09.12.2025
Global Piyasalar Bülteni
Tacirler Yatırım
Detaylı PDF - 1.23 MBWall Street Açılmadan
Küresel piyasalarda temkinli iyimserlik devam ederken tüm odak, yarın açıklanacak Fed kararına çevrilmiş durumda. Fed başkanlığı için adı geçen Kevin Hassett’in “veriye duyarlı ve ölçülü faiz indirimleri” yönündeki mesajı takip edilirken, tahvil getirilerindeki yükseliş ön plandaydı. Piyasa fiyatlamaları, 25 baz puanlık indirimin yüksek olasılıkla masada olduğunu gösterirken, gerçekleşmesi durumunda asıl Powell’ın vereceği mesajlar ve projeksiyonlar piyasalar açısından yakından takip edilecek unsurlar olacak.
Teknoloji cephesinde Trump yönetiminin Nvidia’nın H200 yapay zekâ çiplerinin Çin’e ihracatına onay vermesi haberi sektöre hareketlilik getirdi. Karar, Nvidia’nın Çin pazarında son iki yılda kaybettiği önemli bir gelir hacmini telafi edebileceği şeklinde yorumlandı.
Jeopolitik tarafta Londra’daki dörtlü görüşme (Zelensky, Starmer, Macron ve Merz), Ukrayna savaşına ilişkin diplomatik çabaların yeniden hız kazandığını gösteriyor. Revize edilmiş barış planının ABD’ye sunulmaya hazırlandığı belirtilirken, Zelensky’nin “toprak tavizi yok” duruşunu tekrarlaması ve artan Rus saldırıları karşısında hava savunma ve finansman ihtiyacını öne çıkarması, kısa vadede belirsizliğin sürdüğüne işaret ediyor.
Genel olarak, küresel varlık fiyatlamasında karar bekleyen, temkinli iyimser ve karar odaklı bir görünüm hâkim. Fed toplantısı öncesinde volatilitenin yüksek kalması beklenirken, politika tonundaki nüanslar kısa vadeli yönü belirleyecek.
Öğle saatlerinde ABD vadelileri sınırlı pozitif ve Avrupa borsaları karışık seyrediyor. Asya borsalarında da bugün itibariyle karışık bir görünüm hakim. Özetle küresel risk iştahı temkinli iyimser seyrediyor. Emtia tarafında brent tipi ham petrol 62.5 $/varil civarında seyrederken, altının ons fiyatı 4.200 $ eşiğinde. Bitcoin 90.600 $, Ethereum ise 3.130 $ civarında işlem görüyor.
Günün yurt dışı ajandasında ABD’de ise TSİ 16:15’te Haftalık ADP İstihdam Değişimi ve TSİ 18:00’da ekim ayı JOLTS İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı rakamlarını karşılayacağız. Ayrıca, TSİ 17:15’te BoE PPK Üyesi Mann’ın konuşması takip edilecek.




