05.06.2024
Günlük Bülten
Tacirler Yatırım
Detaylı PDF - 1.36 MBGüne Başlarken
Günaydın. ABD tahvil faizlerinde gevşeme ile küresel risk iştahının kısmen güçlü olduğu bir güne uyanıyoruz. Bununla beraber, Hindistan, Meksika ve Güney Afrika’da gerçekleşen seçimlerin ardından beklenen siyasi değişimler ve gelişmekte olan ülke varlıkları üzerinde oluşan baskı TL’yi de olumsuz etkiliyor. Ek olarak, dün arka arkaya piyasa gündemine düşen i) Rusya’nın, “Türkiye’nin BRICS’e üye olabileceği” açıklaması, ii) AYM kararları ve iii) borsa gelirlerinin vergilendirilebileceği haber başlıkları Borsa İstanbul’da satışların hızlanmasına neden oldu. Bu başlıkların her biri, ilerleyen dönemde de piyasa gündemini meşgul edecektir ve BIST üzerinde bir süre daha baskı yaratabilirler. Bununla beraber, dışarıdaki iyimser görünüm nedeniyle bugün BIST’te yatay bir açılış bekliyoruz. Günün ajandasında, içeride önemli bir makro veri yok, dışarıda Euro Bölgesi ÜFE verileri ve ABD’de özel sektör istihdamı ile büyüme odaklı veriler (PMI ve ISM’ler) takip edilecek. Türkiye 5 yıl vadeli CDS primleri güne 266 baz puandan başlıyor. Burada, gevşeme hız kesti, ancak ilerleyen dönemde 250 baz puana doğru gevşemenin devam edeceğini, bunun da bankalar başta olmak üzere BIST için destekleyici olacağını düşünüyoruz.
Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri
Şirket ve Sektör Haberleri
- VESTL: Vestel, Cylinda AB'de Elektroskandia Sverige AB'nin sermayesine tekabül eden paylar, Vestel'in %100 dolaylı iştiraki olan Vestel Holland B.V. tarafından nakit ödeme ile toplam 69,5 milyon SEK (yaklaşık 6,08 milyon EUR) bedelle satın alındı.
- DGNMO: Doğanlar Mobilya, Mayıs 2024'te 7 yeni mağaza açılışı gerçekleştirdi. 31 Mayıs 2024 itibarıyla toplam satış noktası sayısı yurtiçinde 640, yurtdışında 113 olmak üzere 753'e ulaştı.
- MGROS: Migros, Mayıs 2024’te 34 yeni mağaza ve 1 adet dağıtım merkezi açılışı gerçekleştirdi. 31 Mayıs 2024 itibariyle toplam mağaza sayısı 3.460’a ulaştı.
- EUREN: Europen, 129,3 milyon TL bedelle şirketin bilançosunda yatırım amaçlı gayrimenkuller içerisinde yer alan Eskişehir’deki otelin satışını gerçekleştirdi.
- ULUUN: Ulusoy Un, Samsun Tekkeköy'deki günlük 500 ton üretim kapasitesine sahip tesisinde üretimi tamamen durdurma kararı aldı. Ulusoy Un 50. Yıl, Hatay ve Söke Un Ankara üretim tesislerinde yapılan kapasite artışları ile toplam üretim kapasitesi korunacak.
- GWIND: Galatawind, 1Ç24 finansal sonuçlarını 209 milyon TL net kar ile açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde, 43 milyon TL net kar ile açıklamıştı.
- UNLU: Ünlü Yatırım, 1Ç24 finansal sonuçlarını 24 milyon TL net kar ile açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde, 9 milyon TL zarar ile açıklamıştı.
- METRO: Metro, 1Ç24 finansal sonuçlarını 145 milyon TL net kar ile açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 121 milyon TL zarar ile açıklamıştı.
- BRYAT: Borusan Yatırım, Borusan İstikbal'in Borusan Lojistik'de sahip olduğu paylarını devralmıştır. Edinilen payların toplam bedeli 18,2 milyon USD olup, bu paylar Borusan Lojistik'in sermayesinin %2,46'sına tekabül ediyor. Bu işlemle Borusan Yatırım'ın Borusan Lojistik'teki pay oranı %30,53'e ulaştı.
- MIATK: Mia Teknoloji, 1Ç24 finansal sonuçlarını 669 milyon TL net kar ile açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 79 milyon TL net kar ile açıklamıştı.
Ekonomi ve Politika Haberleri
Reel efektif döviz kuru Eylül 2021’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı
TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru mayıs ayında 61,46 seviyesine yükselerek Eylül 2021’den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Söz konusu endeks seviyesi bir önceki aya göre %2,8 oranında bir reel değer kazancını işaret ederken, son üç aydaki kümülatif reel değer kazancı %4,9 olarak gerçekleşti.
TCMB Başkanı Karahan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yaptı
TCMB Başkanı Fatih Karahan dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda gerçekleştirdiği sunumda küresel gelişmeler ve yurt içi dinamiklere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bu yılın ilk çeyreğinde çıktı açığının bir miktar arttığının tahmin edildiğini ve cari işlemler dengesindeki iyileşmenin devam ettiğini dile getiren Karahan, “Enflasyon göstergeleri ana eğilimde gerilemeye işaret etmektedir. Ana eğilimdeki yüksek seyirde hizmet fiyatlarının rolü belirgindir. Gelişmiş ülkelerde de hizmet enflasyonu manşet enflasyonun üzerindedir.” açıklamasını yaptı. Karahan, enflasyonun hedefle uyumlu hale gelene kadar sıkı politika duruşunun korunacağı vurgusunu yinelerken, enflasyon görünümünde kalıcı bozulmaya izin verilmeyeceğini dile getirdi. Likidite sterilizasyon araçlarını gerektiğinde etkin biçimde kullanmaya devam edeceklerini ifade eden Karahan, yılın ikinci yarısında iç talepte zayıflama ve cari dengede devam eden iyileşme öngördüklerini belirtti.
Hazine dün düzenlediği iki ihale bir doğrudan satış ile 61,9 milyar TL borçlandı
Hazine ve Maliye Bakanlığı dün düzenlediği 7 yıl vadeli değişken faizli ve 9 yıl vadeli sabit kuponlu iki tahvil ihalesinde ROT satışlar dahil toplam 47,7 milyar TL’lik satış gerçekleştirirken, yine dün düzenlediği 3 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli kira sertifikası doğrudan satışında 14,22 milyar TL borçlandı. Dün toplamda 61,9 milyar TL’lik iç borçlanma gerçekleştiren Hazine’nin bu ay içerisinde gerçekleştirdiği iç borçlanma ise ROT satışlar dahil 118,6 milyar TL’ye yükseldi. Değişken faizli ihalede talep / satış rasyosu 2,01x, sabit kuponlu ihalede ise 1,55x ile düşük bir oranda gerçekleşti. Değişken faizli ihalede dönemsel faiz %23,29 olurken, sabit kuponlu ihalede ise ortalama bileşik getiri %27,50 oldu. Bu haftaki ihalelerin ve doğrudan satışların ardından Hazine 10 Haziran’da 10 ay vadeli kuponsuz tahvil ihalesi, 11 Haziran’da 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli ve 4 yıl vadeli sabit kuponlu iki ihale ve 13 Haziran’da 2 yıl vadeli euro cinsi tahvil & 2 yıl vadeli euro cinsi kira sertifikası doğrudan satışları gerçekleştirerek haziran ayı iç borçlanma programını tamamlayacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı haziran ayında 151,2 milyar TL’lik itfası karşılığında toplam yedi ihale ve üç doğrudan satış ile birlikte 254 milyar TL tutarında iç borçlanma gerçekleştirmeyi planlıyor – iç borç çevirme rasyosu %168 olarak planlanıyor.
VIOP 30 Teknik Analiz
VIOP 30 Teknik Analiz
Haziran ayı VIOP 30 endeks kontratı, geçtiğimiz işlem gününde 11.607 puan seviyesinden günlük kapanış gerçekleştirdi. Bugün yukarı yönlü hareketlerde ilk olarak 11.740 ve ardından 11.890 puan seviyelerini takip edeceğiz. Aşağı yönlü olası hareketlerde ise 11.550 puan seviyesi ilk destek noktamızı oluştururken, ana desteğimiz 11.500 puan seviyesi.
BIST 100 Teknik Analiz
BIST 100 Teknik Analiz
İndikatör Yorum
- Momentum (trendin ivmesini gösterir): 100 eşik değerinin altında. Sınırlı negatif.
- MACD (orta vadeli trend göstergesi): ): MACD (26,12) satım bölgesinde. Negatif.
- RSI (trendin gücünü gösterir): 30 – 70 bandında, denge bölgesinde devam ediyor. Nötr.
- Hareketli Ortalamalar: BIST 100 endeksi yeniden 22 günlük üssel hareketli ortalamasında. Nötr.
FX Teknik Analiz
FX Teknik Analiz
USD/TRY
Dün GoÜ para birimlerinde sert değer kayıpları izlenirken, TL ise dolar karşısında %1,2 düşüş kaydeytti. USDTRY ise günü 32,5837 seviyesinden yükselişle tamamladı. Son dönemde artan döviz likiditesi ile birlikte TCMB tarafında ciddi bir rezerv biriktirme süreci yaşandı. Ancak döviz likiditesindeki artışın bu hızda devam etmeyebileceği senaryosu altında TL’de yakın vadede nominal değer kayıplarının söz konusu olabileceği görüşündeyiz. Kısa vadeli görünümde 32 – 33 bandını ön plana çıkarıyoruz.
EUR/USD
Dolar endeksi dün 104,11 seviyesinden sınırlı bir yükselişle kapanırken, EURUSD ise %0,2’lik düşüşle 1,0879’a indi. Teknik göstergeler, yarın gerçekleşecek olan Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı öncesinde 1,0850 – 1,10 seviyeleri arasında bir hareketin ön planda olabileceğinin sinyalini veriyor. ECB’nin yarın faiz indirimlerine başlamasını ve bu yıl en az iki faiz indirimine gitmesini bekliyoruz. Yarınki faiz indiriminin hali hazırda fiyatlanmış olması dolayısı ile paritedeki kısa vadeli yön açısından ECB’nin faiz indirimlerine ne hızda devam edeceği belirleyici olacak.
XAU/USD
Haftanın ikinci işlem gününde değerli metallerde satıcılı bir seyir izlenirken, ons altın %1 düşüşle 2.327$ seviyesine geriledi. Dünkü düşüş ile birlikte 50 günlük ortalamasını test eden ons altın bu sabah saatlerinde bu ortalama üzerinde bir tutunma çabası izleniyor. Dolayısı ile kısa vadede bugün itibariyle 2.335$ seviyesinden geçen 50 günlük ortalamayı izlemeye devam edeceğiz. 50 günlük ortalama altında 2.305$, 2.285$ ve 2.261$ destekleri yer alıyor. Yukarıda ise 2.360$, 2.378$ ve 2.400$ seviyeleri direnç konumunda.
XAG/USD
Gümüş haftanın ikinci işlem gününde gümüş %4 oranında sert bir değer kaybı yaşayarak 29,50$ seviyesine inerken, altın / gümüş rasyosu ise %3’ün üzerinde yükseliş kaydederek 78,89 seviyesine tırmandı. Geçtiğimiz haftaki trend kırılmasının ardından ön plana çıkan satış baskısı devam ederken, teknik görünüm gümüşteki görece zayıf seyrin devamını işaret diyor. Geri çekilmenin sürmesi durumunda 29,40$, 29,20$ ve 28,95$ destekleri yakından takip edilecek. Yukarı yönlü hareketlerde ise 29,75$, 30$ ve 30,50$ dirençleri izlenecek.