımlanmasından bir iş günü sonra, saat 16:00’da TÜİK web sitesinde yayınlanacağı duyuruldu. Mevsim etkilerinden arındırılmış Özel Kapsamlı TÜFE göstergelerine ilişkin veriler ilk kez, "Tüketici Fiyat Endeksi Haber Bülteni"nde yer alan istatistiksel tablolar bölümünde 4 Ekim 2024 tarihinde yayımlanacak. Diğer yandan dün TCMB’den yapılan duyuruda Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu’nun kamuoyuyla paylaşılma saatinin, resmi fiyat istatistiklerinin yayımlanmasını izleyen iş günü içinde saat 10:00 yerine saat 18:00 olarak güncellendiği ifade edildi.
VIOP 30 Teknik Analiz
VIOP 30 Teknik Analiz
Ekim ayı VIOP 30 endeks kontratı, geçtiğimiz işlem gününde 10,381 puan seviyesinden günlük kapanış gerçekleştirdi. Bugün yukarı yönlü hareketlerde ilk olarak 10,500 ve ardından 10,600 puan seviyelerini takip edeceğiz. Aşağı yönlü olası hareketlerde 10,300 puan seviyesi ilk destek noktamızı oluştururken, ana desteğimiz 10,180 puan seviyesi.
Günlük İşlemler
Kümülatif İşlemler
BIST 100 Teknik Analiz
BIST 100 Teknik Analiz
İndikatör Yorum
Momentum (trendin ivmesini gösterir): 100 eşik değeri altında. Negatif.
MACD (orta vadeli trend göstergesi): MACD (26,12) yeniden SAT sinyali üretti. Negatif.
RSI (trendin gücünü gösterir): RSI aşırı satım bölgesine yöneldi. Negatif.
Hareketli Ortalamalar: BIST 100 endeksi tüm önemli ortalamalarının belirgin şekilde altında. Negatif.
FX Teknik Analiz
FX Teknik Analiz
USD/TRY
Dün GoÜ para birimleri genelinde dolar karşısında satıcılı bir seyir ön plana çıkarken, TL ise yatay kalarak üst sıralarda yer aldı. USDTRY günü 34,2160 seviyesinden tamamlarken, Türkiye 5Y CDS primi 272,2 baz puandan 274,9 baz puana çıktı. Gelecek dönemde TL’de nominal değer kayıplarının sürebileceği ve kurdaki kademeli yükselişin devam edebileceği görüşünde olmakla birlikte, yıl sonuna ilişkin beklentimiz TL’de reel bir değer kaybı yaşanmayacağı yönünde. Teknik görünüm çerçevesinde kurun kısa vadede 34 – 37 bandında işlem görmesini beklemekteyiz.
EUR/USD
1,12 üzerindeki denemelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından paritedeki teknik görünümün zayıfladığını ve yükseliş eğiliminin güç kaybettiğini izliyoruz. Dün %0,2 düşüşle 1,1045 seviyesinden günü tamamlayan parite, bu sabah saatlerinde 1,1030 seviyesinde işlem görüyor. Teknik görünüm, yukarı yönlü çerçevenin bozulduğunu ve kısa vadeli satıcılı seyrin sürebileceğini işaret ediyor. Aşağıda 1,1026, 1,10 ve 1,0980 destekleri, yukarıda ise 1,1050, 1,1080 ve 1,11 dirençleri yer alıyor.
XAU/USD
Salı günkü kazançlarının ufak bir kısmını silen ons altın, günü %0,2 düşüşle 2.658,69$ seviyesinden tamamladı. Teknik ve temel dinamikler çerçevesinde ons altında gelecek dönemde yukarı yönlü eğilimin sürmesini bekliyoruz. Teknik görünüm, olası geri çekilmelerin sınırlı kalabileceği ve düzeltmelerin alım fırsatı sunabileceği bir zemini işaret ediyor. Trend ve momentum göstergeleri ve oluşan fiyat formasyonları ile yaptığımız analiz çerçevesinde kısa vade için 2.500$ – 2.800$ bandını ön plana çıkarmaya devam ediyoruz.
XAG/USD
Gümüş fiyatları günü %1,2 artışla 31,83$seviyesinden tamamlarken, altın / gümüş rasyosu ise 84,67 seviyesinden 83,52 seviyesine indi. Trend ve momentum göstergeleri gümüşteki yukarı yönlü potansiyelin korunduğuna ve geri çekilmelerin sınırlı kalabileceğine işaret ederken, temel dinamikler de yükselişleri destekler nitelikte. Teknik görünüm çerçevesinde kısa vadede 29,50$ üzerindeki hareketin korunmasını bekliyoruz. Aşağıda 31,48$, 31,16$ ve 30,85$ destekleri, yukarıda ise 31,85$, 32,15$ ve 32,52$ dirençleri bulunuyor.