05.03.2026
Global Piyasalar Bülteni
Tacirler Yatırım
Detaylı PDF - 1.19 MBWall Street Açılmadan
Küresel piyasalarda ana gündem Orta Doğu’daki çatışmanın süresi ve enerji arzına etkileri olurken, gün içi haber akışlarıyla birlikte risk iştahında dalgalı ancak kısmi bir toparlanma eğilimi izleniyor. Asya piyasaları önceki gün yaşanan sert satışların ardından yukarı yönlü bir eğilim gösterdi. Avrupa tarafında hafif görünüm devam ederken ABD vadelileri yatay seyrediyor.
Orta Doğu’da çatışmanın süresi ve kapsamına ilişkin belirsizlik devam ediyor. Beyaz Saray operasyonlarda ilerleme kaydedildiğini belirtirken, Savunma Bakanı operasyonların haftalar sürebileceği mesajını veriyor. Trump ise savaş cephesinde ilerleme kaydedildiğini ifade ederek operasyonların hedefinin İran’ın askeri kapasitesini kalıcı şekilde zayıflatmak olduğunu vurguladı. ABD Senatosu’nda Trump’ın İran’a yönelik saldırılarının Kongre onayına bağlanmasını öngören “savaş yetkileri” tasarısı ise 47’ye karşı 53 oyla reddedildi. Bu gelişme, operasyonların yürütme organının kontrolünde devam edebileceğine işaret ediyor.
Petrol fiyatları Orta Doğu’daki çatışmanın altıncı gününe girilmesiyle haftalık bazda %15’in üzerinde yükseldi. Enerji piyasasındaki bu kırılgan tabloya Çin’den gelen hamle de dikkat çekiyor. Pekin yönetimi, bölgedeki sevkiyat aksaklıkları nedeniyle rafinerilere akaryakıt ihracatını durdurma talimatı verdi. Çin’in petrol ithalatının yaklaşık yarısını Basra Körfezi’nden karşılaması nedeniyle bu adım iç piyasa arz güvenliği stratejisi olarak görülüyor.
Öğle saatlerinde ABD vadelileri yatay ve Avrupa piyasaları pozitif seyrediyor. Asya borsalarında bugün itibariyle pozitif bir görünüm hakimdi. Özetle küresel risk iştahı yatay seyrediyor. Emtia tarafında brent tipi ham petrol 81,9 $/varilde seyrederken, altının ons fiyatı 5.170 $ eşiğinde. Bitcoin 73.150 $, Ethereum ise 2.150 $ civarında işlem görüyor.
Günün yurt dışı ajandasında, ABD’de TSİ 16:30’da haftalık işsizlik maaşı başvuruları izlenecek. Ayrıca, TSİ 20:00’de Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’ın konuşması takip edilecek.




