Web sitemizi kullanabilmek için javascript özelliğini etkinleştirmeniz gerekmektedir.

27.11.2023

Global Piyasalar Bülteni

En Son Gelişmeler

Detaylı PDF   -   357 KB

Haber Başlıkları

27 Kasım – 1 Aralık haftası veri takvimimizi linkte bulabilirsiniz

  • Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, cuma günü Frankfurt’ta Bundesbank’ın düzenlediği etkinlikte yaptığı açıklamasında, enflasyona karşı bir zafer ilan etmediklerini ve enflasyonla mücadelelerinin henüz bitmediğini dile getirdi. Lagarde’ın açıklamalarının detaylarını ve gelişmiş ülke merkez bankalarına yönelik beklentilerimizi ele aldığımız yazımıza bültenimizin Makroekonomik Gelişmeler bölümünden ulaşabilirsiniz.
  • Bu hafta perşembe günü ABD’den gelecek olan PCE enflasyon verileri haftanın en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. ABD’de baz etkisi ile birlikte ekim ayında enflasyon göstergelerinde aşağı yönlü bir eğilim oluşurken, hatırlanacağı üzere geçtiğimiz haftalarda açıklana manşet TÜFE verilerinin de beklentilerin altında gerçekleştiği izlenmişti. Fed’in temel enflasyon göstergesi olan PCE’nin ise ekim ayında yıllık bazda %3,4’ten %3,1’e gerilemesi, çekirdek PCE’nin ise yıllık bazda %3,7’den %3,5’e inmesi bekleniyor.
  • ABD’de kasım ayına ilişkin açıklanan öncü PMI verileri karışık bir resim ortaya koydu. İmalat PMI Endeksi 50 seviyesinden 49,4’ inerek 49,9 beklentinin altında bir gerçekleşme gösterirken, Hizmet PMI Endeksi verisi ise 50,6 seviyesinden 50,8 seviyesine yükseldi ve 50,3 olan medyan tahmini aştı. Bileşik PMI Endeksi verisinin ise 50,7 seviyesinde sabit kaldığı ve 50,4 olan piyasa beklentisinin üzerinde oluştuğu izlendi.
  • Almanya’da IFO İş Ortamı Endeksi kasım ayında 86,9 seviyesinden 87,3 seviyesine çıkarken, 87,5 olan piyasa beklentisinin bir miktar altında geldi.
  • Çin’de sanayi karlılığı ekim ayında yıllık bazda %11,9’dan %2,7’ye inerken, Ocak – Ekim 2023 döneminde ise daralma %7,9 seviyesinde gerçekleşerek son bir yılın en yavaş düşüşünü kaydetti. Ocak – Eylül 2023 döneminde sanayi karlılığındaki düşüş %9 seviyesindeydi.
  • Haftanın son işlem gününü 2003,64$ seviyesinden tamamlayan ons altın, yeni haftaya güçlü bir başlangıç yaptı. Asya seansında 2018$ seviyesini aşan ons altın, 15 Mayıs’ta bu yana en yüksek seviyesini test etti.
  • Zayıf ABD TÜFE verileri sonrasında piyasalarda “erken faiz indirimi” fiyatlamaları etkili olmaya devam ediyor. Dolar endeksi 104 seviyesi altına işlem görmeye devam ederken, ABD 10 yıllık tahvil ise %4,5 civarında hareket ediyor. Mevcut fiyatlamalar Fed’in haziran ayında faiz indirim ihtimalini %50 ile fiyatlıyor. Fed üyelerinin bundan sonra daha şahin bir ton takınabileceği ve finansal koşullarda bir gevşeme oluşmasının önüne geçmek adına bu fiyatlamaların yeniden ilerleyen aylara kaymasını sağlamaya çalışacağı görüşündeyiz.
  • ABD borsaları Şükran Günü tatili dolayısıyla yarım gün açık olan haftanın son işlem gününü karışık seyirle tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi 110 puanın üzerinde değer kazandı ve %0,33 artışla 35.390,15 puana çıktı. S&P 500 endeksi yatay seyrederek 4.557,93 puan olurken Nasdaq endeksi %0,11 azalarak 14.250,85 puana geriledi.
  • Avrupa borsaları haftanın son işlem gününü yükselişle kapattı. Kapanışta, gösterge endeks Stoxx Europe 600 %0,33 artarak 459,98 puana yükseldi. Fransa'da CAC 40 endeksi %0,20 değer kazanarak 7.292,80 puana yükseldi. Almanya'da DAX endeksi %0,22’lik artışla 16.029,49 puandan kapandı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi %0,06 artarak 7.488,20 puana yükseldi. İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi ise %0,67’lik artışla 29,432,30 puandan kapandı.
  • Çin’de sanayi karlılığındaki düşüş yavaşlamış olsa da daralmanın devam ediyor oluşu ile birlikte fiyatlamaların negatif olduğunu görüyoruz. Bu sabah saatlerinde Asya piyasalarının tamamında satıcılı bir seyir etkili olurken, Çin’de CSI 300 endeksinde satışların %1’i aştığı izleniyor.

Günlük Ekonomi Takvimi

Ülke

Veri

Saat

Beklenti

Önceki

ABD Ekim Ayı Yeni Konut Satışları

18:00

723K

759K

ABD Kasım Ayı Dallas Fed İmalat Aktivite Endeksi

18:30

-16

-19,2

Makroekonomik Gelişmeler

ECB Başkanı Lagarde’ın açıklamaları ve gelecek döneme ilişkin beklentilerimiz

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, cuma günü Frankfurt’ta Bundesbank’ın düzenlediği etkinlikte yaptığı açıklamasında, enflasyona karşı bir zafer ilan etmediklerini ve enflasyonla mücadelelerinin henüz bitmediğini dile getirdi. Faiz konusunda yeterince adım atıldığını belirten Lagarde, “Kullandığımız mühimmatın miktarı göz önüne alındığında, ücretler, şirket kârları, mali, jeopolitik gelişmeler gibi hayatımızın bileşenlerini ve kesinlikle mühimmatımızın ekonomik hayatımızı nasıl etkilediğini çok dikkatli bir şekilde gözlemleyerek mevcut faiz seviyesinde ne kadar kalmamız gerektiğine karar verebiliriz" açıklamasında bulundu. Gelecek dönemde Fed ve ECB yetkililerinin, finansal koşullarda bir gevşemenin önüne geçmek adına, buna benzer şahin söylemlere devam etmesini bekliyoruz.

Almanya ekonomisi başta olmak üzere Euro Bölgesi genelinde ekonomik aktivitedeki zayıflamanın devam ettiği görülüyor. Diğer yandan bu yılın son çeyreğinde Euro Bölgesi ve Almanya enflasyonunda baz etkisi kaynaklı gerileme bekleniyor. Bunun ilk etkisini hali hazırda ekim ayı verilerinde aldık. Bu çerçevede Avrupa Merkez Bankası’ndan ek faiz artırımı beklememekteyiz. Bunun yanı sıra, Banka’nın 2024 yılında odak noktasını enflasyondan büyümeye çevirebileceği ve büyüme kaynaklı endişeler nedeniyle faiz indirimlerini gündeme getirmesini beklemekle birlikte, bunun başta Fed olmak üzere diğer merkez bankalarından daha önce gerçekleşebileceği görüşündeyiz. Avrupa Merkez Bankası ve Fed arasındaki bir diğer önemli farkın ise faiz indirimlerinin temel motivasyonu olmasını bekliyoruz. Öyle ki ABD’de faiz indirimlerinin gündeme gelme sebebinin “efektif sıkılaşmanın önüne geçmek ve reel getirilerdeki artışı dizginlemek” olabileceğini, diğer yandan Avrupa’da ise büyümenin desteklenmesi ihtiyacı ile gevşemenin ön plana çıkabileceğini değerlendiriyoruz. Bu noktada şunu belirtmekte fayda var: Avrupa Merkez Bankası’nın yakın vadede şahin tonunu korumasını ve faiz indirimlerinin gündemde olmadığı yönündeki açıklamalarının devamını bekleriz, zira hali hazırda enflasyon tarafında elde edilen kazanımların, finansal koşullarda bir gevşeme nedeniyle kaybetmek istemeyecektir. Bu çerçevede gelecek dönemde, Lagarde’ın cuma günkü ifadelerine benzer şahin söylemlerin devam etmesini bekleriz.

  • Euro Bölgesi ve Almanya’da kasım ayına ilişkin açıklanan öncü PMI verileri beklentilerin üzerinde gelse de genel görünüm itibariyle PMI verileri 50 eşik değerin altında kalmaya devam ederek ekonomik büyümeye ilişkin zayıflama sinyalleri vermeyi sürdürdü.
  • Geçtiğimiz yılın yaz aylarında Almanya hükümetinin maliye politikası çerçevesinde gerçekleştirdiği fiyat indirimleri güçlü bir baz etkisi yaratmış ve enflasyonun 2022’nin son çeyreğinde üçüncü çeyreğe göre önemli oranda artış kaydetmesine yol açmıştı. Bununla birlikte bu yılın son çeyreğinde Almaya ve Euro Bölgesi genelinde enflasyon verilerinde bir düşüş eğilimi yaşanması bekleniyor.

Döviz & Emtia Analizleri

USD/TRY

USD/TRY

Haftanın son işlem gününde dolar endeksi 103,35 seviyesine kadar gerilemesinin ardından günü 103,42 seviyesinden düşüşle tamamlarken, GoÜ para birimleri genelinde karışık bir seyir izlendi. Türk lirası ise dolar karşısında %0,16 oranında değer kaybederek GoÜ para birimleri arasında alt sıralarda yer aldı. USDTRY paritesinin ise Cuma günü 28,91 seviyesi üzerini test etmesinin ardından günü 28,87 seviyesinden kapattı. Türkiye 5 yıllık CDS priminin ise 339,25 baz puandan 338,82 baz puana indiği takip edildi. Kurda genel görünüm itibariyle kademeli yükseliş eğiliminin korunduğunu izliyoruz. Teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda kurda kısa vadeye ilişkin 27 – 30 bandını ön plana çıkarmaya devam ediyoruz.

EUR/USD

EUR/USD

Cuma günü dolar endeksi 103,35 seviyesine kadar gerilemesinin ardından günü 103,42 seviyesinden düşüşle tamamlarken, EURUSD paritesinin de dolar endeksindeki zayıflığa paralel olarak yükseliş kaydettiği takip edildi. Parite gün içerisinde 1,0951 seviyesine kadar tırmanmasının ardından günü 1,0931 seviyesinden %0,2’lik yükselişle tamamladı. Teknik göstergeleri ürettikleri sinyaller doğrultusunda EURUSD paritesinde kısa vadeye ilişkin olarak 1,0775 – 1,10 bandını ön plana çıkarmaya devam ediyoruz. Yukarı yönlü momentumun sürmesi durumunda 1,10 direncini yakından takip edeceğiz. 1,10 seviyesi güçlü bir direnç konumunda yer alırken, bu seviyeye yakınsamalarda tepki satışlarının etkili olması söz konusu olabilir. 1,10 seviyesi öncesinde 1,0970 seviyeleri direnç konumunda bulunurken, aşağıda ise 1,0915, 1,0875, 1,0820 ve 1,0775 destekleri yer alıyor. 1,10 direncinin aşılması durumunda ise 1,1050 ve 1,1080 dirençleri gündeme gelecek.

XAU/USD

XAU/USD

Bültenlerimizde sıklıkla ons altında 2000$ seviyesi üzerini yeniden hedef alınmasını beklediğimizi ve düşüşlerin alım fırsatı yaratabileceğini ifade ediyorduk. Haftanın son işlem gününü 2003,64$ seviyesinden tamamlayan ons altın, yeni haftaya güçlü bir başlangıç yaptı. Asya seansında 2018$ seviyesini aşan ons altın, 15 Mayıs’ta bu yana en yüksek seviyesini test etti. Alternatif getirilerdeki gerilemenin önümüzdeki yıl içerisinde de devam edebileceği beklentimiz çerçevesinde ons altına yönelik pozitif beklentimizi koruyoruz. ABD’de beklentilerin altında gelen ekim ayı TÜFE verileri sonrasında öne çekilen faiz indirim beklentilerini “agresif” bir fiyatlama olarak okumakla birlikte, gelecek dönemde buradaki beklentilerin yeniden eylül ayına doğru kayabileceği, dolayısı ile alternatif getirilerde ve değerli metallerde bir düzeltme olabileceği kanaatindeyiz. Ancak böyle bir hareketin oluşması durumunda bunun genel eğilimi bozmasını beklemeyiz.  Bu sabah saatlerinde 2013$ seviyesinden işlem gören ons altında kısa vadeli teknik seviyelere baktığımızda yukarıda 2020$ ve 2027$ dirençleri yer alırken, aşağıda ise 2010$ ve 2000$ seviyeleri kısa vadeli destek konumunda bulunuyor.

XAG/USD

XAG/USD

Geçtiğimiz hafta cuma günü, günlük grafikte oluşmuş olan flama formasyonunun gümüşün kısa vadede 24$ seviyesi üzerini hedef alabileceğinin sinyalini verdiğini ifade etmiştik. Haftanın son işlem gününü 24,33$ seviyesinden yükselişle tamamlayan gümüş, yeni haftaya da güçlü bir başlangıç yaptı ve Asya seansında 24,80$ seviyesine kadar tırmandı. Kısa vadeli görünümde aşağıda önemli bir destek alanı oluşturan 50, 100 ve 200 günlük ortalamalarının üzerinde tutunmaya devam eden gümüşte, teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda, yükseliş potansiyelinin korunduğu görüşündeyiz. Bu sabah saatlerinde 24,67$ seviyesinden işlem gören gümüşte yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 24,80$, 25$ ve 25,23$ dirençleri takip edilecek. Olası geri çekilmelerde ise 24,50$, 24,30$ ve 24$ destekleri yakından izlenecek.

Uyarı Notu