Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

23.05.2024

Günlük Bülten

Tacirler Yatırım

Detaylı PDF   -   1.33 MB

Güne Başlarken

Günaydın. Fed tutanaklarında enflasyon vurgusu moral bozarken çip üreticisi Nvidia’nın tahminleri aşan gelir ve karlılık rakamları ile pozitif beklentiler paylaşması piyasalara moral veriyor. BIST’te ise, 11.000 civarında momentumda yeniden bir yavaşlama görmekle beraber para girişi ve yüksek hacimler sürüyor. Gün içi grafiklerde 10.800 desteğinin önemi artmış durumda. Bu seviye üzerinde kalındığı sürece kısa vadeli endeks hedefinin 11.300 civarı olacağını, fakat burada son bir buçuk yıllık yükseliş kanalının ana direnci ile karşılaşılacağı için bir süre zorlanma yaşanabileceğini düşünüyoruz. Değerlemeler ise, hem TL hem de dolar bazında daha yüksek endeks değerlerine işaret etmeye devam ediyor. Fed tutanakları sonrasında EUR/USD paritesi, altın ve bazı emtia fiyatlarında gerileme görmekle beraber bu gerilemenin kalıcı olmasını beklemiyoruz. Günün ajandasında, içeride PPK toplantısı öne çıkıyor. Faiz değişikliği beklemiyoruz. Avrupa ve ABD’de ise PMI verileri başta olmak üzere özellikle büyüme odaklı çok sayıda veri takip edilecek. Türkiye 5 yıl vadeli CDS değerleri 263 baz puandan güne başlıyor. CDS’lerde gerileme eğiliminin devamını ve bunun da Türk bankacılık sektörü için destekleyici olmasını bekliyoruz.

Günlük Teknik Analiz Bazlı Hisse Önerileri

Şirket ve Sektör Haberleri

  • ASTOR (Pozitif): Astor Enerji, 1Ç24 finansal sonuçlarını 572 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre %365 arttı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre FAVÖK’te %91 büyüme gerçekleşirken, net kar ve FAVÖK marjlarında artış gerçekleşti.
  • KCHOL: Standard & Poor's Financial Services (S&P) tarafından, şirketin kredi notları üzerinde yapılan inceleme sonucunda, uzun vadeli kredi notunun "BB"ye yükseltildiğini ve görünümün "pozitif", kısa vadeli kredi notu ise "B" olarak teyit edildiğini açıkladı.
  • MPARK: Medical Park, 1Ç24 finansal sonuçlarını 28 Mayıs tarihinde açıklayacağını duyurdu.
  • TUPRS (Hafif Negatif): Tüpraş, 2024 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarını 320 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net karda, enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan 5,6 milyar TL net parasal kayıp oldu. Açıklanan net kar rakamı, bir yıl önceki yılın aynı dönemine göre %89 azaldı.
  • THYAO (Nötr): Türk Hava Yolları, 1Ç24 finansal sonuçlarını 6,9 milyar TL net kar ile açıkladı. 2023 yılının aynı dönemine göre ciro %79 artarken, kargo ve teknik gelirleri %100’ün üzerinde büyüdü. Bir önceki yılın aynı dönemine göre yolcu trafiği %8,4 artarken, yolcu gelirlerindeki büyüme %72 düzeyinde gerçekleşti. Personel giderlerinde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %139 oranındaki artış operasyonel karlılığı negatif etkiledi.
  • VESTL: Vestel, Cylinda AB hisselerinin alımına ilişkin İsveç Rekabet Kurumu’ndan onay alındığını açıkladı.
  • CCOLA (Nötr): Şirket 2024 ilk çeyrek finansallarını 2,72 milyar TL net kar ile açıkladı. Enflasyon düzeltmesine tabi olan şirket finansallarında geçen sene 3 aylıkta 1,03 milyar TL olarak açıkladığı net karını, 3,18 milyar TL olarak düzeltti. Ayrıca net esas faaliyet karını da 3,16 milyar TL ile açıklamış ve bu kar finansal borçlarının %7,7’sini karşılamaktadır. Şirketin 1,15 milyar TL net finansman gider ve 2,54 mlr TL net parasal kazancı bulunmaktadır.
  • TTKOM: Türk Telekom, 1Ç24 finansal sonuçlarını 5 Haziran tarihinde açıklayacağını duyurdu.

Ekonomi ve Politika Haberleri

Politika faizinde değişiklik beklemiyoruz

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı kararı bugün saat 14:00’da açıklanacak. PPK’nın politika faizinde değişikliğe gitmeyerek faizi %50 düzeyinde sabit bırakmasını bekliyoruz. Piyasa tahmininin de kurum beklentimiz paralelinde olduğunu görmekteyiz. Önümüzdeki birkaç ayın enflasyon gerçekleşmesinin gelecek dönem para politikası açısından belirleyici nitelikte olacağı kanaatindeyiz.

Saat 10:00’da mayıs Tüketici Güven Endeksi açıklanacak

Tüketici Güven Endeksi (TGE) nisan ayında 79,4 seviyesinden 80,5 seviyesine yükseldi. 0 ila 200 arasında değer alabilen TGE’de 100’ün altındaki değerler tüketici güvenindeki kötümser duruma işaret ediyor. Verinin alt kalemlerini incelediğimizde mevcut dönemde hanenin maddi durumuna ilişkin alt endeks nisan ayında 66,6 seviyesinden 65 seviyesine inerken, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisine ilişkin alt endeksin aynı dönemde 74,9 seviyesinden 78,1’e çıktığı takip edildi. Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisine ilişkin alt endeksin ise 78,9 seviyesinden 82,9’a iyileşme kaydettiği izlendi. Yakından takip ettiğimiz ve iç talebe yönelik önemli göstergelerden biri olan gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesine ilişkin alt endeks ise nisan ayında 97 seviyesinden 95,8 seviyesine geriledi.

Saat 14:30’da 10 – 17 Mayıs dönemine ilişkin TCMB verileri açıklanacak

Bugün saat 14:30’da 10 – 17 Mayıs haftasına ilişkin menkul kıymet istatistikleri, para & banka İstatistikleri ve TCMB rezerv verileri açıklanacak. Analitik bilanço üzerinden ile yaptığımız hesaplamalar çerçevesinde 10 – 17 Mayıs döneminde  net döviz rezervinin 3,2 milyar dolar artışla 34 milyar dolara, brüt döviz rezervlerinin ise 4,7 milyar dolar artışla 139,2 milyar dolara yükseldiğini tahmin ediyoruz.

Hazine bugünkü doğrudan satışlarla mayıs ayı iç borçlanma programını tamamlayacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı bugün 2 yıl vadeli euro cinsi tahvil ve 2 yıl vadeli euro cinsi kira sertifikası doğrudan satışı düzenleyecek ve mayıs ayı iç borçlanma programını tamamlayacak. Hazine mayıs ayı başından bu  yana toplam 165,7 milyar TL’lik iç borçlanma gerçekleştirdi. Mayıs – Temmuz dönemi iç borçlanma stratejisine göre Hazine mayıs ayında 146,1 milyar TL’lik itfası karşılığında üç doğrudan satış ve yedi ihale ile toplam 210,4 milyar TL iç borçlanma gerçekleştirmeyi planlıyor. Hazine’nin bir sonraki iç borçlanma programı 31 Mayıs Cuma günü 17:30’da açıklanacak. Mayıs – Temmuz dönemi iç borçlanma stratejisine göre Hazine haziran ayı içerisinde 150,2 milyar TL’lik itfası karşılığında piyasalardan toplamda 225 milyar TL’lik iç borçlanma gerçekleştirmeyi planlıyor.

VIOP 30 Teknik Analiz

VIOP 30 Teknik Analiz

Haziran ayı VIOP 30 endeks kontratı, geçtiğimiz işlem gününde 12.361 puan seviyesinden günlük kapanış gerçekleştirdi. Bugün yukarı yönlü hareketlerde ilk olarak 12.500 ve ardından 12.650 puan seviyelerini takip edeceğiz. Aşağı yönlü olası hareketlerde ise 12.150 puan seviyesi ilk destek noktamızı oluştururken, ana desteğimiz 12.000 puan seviyesi.

BIST 100 Teknik Analiz

BIST 100 Teknik Analiz

İndikatör Yorum

  • Momentum (trendin ivmesini gösterir): 100 eşik değerinin üzerinde tutunuyor. Pozitif.
  • MACD (orta vadeli trend göstergesi): ): MACD (26,12) yeniden alım bölgesinde. Pozitif.
  • RSI (trendin gücünü gösterir): Aşırı alım bölgesinde ve yükselişini sürdürüyor. Pozitif.
  • Hareketli Ortalamalar: BIST 100 endeksi tüm önemli ortalamaların üzerinde. Pozitif.

FX Teknik Analiz

FX Teknik Analiz

USD/TRY

ECB Başkanı Lagarde’ın güvercin ifadeleri ve şahin Fed tutanaklarının etkisi ile birlikte dolar endeksi dün yükselirken, GoÜ para birimlerinde ise satış ağırlıklı bir seyir izlendi. Türk lirası ise dolar karşısında yatay pozitif bir seyir izleyerek olumlu ayrıştı. USDTRY paritesi 32,19 seviyesinden kapanırken, Türkiye 5 yıllık CDS primi ise 263,9 baz puandan 263,4 baz puana indi. 2024 yıl sonuna ilişkin beklentilerimiz TL’de reel bir değer kazanımına işaret ediyor. Kısa vadeli görünümde ise kurda kısa 30 – 33 bandını ön plana çıkarmaya devam ediyoruz.

EUR/USD

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’ın haziranda faiz indiriminin güçlü bir olasılık olduğunu dile getirmesi ve Fed tutanaklarından şahin mesajlar çıkmasının ardından EURUSD paritesi günü 1,0818 seviyesinden düşüşle tamamlayarak 100 günlük ortalamasına kadar indi. Kısa vadeli yükseliş kanalının altına sarkan paritede teknik göstergeler aşağı yönlü eğilimin devam ettiğinin sinyalini veriyor. Düşüşün sürmesi durumunda aşağıda 1,0815’ten geçen 100 GHO, onun altında 1,0788’den geçen 200 GHO kısa vadeli destek olarak takip edilecek.

XAU/USD

Dolar endeksi ve ABD tahvil faizlerindeki yükseliş eğilimi çerçevesinde dün değerli metallerde geri çekilme eğilimi ön plana çıkarken, ons altın 2.400$ seviyesi üzerinden 2.375$ seviyesine kadar inmesi sonrasında günü 2.378,74$ seviyesinden düşüşle tamamladı. Kısa vadeli yükseliş kanalının altına sarkan ons altında teknik göstergeler satış baskısının devam edebileceğine işaret ediyor. Geri çekilmenin sürmesi durumunda 2.360$, 2.330$ ve 2.305$ destekleri takip edilecekken, yukarıda 2.378$ ve 2.400$ dirençleri izlenecek.

XAG/USD

Dün dolar endeksi ve global faiz hadlerinde izlenen yükseliş gümüşte flama formasyonunun devre dışı kalmasına yol açtı. Gümüş fiyatları günü %4’e yakın bir düşüşle 30,80$ seviyesinden kapatırken, altın / gümüş rasyosu ise 77,26 seviyesine çıktı. Kısa vadeli teknik göstergeler dünkü geri çekilmenin ardından zayıf fiyat hareketinin korunduğuna işaret ediyor. Gümüşteki düşüş eğiliminin sürmesi durumunda aşağıda güçlü destek konumunda yer alan 30$ seviyesini takip edeceğiz. 30$’ın altında 29,75$ ve 29,40$ destekleri, yukarıda ise 30,50$ ve 31,16$ dirençleri bulunuyor.

İşleminiz Yapılıyor. Lütfen Bekleyiniz.