31.07.2024
Global Piyasalar Bülteni
Global piyasalardaki gelişmeler ve beklentilerimiz
Detaylı PDF - 343 KBÖne Çıkan Gelişmeler
Güne, piyasalarda artan jeopolitik risklerin etkisi ile başlıyoruz. İsrail, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Golan tepelerine saldırıdan sorumlu tuttuğu bir Hizbullah yöneticisine saldırı düzenledi. Diğer yandan, Hamas lideri İsmail Heniyye'nin, Tahran’da uğradığı saldırıda öldürüldüğü ve saldırının İsrail tarafından düzenlendiği bildirildi. Azalan risk iştahı ve güçlenen güvenli liman talebi ile birlikte ABD tahvilleri ve ons altın değer kazanırken, petrol fiyatlarının da güne yükselişle başladığı izleniyor. Veri akışının yoğun olduğu yurt dışı piyasalarda, jeopolitik risklerin yansımalarını takip etmeye devam edeceğiz. Fed toplantı kararı bugün yurt dışı gündemin en önemli maddesini oluşturuyor. Fed’in faizlerde bir değişikliğe gitmesini beklememekle birlikte, eylül ayına ilişkin bir indirim sinyali verilip verilmeyeceğini takip edeceğiz. FOMC kararının yanı sıra bugün Euro Bölgesi’nden gelecek olan temmuz TÜFE verileri ve ABD temmuz ayı ADP özel sektör istihdam değişimi verileri de yakından takip edilecek.
Küresel Borsalar:
- ABD borsaları günü karışık bir seyirle tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi 200 puanın üzerinde değer kazandı ve %0,50 artarak 40.743,33 puana yükseldi. S&P 500 endeksi %0,50 azalışla 5.436,46 puana ve Nasdaq endeksi %1,31 azalarak 17.141,98 puana geriledi. Microsoft’un geliri Nisan – Haziran 2024 döneminde %15 artarken, net kârı %10 yükseldi. Şirketin geliri beklentilerinin üzerinde gerçekleşirken, bulut gelirlerindeki artış beklentilerin altında kaldı.
- Avrupa borsaları, bölgeden gelen karışık verilerin ardından İngiltere hariç yükselişle kapandı. Kapanışta gösterge endeksi Stoxx Europe 600 %0,45 değer kazanarak 514,08 puan oldu. Almanya'da DAX 40 endeksi %0,49 yükselişle 18.411,18 puana, Fransa'da CAC 40 endeksi %0,42 artışla 7.474,94 puana ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi %0,79 yükselerek 33.908,02 puana çıktı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise %0,22 düşüşle 8.274,41 puan oldu.
- Japonya Merkez Bankası’nın faizi %0,1’den %0,25’e yükseltmesi ve Çin’den gelen temmuz PMI verilerinin beklentilere yakın gerçekleşmesinin ardından bu sabah Asya’da pozitif bir seyir izleniyor. ABD endeks vadelileri karışık seyrederken, Avrupa vadelilerinde ise yatay pozitif bir görünüm hâkim.
Tahvil Piyasaları:
- Jeopolitik risklerin yeniden ön plana çıkması ile birlikte ABD tahvilleri dün değer kazanırken, 10 yıllık tahvil faizinin %1’1e yakın düşüşle %4,1394 seviyesinden günü tamamladığı ve mart ortasından bu yana en düşük seviyelerine indiği takip edildi. 5 yıllık tahvil faizi %4,0331, 2 yıllık tahvil faizi ise %4,3585 seviyesine geriledi.
- Avrupa cephesinde tahvillerdeki yükseliş eğilimi sürerken, getiriler gerilemeye devam etti. Almanya 10 yıllık tahvil faizi %0,8 düşüşle %2,34’e, İtalya 10 yıllık tahvil faizi ise %0,25 düşüşle %3,6960 seviyesine indi.
Para Piyasaları:
- Fed toplantısı öncesinde dün görece sakin bir seyir izleyen dolar endeksi, günü 104,55 seviyesinden yatay kapattı.
- Almanya’da 2Ç24 çeyreklik büyüme beklentilerin altında kalırken, Euro Bölgesi’nde ise beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşti. Öte yandan Almanya’da TÜFE temmuzda beklentilerin hafif üzerinde artış gösterdi. Dün gelen karışık verilerin ardından EURUSD paritesi gün içerisinde 1,0798 – 1,0838 bandında dalgalanmasının ardından günü 1,0815 seviyesinden tamamladı.
- Dün %0,8’lik düşüşle 152,77 seviyesinden kapanan USDJPY paritesi, bu sabah saatlerinde Japonya Merkez Bankası’nın faizi %0,1’den %0,25’e yükseltmesi sonrasında 152,8 seviyesinde yatay seyrediyor. Paritede faiz artırım beklentileri fiyatlamalar içerisinde yer aldığından dolayı bu sabah saatlerinde önemli bir hareketlilik görülmüyor.
Emtia Piyasaları:
- Piyasalarda artan jeopolitik risklerin güvenli liman talebini beslemesi ile birlikte altının ons fiyatı dün %1’in üzerinde yükseliş kaydederek 2.410,78$ seviyesinden kapandı. Gümüş fiyatları %2’ye yakın yükseliş kaydederek 28,39$ seviyesine yükselirken, altın / gümüş rasyosu ise 85,58 seviyesinden 84,93 seviyesine indi.
- Günü %1,4’lük düşüşle varil başına 78,63$ seviyesinden tamamlayan Brent petrol, jeopolitik risklerin tırmanması ile birlikte bugüne yükselişle başladı. Brent petrol bu sabah saatlerinde %1,5 primle varil başına 79,80$ yakınında işlem görürken, dün %1,4 gerileyen ham petrol ise bu sabah %1,6 yükselişle varil başına 75,94$ seviyelerinde seyrediyor.
Günlük Ekonomi Takvimi
Ülke | Veri | Saat | Beklenti | Önceki |
Euro Bölgesi Temmuz Ayı Öncü Aylık TÜFE | 12:00 | -%0,1 | %0,2 | |
Euro Bölgesi Temmuz Ayı Öncü Yıllık TÜFE | 12:00 | %2,5 | %2,5 | |
Euro Bölgesi Temmuz Ayı Öncü Yıllık Çekirdek TÜFE | 12:00 | %2,8 | %2,9 | |
ABD Temmuz Ayı ADP Özel Sektör İstihdam Değişimi | 15:15 | 150K | 150K | |
ABD Haziran Ayı Aylık Bekleyen Konut Satışları | 17:00 | %1,5 | -%2,1 | |
FOMC Toplantı Kararı | 21:00 | %5,25-%5,5 | %5,25-%5,5 | |
Fed Başkanı Powell’ın Basın Toplantısı | 21:30 |
Makroekonomik Gelişmeler
Fed’den eylül ayına ilişkin sinyaller aranacak
Fed’in bugün sona erecek olan toplantısında faizlerde bir değişikliğe gitmesini beklememekle birlikte, karar metninde ve basın toplantısında eylül ayına ilişkin bir faiz indirim sinyali verilip verilmeyeceğini takip edeceğiz. FOMC toplantı kararı bugün TSİ 21:00’da açıklanacak. Arından TSİ 21:30’da Fed Başkanı Powell’ın basın toplantısı gerçekleşecek. Opsiyon fiyatlamalarından türetilen olasılıklarda Fed’in eylül ve aralık aylarında 25’er baz puan olmak üzere bu yıl toplamda iki faiz indirimi yapacağı beklentisinin fiyatlandığını görüyoruz. PCE enflasyonda yaz aylarındaki seyrin Fed’in tahminleri ile uyumlu bir patikaya işaret etmeye devam etmesi durumunda eylül ayında faiz indirimlerine başlanabileceği, dolayısı ile bu yıl için 2 faiz indirimi ihtimalinin halen masada olduğu görüşündeyiz. PCE enflasyondaki görünüm yanında işsizlik oranındaki yükseliş ve tüketici harcamalarındaki soğuma emarelerinin de Fed’in yumuşak iniş senaryolarını destekler nitelikle olduğunu görüyoruz. Bu çerçevede eylül ayında faiz indirim planlamasının olması durumunda bunun iletişiminin bugün sona erecek olan toplantıda sınırlı da olsa yapılmasını ve Fed Başkanı Powell’ın “yakın dönemde indirimlere başlamak için uygun bir düzlemdeyiz” minvalinde bir ifade kullanmasını bekleriz. Bugün gelecek olan açıklamalarda eylül ayına ilişkin bir sinyalin alınmaması durumunda ise beklentiler ağustos ayındaki Jackson Hole toplantısına kayacak. Bu durumda yakın vadede eylül ayına ilişkin indirim beklentilerinde bir miktar gerileme görülebilir, ancak fiyatlamalarda önemli bir bozulma şu aşamada beklenmiyor.
Temmuz toplantısının ardından gözler 22-24 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek olan Jackson Hole sempozyumuna çevrilecek. Fed’den politika mesajları alma açısından her zaman önemli bir platform olan Jackson Hole’dan gelebilecek olan sinyaller piyasa katılımcıları tarafından yakından takip edilecek. Yeni ekonomik projeksiyonların da yayınlanacağı eylül toplantısı öncesinde Fed Başkanı Powell’ın Jackson Hole sempozyumunda büyüme ve enflasyon görünümüne değinebileceği ve faiz indirimlerine ilişkin çok daha net bir iletişimde bulunabileceği görüşündeyiz. Eylül toplantısında büyüme ve enflasyon beklentilerinde aşağı yönlü revizyon gelebileceğini, işsizlik oranı tahminin ise yukarı revize edilebileceğini değerlendiriyoruz.
Fed’in faiz indirim sürecine yaklaşılmış olması ile birlikte ABD tahvil getirilerindeki risklerin aşağı yönlü olduğu görüşündeyiz. Alternatif getirilerde beklediğimiz gerileme ile birlikte ons altındaki mevcut düşüşü bir düzeltme olarak okuyoruz. Dolar endeksindeki risklerin de kısa vadede aşağı yönlü olmaya devam edebileceğini değerlendiriyoruz. Bu çerçevede EURUSD paritesinde yakın vadede 1,08 – 1,10 bandının etkili olabileceğine ilişkin görüşümüz koruyoruz. Paritede bugün itibariyle 1,08 – 1,0820 bandında kümelenen 50, 100 ve 200 günlük ortalamalar önemli bir destek bölgesi oluşturmuş durumda. Geri çekilmelerde bu bandı izleyeceğiz.
Fed öncesinde ADP özel sektör istihdam değişimi verisi takip edilecek
ABD’de istihdam verileri son dönemde önem kazanmış durumda, zira enflasyonda beklenen patikaya girilmesi için özellikle istihdam kanadında gözle görülür bir soğumanın yaşanması gerekiyor. Bu çerçevede bugün açıklanacak olan ADP özel sektör istihdam değişimi verisi önemli olacak. Ancak bu noktada ADP verisi ile cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi arasında her zaman güçlü bir korelasyon bulunmadığını hatırlatmakta fayda görüyoruz. ADP Araştırma Enstitüsü’nün yaklaşık 400,000 çalışanın bordro verilerine dayandırılarak hesaplanan ve Moody’s Analytics tarafından işlenen ADP istihdam verisi, özel sektör istihdam verisi olarak tarım dışı verisinden iki gün önce açıklanıyor. Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi ise ABD’nin resmi İşçi İstatistikleri Bürosu (Bureau of Labor Statistics) tarafından açıklanan kamu datasıdır ve ADP verisine göre çok daha yüksek bir örneklem ile hazırlanır. Dolayısı ile bu iki verinin farklı sonuçları işaret ettiği görülebilir.
Döviz & Emtia Analizleri
USD/TRY
USD/TRY
Dün GoÜ para birimlerinde karışık bir resim ön plana çıkarken, Türk lirasının dolar karşısında yatay bir seyir izlediği ve orta sıralarda yer aldığı takip edildi. USDTRY paritesi günü 33,09 seviyesinden tamamlarken, Türkiye 5 yıllık CDS primi ise 262,63 baz puandan 263,20 baz puana yükseldi. CDS’ler bugüne 263 baz puanın hemen üzerinde başlıyor. TL’de yakın vadede nominal değer kayıplarının söz konusu olabileceği ve kurda 33 – 35 bandının ön planda olabileceğine ilişkin görüşümüzü korumaktayız.
EUR/USD
EUR/USD
Bugün itibariyle 1,08 – 1,0820 bandında kümelenen 50, 100 ve 200 günlük ortalamalar paritede önemli bir destek bölgesi görevi görmeye devam ediyor. Kısa vadeli görünüm açısından bu bant üzerindeki hareketin korunup korunmadığı belirleyici olacak. 1,08 – 1,0820 destek bölgesinin üzerinde kalındığı müddetçe paritenin yakın vadede 1,08 – 1,10 aralığında seyredebileceği görüşündeyiz. Ancak, 1,08’in altında bir günlük kapanış düşüş eğiliminin hızlanmasına ve 1,0760 desteğinin ön plana çıkmasına yol açabilir.
XAU/USD
XAU/USD
Artan jeopolitik risklerin güvenli liman talebini beslemesi ile birlikte altının ons fiyatı dün %1’in üzerinde yükseliş kaydederek 2.410,78$ seviyesinden kapanırken, bu sabah saatlerinde yükselişin 2.420$ üzerine taşıdınğı izleniyor. Yılbaşından bu yana etkili olan jeopolitik riskler, merkez bankalarının rezerv çeşitlendirme sürecinde altın alımlarını artırması ve Fed’in faiz indirim sürecine doğru ilerleniyor olması ile birlikte ons altında gelecek döneme ilişkin pozitif görüşümüzü koruyoruz. Yukarıda 2.430$ ve 2.450$ dirençlerini izliyoruz. Aşağıda ise 2.415$, 2.400$ ve 2.387$ destekleri yer alıyor.
XAG/USD
XAG/USD
Jeopolitik risklerin etkisiyle kanal sınırından yönünü yukarı çeviren ve %2’ye yakın yükselişle günü 28,39$ seviyesinden tamamlayan gümüş, bu sabah saatlerinde ise 28,60$ civarında hareket ediyor. Teknik görünüm ve piyasalarda etkili olan düşük risk iştahı gümüşteki yükseliş eğiliminin kısa vadede devam edebileceğine işaret ediyor. Yükselişin sürmesi durumunda 28,95$, 29,20$ ve 29,40$ dirençlerini takip edeceğiz. Geri çekilmelerde ise 28,55$, 28,30$ ve 28$ seviyeleri kısa vadeli destek konumunda.