09.08.2024
Global Piyasalar Bülteni
Global piyasalardaki gelişmeler ve beklentilerimiz
Detaylı PDF - 321 KBÖne Çıkan Gelişmeler
Küresel piyasalarda toparlanma çabaları devam ederken, dün ABD’de beklentilerin ve önceki hafta verisinin altında açıklanan haftalık işsizlik başvurularının ardından resesyon endişelerinin hafiflediği takip edildi. Fed üyelerinden ABD ekonomisinin güçlü ve istihdam piyasasının hala sağlam olduğuna yönelik gelen açıklamalar da risk iştahına katkıda bulundu. ABD borsaları günü yükselişle tamamlarken, tahvil getirilerindeki yükseliş eğilimi sürdü. Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, dün Florida’da yaptığı konuşmada ABD başkanının faiz ve para politikası üzerinde bir miktar söz sahibi olması gerektiğini söyledi. Başkanlık seçimlerinin yaklaşması ile birlikte Fed politikalarına ilişkin siyasi söylemlerin yoğunlaşmasını bekleyebiliriz. Bugün Asya seansında Çin’den gelen temmuz TÜFE ve ÜFE verilerinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesinin ardından bu sabah saatlerinde Asya borsalarında alıcılı bir seyir izlenirken, ABD ve Avrupa endeks vadelilerinde de alış ağırlıklı bir resim ön plana çıkıyor. Çin’de manşet veriler beklentilerin üzerinde gelse de kötü hava koşulları ve domuz eti fiyatlarındaki düşük baz etkisi ile birlikte verilerin yükseliş gösterdiğini, çekirdek tarafta talepte bir toparlanma emaresinin oluşmadığını belirtmek isteriz. Bugün Almanya’dan gelecek olan temmuz TÜFE verilerini takip edeceğiz. Almanya’da TÜFE’nin temmuz ayında aylık %0,3, yıllık ise %2,3 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.
Küresel Borsalar:
- ABD borsaları günü yükselişle tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi 600 puanın üzerinde değer kazandı ve %1,8 artışla 39.446,49 puana çıktı. S&P 500 endeksi %2,3 artarak 5.319,31 puana ve Nasdaq endeksi %2,9 kazançla 16.659 puana yükseldi.
- Güne zayıf bir başlangıç yapan Avrupa borsaları Almanya hariç düşüşle kapandı. İngiltere’de FTSE 100 endeksi %0,3 düşüşle 8.144,97 puandan, Fransa’da CAC 40 endeksi %0,3 kayıpla 7.247,45 seviyesinden ve İtalya’da FTSE MIB endeksi de %0,3 gerilemeyle 31.741,91 puan seviyesinden günü tamamladı. Almanya’da DAX endeksi ise %0,4 primle 17.680 seviyesinden kapandı.
- Asya seansında Çin’den gelen temmuz TÜFE ve ÜFE verilerinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesinin ardından bu sabah saatlerinde Asya borsalarında alıcılı bir seyir izleniyor. Japonya Nikkei ve Hong Kong Hang Seng endeksinde %1’in üzerinde kazançlar izleniyor. ABD ve Avrupa endeks vadelilerinde de alış ağırlıklı bir resim ön plana çıkıyor.
Tahvil Piyasaları:
- ABD tahvil faizlerindeki yukarı yönlü hareket dün de devam etti. ABD 10 yıllık tahvil faizi dün %4’ün üzerine tırmanmasının ardından günü %3,98 seviyesi üzerinde yükselişle tamamlarken, 5 yıllık tahvilin getirisi ise %3,82 seviyesi üzerine tırmandı. 2 yıllık tahvil faizi ise yeniden %4 seviyesi üzerine yükseldi.
- Avrupa tahvillerinde ise dün yatay bir kapanış takip ettik. Almanya 10 yıllık tahvil faizi dün %2,2680 seviyesinden kapanırken, İtalya 10 yıllıklar da günü %3,6970 seviyesinde tamamladı.
Para Piyasaları:
- Dün önemli bir değişim göstermeyen dolar endeksi günü 103,21 seviyesinden tamamlarken, EURUSD paritesi ise yataya yakın sınırlı bir düşüşle 1,0919 seviyesinden kapandı.
- Yendeki kazançların silinmeye devam ediyor olması ile birlikte yükselişini sürdüren USDJPY, gün %0,4 yükselerek 147,23 seviyesinden kapandı.
Emtia Piyasaları:
- Son dört günlük düşüşün ardından dün yönünü yukarı çeviren ons altın, günü %2’ye yakın yükselişle 2.427,53$ seviyesinden tamamladı. Gümüş fiyatları %3,5 yükselerek 27,54$ seviyesine tırmanırken, altın / gümüş rasyosu ise 89,55 seviyesinden 88,13 seviyesine indi.
- Petrol fiyatlarında jeopolitik risklerin arz yönlü endişeleri artırması kaynaklı kazançlar dün de devam etti. Brent petrol günü %1 yükselişle varil başına 79,16$ seviyesinden tamamlarken, ham petrol ise %1,3 primle varil başına 76,2$ seviyesine çıktı.
Günlük Ekonomi Takvimi
Ülke | Veri | Saat | Beklenti | Önceki |
Almanya Temmuz Ayı Nihai Aylık TÜFE | 09:00 | %0,3 | %0,3 | |
Almanya Temmuz Ayı Nihai Yıllık TÜFE | 09:00 | %2,3 | %2,3 |
Makroekonomik Gelişmeler
Fed üyelerinden gelen mesajlar
Piyasalarda hafta başında yaşanan sert satış dalgasının ardından toparlanma çabaları sürerken, Fed üyelerinden gelen mesajları takip etmeye devam ediyoruz. Fed’in şahin üyeleri arasında yer alan Kansas Fed Başkanı Schmid, son dönemde
gelen verileri cesaret verici olarak niteleyerek enflasyonun soğumakta olduğuna dair kendisine daha fazla güven verdiğini
ve Fed'in faiz oranını düşürmesi için zemin hazırladığını söyledi. Enflasyonun %2,5 civarında olduğu ve Fed'in hedefinin %2 olduğu düşünüldüğünde Fed’in tam olarak hedefte olmadığını belirten Schmid, yine de enflasyonun düşük gelmeye devam etmesi durumunda Fed’in görevinin politika duruşunu ayarlamak olacağını dile getirdi. Richmond Fed Başkanı Barkin ise ABD işgücü piyasasındaki soğumanın işten çıkarmaların artmasından ziyade işe alımların yavaşlamasından kaynaklandığını ifade ederek önemli bir risk görmediğini ifade etti. Önümüzdeki birkaç ay içinde enflasyon tarafında iyi veriler görüleceği konusunda iyimser odluğunu ifade eden Barkin, ekonomik görünümü anlamak için biraz daha zamana ihtiyaç duyulduğunu aktardı.
Opsiyon fiyatlamalarından türetilen olasılıklar Fed’in eylül ayında faiz indirimlerine 50 baz puanla başlayacağı ve yıl sonuna kadar 100 baz puanın üzerinde bir faiz indirimine gideceği ihtimalini fiyatlıyor. Bu noktada, piyasadaki mevcut fiyatlamayı önden yüklemeli ve agresif olarak değerlendiriyor Fed’in faiz indirimlerine eylül ayında 25 baz puanla başlamasını bekliyoruz. Bu çerçevede 22 – 24 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek olan Jackson Hole sempozyumunu önemsiyoruz. Fed’den politika mesajları alma açısından önemli bir platform olan Jackson sempozyumunda Fed Başkanı Powell’ın, eylül toplantısı öncesinde faiz indirimlerine ilişkin çok daha net bir iletişimde bulunabileceği görüşündeyiz.
Döviz & Emtia Analizleri
USD/TRY
USD/TRY
GoÜ para birimlerinin tamamına yakını dün dolar karşısında değer kazanırken, Türk lirası ise %0,1’lik sınırlı bir düşüşle en zayıf performans gösteren üçüncü GoÜ para birimi oldu ve negatif ayrıştı. USDTRY paritesi günü 33,51 seviyesi yakınında yükselişe tamamlarken, Türkiye 5 yıllık CDS primi ise 290 baz puandan 283,45 baz puana geriledi. Risk primi bu sabah saatlerinde 285 baz puan civarında seyrediyor. Türk lirasında yakın vadede nominal değer kayıplarının izlenebileceği ve kurda 33 – 35 bandının ön planda olabileceğine ilişkin görüşümüzü korumaktayız.
EUR/USD
EUR/USD
Beklentimize paralel olarak dün 1,09 altına inerek 1,0880 seviyesini test eden EURUSD paritesinde kısa vadeli riskleri aşağı görmeye devam ediyoruz. Gelecek dönemde peyderpey oluşması beklenen Fed’den faiz indirim fiyatlamasının hafta başında yoğun bir şekilde yaşandığı paritede, piyasadaki durulma sürecinde yükseliş çabalarının sınırlı kalabileceğini değerlendiriyoruz. Teknik görünüm çerçevesinde yakın vadede 1,09 altının yeniden hedef olabileceği görüşünde olmakla birlikte, 1,0915, 1,0875 ve 1,0850 desteklerini izliyoruz. Yukarıda 1,0950, 1,0980 ve 1,10 dirençleri yer alıyor.
XAU/USD
XAU/USD
Yükseliş kanalının alt çizgisinden destek bularak yönünü yukarı çeviren ons altın, son dört günlük düşüşün ardından dünü %2’ye yakın yükselişle 2.427,53$ seviyesinden tamamladı. Piyasalarda etkili olmaya devam eden jeopolitik riskler, merkez bankalarının rezerv çeşitlendirme sürecinde altın alımlarını artırması ve reel getirilerde beklenen düşüş ortamı ile birlikte ons altında gelecek döneme ilişkin pozitif görüşümüzü koruyoruz. Yükseliş eğiliminin sürmesi durumunda 2.430$, 2.450$ ve 2.465$ dirençleri, olası geri çekilmelerde ise 2.415$, 2.400$ ve 2.387$ destekleri izlenecek.
XAG/USD
XAG/USD
Gümüş fiyatları dün %3,5 yükselerek 27,54$ seviyesine tırmanırken, altın / gümüş rasyosu ise 89,55 seviyesinden 88,13 seviyesine indi. Ekonomik görünüme ilişkin endişelerin bu hafta sert satış baskıları yarattığı gümüşte dünkü yükselişin ardından, teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda, kısa vadede 26$ – 28,50$ bandında bir seyrin ön plana çıkabileceği görüşündeyiz. 28,50$ direnci öncesinde 27,70$, 28$ ve 28,30$ dirençleri yer alırken, 200 günlük ortalamanın geçtiği 26$ desteği öncesinde ise 24,70$, 27$ ve 26,64$ destekleri bulunuyor.