Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

20.08.2024

Günlük Bülten

Tacirler Yatırım

Detaylı PDF   -   1.53 MB

Güne Başlarken

Günaydın. Küresel risk iştahında pozitif görünüm devam ediyor. ABD, Avrupa ve Asya borsalarında Ağustos başında yaşanan kayıpların hemen hemen tamamı telafi edilirken, Borsa İstanbul’da halen 10 bin civarında volatil günler yaşıyoruz. Dün, 11 gün sonra ilk kez 10 bin üzerinde kapanış sergileyen BIST 100 endeksinde, bugün de 10 bin üzerinde tutunma çabasının devam edeceğini düşünüyoruz. 10.200 ise ilk kritik direnç olarak izlenebilir. Değerlemeler, endeks için 13.500 – 14.000 aralığına işaret etse de, yakın vadede endeksi bu banda yönlendirebilecek katalist olmadığını, bu nedenle de yukarı yönlü hareketlerin de sınırlı kalabileceğini düşünüyoruz. Bugün içeride PPK faiz kararı ve karar metni takip edilecek. %50 olan politika faizinde değişiklik beklemiyoruz, ileriye dönük mesajlarda ise faiz indirimlerine dair kapı aralanacak mı izleyeceğiz. Aylık enflasyon eğilimlerinde gevşemenin yılın son aylarına kaldığını,  bu nedenle de PPK’nın bir süre daha %50 politika faizi ile devam edeceğini düşünüyoruz. Bir yandan da, büyümede görülen ivme kaybı nedeniyle PPK’nın yüksek reel faiz pozisyonunu daha da artırmadan faiz patikasını şekillendirmesini, bu nedenle de zamanlamasını kestiremesek de faiz indirimlerine birkaç ay içinde başlayacağını tahmin ediyoruz. Türkiye 5 yıl vadeli CDS primleri güne 266 baz puandan başlıyor.

Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri

Şirket ve Sektör Haberleri

  • Koza- İpek Holding, İpek Doğal Enerji ve Koza Anadolu Metal dahil 12 şirketin sermayelerinde bulunan hazineye ait hisselerin tamamının, ana ortaklık -iştirak ilişkileri de korunmak suretiyle bir bütün halinde TVF’ye aktarılmasına karar verildi.
  • ACSEL: Acıselsan, 2Ç24 finansal sonuçlarını 8 milyon TL net zarar ile açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek 9 milyon TL net kar, bir önceki yılın aynı döneminde de 19 milyon TL net kar ile açıklamıştı. Şirket’in satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit kaldı.
  • ADEL: Adel Kalemcilik, 2Ç24 finansal sonuçlarını 54 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki çeyreğe göre %38, bir önceki yılın aynı dönemine göre %54 daraldı.
  • ALBRK: Albaraka 2Ç24 finansal sonuçlarını piyasa beklentisinin %22 üzerinde 1,48 milyar TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki çeyreğe göre %34, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %51 arttı.
  • ASUZU (Negatif): Anadolu Isuzu, 2Ç24 finansal sonuçlarını 20 milyon TL net zarar ile açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek 431 milyon TL net kar, bir önceki yılın aynı döneminde de 532 milyon TL net kar ile açıklamıştı. Şirket’in satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %21 azalış gösterdi.
  • AVPGY: Avrupakent GYO, 2Ç24 finansal sonuçlarını 4,7 milyar TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki çeyreğe göre %39 arttı.
  • CCOLA (Nötr): Coca Cola, 2Ç24 finansal sonuçlarını piyasa beklentisine paralel 5,4 milyar TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda %99, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %126 arttı. Coca-Cola İçecek, 2024 yılı için revize edilmiş beklentilerini paylaştı. Şirket, Orta Doğu'daki hassasiyetler ve alım gücündeki düşüş nedeniyle satış hacmi büyüme beklentisini "orta-tek haneli büyüme"den "yatay-düşük-tek haneli büyüme"ye revize etti. Kur etkisinden arındırılmış net satış geliri büyüme beklentisi de "düşük 40'lı yüzdelerden" "düşük 30'lu yüzdelere" çekildi. FVÖK marjı beklentisi ise 2023 yılına göre "hafif düşüş-yatay" olarak güncellendi.
  • CLEBI: Çelebi, 2Ç24 finansal sonuçlarını 609 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda %19, yıllık bazda %28 arttı.

Ekonomi ve Politika Haberleri

Politika faizinde değişiklik beklenmiyoruz

Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı kararı bugün saat 14:00’da açıklanacak. PPK’nın bu ayki toplantısında politika faizini %50 düzeyinde sabit bırakmasını beklemekteyiz. Piyasa beklentisinin de kurum beklentimiz paralelinde olduğu görülüyor. TCMB’den yılın geri kalanında ek faiz artırımı beklememekle birlikte, gelecek ilk adımın faiz indirimi yönünde olmasını bekliyoruz. Ancak, temmuz ayında elektrik zammı ile birlikte gördüğümüz aylık %3,2’lik artışı takiben ağustos ayında da doğalgaz zammı ile birlikte yine %3 civarında bir aylık gerçekleşme bekliyoruz. Dolayısı ile TCMB’nin faiz indirimi için öne çıkardığı koşulların başında yer alan “aylık enflasyon eğilimlerinde kalıcı ve belirgin düşüş” temasını yılın son çeyreğinden önce gözlemleme fırsatımız olmayacak. Bu çerçeve son dönemde eylül-ekim aylarında kümelenen faiz indirim beklentilerinin en erken yılın son aylarını işaret edecek şekilde ötelenebileceği görüşündeyiz. Eylül itibariyle aylık enflasyon eğilimlerinin %2’nin altında kalıcı bir düşüş sergilememesi durumunda ise beklentileri 2025 yılının ilk çeyreğine ertelenebileceğini değerlendiriyoruz.

Hazine bugün iki ihale düzenleyecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı bugün 7 yıl vadeli değişken faizli ve 9 yıl vadeli sabit kuponlu ihale düzenleyecek ve ağustos ayı iç borçlanma programını tamamlayacak. Hazine dün düzenlediği 3 ay vadeli kuponsuz ve 3 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli iki tahvil ihalesinde ROT satışlar dahil piyasalardan toplam 26,8 milyar TL borçlandı ve ay başından bu yana gerçekleştirdiği iç borçlanma tutarı 157,4 milyar TL’ye ulaştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 3 aylık (Ağustos – Ekim 2024) iç borçlanma stratejisine göre Hazine bu ay içerisinde 123,2 milyar TL’lik itfası karşılığında toplam iki doğrudan satış ve yedi tahvil ihalesi ile birlikte 182,3 milyar TL’lik iç borçlanma gerçekleştirmeyi planlıyor. Ay başından bu yana gerçekleşen iç borçlanma tutarı ve ağustos ayı iç borçlanma projeksiyonunu göz önüne aldığımızda bugünkü ihalelerde yaklaşık 25 milyar TL’lik bir satış gerçekleşmesi beklenebilir.

Kısa vadeli dış borç stoku haziranda 180,5 milyar dolar olarak gerçekleşti

Kısa vadeli dış borç stoku haziran ayında 2023 yıl sonuna göre %2,5 oranında artışla 180,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Kısa vadeli dış borç verilerinde özellikle “kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku” verisini, diğer bir deyişle orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine bir yıl ve daha kısa kalan dış borçları yakından takip ediyoruz. Söz konusu borç stoku Haziran 2024 itibariyle 236,6 milyar dolar seviyesinde. Bu veriden şube ve iştiraklere borçları çıkararak baktığımızda borç stokunun 215,7 milyar dolar olduğu görülüyor. Bu veriye önümüzdeki 12 aylık cari açık beklentisini de ekliyoruz ve böylelikle Türkiye’nin önümüzdeki 1 yıllık süreçteki dış finansman ihtiyacını 240 milyar dolar civarında hesaplıyoruz.

VIOP 30 Teknik Analiz

VIOP 30 Teknik Analiz

Ağustos ayı VIOP 30 endeks kontratı, geçtiğimiz işlem gününde 11.140 puan seviyesinden günlük kapanış gerçekleştirdi. Bugün yukarı yönlü hareketlerde ilk olarak 11.250 ve ardından 11.360 puan seviyelerini takip edeceğiz. Aşağı yönlü olası hareketlerde 11.000 puan seviyesi ilk destek noktamızı oluştururken, ana desteğimiz 10.920 puan seviyesi.

BIST 100 Teknik Analiz

BIST 100 Teknik Analiz

İndikatör Yorum

  • Momentum (trendin ivmesini gösterir): 100 eşik değeri üzerine yöneldi. Hafif pozitif.
  • MACD (orta vadeli trend göstergesi): MACD (26,12) günlük bazda satım bölgesinde, ancak alıma yöneliyor. Nötr.
  • RSI (trendin gücünü gösterir): RSI aşırı satım bölgesinden uzaklaşıyor. Nötr.
  • Hareketli Ortalamalar: BIST 100 endeksi yeniden 100-g hareketli ortalamasına yaklaştı. Nötr.

FX Teknik Analiz

FX Teknik Analiz

USD/TRY

Haftanın ilk işlem gününde GoÜ para birimleri genelinde dolar karşısında değer kazanımı ön plana çıkarken, Türk lirası ise %0,2’lik düşüşle en zayıf performans gösteren dördüncü GoÜ para birimi konumunda yer aldı ve negatif ayrıştı. USDTRY paritesi günü 33,75 seviyesi üzerinde tamamlarken, Türkiye 5 yıllık CDS primi ise 268,34 baz puandan 266,67 baz puana indi. TL’de yakın vadede nominal değer kayıplarının söz konusu olabileceği ve kurda 33 – 35 bandının etkili olabileceğine ilişkin görüşümüzü korumaktayız.

EUR/USD

Ocak ayından bu yana ilk defa 102 seviyesi altına gerileyen dolar endeksi günü 101,88 seviyesinden düşüşle tamamlarken, yükselişini sürdüren EURUSD paritesi ise %0,5 primle 1,1085 seviyesinden günü kapattı. Dolar endeksinde devam eden geri çekilmenin de etkisi ile birlikte 1,1080 direncini dün itibariyle aşan EURUSD paritesinde teknik göstergelerin yukarı yönlü sinyaller üretmeye devam ettiğini gözlemiyoruz. Paritedeki yükseliş eğiliminin korunması durumunda 1,11, 1,1140 ve 1,1180 dirençleri takip edilecek. Olası geri çekilmelerde ise 1,1080, 1,1050 ve 1,1026 destekleri izlenecek.

XAU/USD

Cuma günü rekor tazelemesinin ardından haftanın ilk işlem gününde tepki satışlarına maruz kalan ons altında 2.500$ üzerindeki hareketin korunduğunu izliyoruz. Ons altına ilişkin pozitif görüşümüzü ve gelecek döneme ilişkin 2.500$ – 2.700$ bandı beklentimizi sürdürmekle birlikte, kısa vadede dört saatlik grafikteki kanal sınırının geçtiği 2.525$ direncini takip ediyoruz. Geri çekilmelerde ise 2.500$ önemli destek konumunda yer alıyor. Bu seviye altına bir gerileme gözlemlememiz durumunda 2.480$ ve 2.465$ destekleri ön plana çıkabilir.

XAG/USD

Gümüş fiyatları günü %1,6 yükselişle 29,45$ seviyesinden tamamlarken, altın / gümüş rasyosu ise 86,55 seviyesinden 85 seviyesine indi. Dünkü yükseliş hareketi ile birlikte 50 ve 100 günlük ortalamaların kesiştiği 29$ seviyesini aşan gümüşte, bu seviye bugün itibariyle destek konumuna gelmiş durumda. Yükseliş eğiliminin korunduğu gümüşte yukarı yönlü hareketin devamı halinde 29,40$, 29,75$ ve 30$ dirençleri takip edilecek. Geri çekilmelerde ise öncelikle 29$ desteği ve ardından 28,55$ seviyesi izlenecek.