16.07.2024
Global Piyasalar Bülteni
Global piyasalardaki gelişmeler ve beklentilerimiz
Detaylı PDF - 336 KBÖne Çıkan Gelişmeler
Haftanın ilk işlem gününde, Fed’in 31 Temmuz toplantısında beklentilerden erken bir faiz indirimine gidebileceği ihtimaline vurgu yapan Moody's ve Goldman Sachs’ın ardından Fed Başkanı Powell’ın enflasyon verilerindeki ilerlemeye değinmesi ve faiz indirimi için enflasyonun %2'ye gerilemesini beklemenin gecikmeye neden olacağını dile getirmesi piyasalardaki iyimserliği artırdı. Powell’ın ardından San Francisco Fed Başkanı Daly de son dönemde açıklanan verilerin enflasyonun %2 hedefine inmesi konusunda güven sağladığını söyledi. Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı ve eski ABD Başkanı Trump’ın hafta sonu uğradığı silahlı saldırının ardından haftaya pozitif başlayan ABD borsaları, Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşması sonrasında günü yükselişle tamamladı. Avrupa borsaları ise haftanın ilk işlem gününde satıcılı seyretti. Bugün yurt dışı piyasalarda ABD’den gelecek olan temmuz ayı perakende satışlar verileri takip edilecek.
Küresel Borsalar:
- Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı ve eski ABD Başkanı Trump'ın hafta sonu uğradığı silahlı saldırının ardından haftaya pozitif başlayan ABD borsaları, Fed Başkanı Jerome Powell’ın son verilerin enflasyonun düştüğüne dair güveni biraz artırdığını belirtmesi sonrası günü yükselişle tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi 210 puanın üzerinde değer kazandı ve %0,53 artarak 40.211,72 puanla rekor tazeledi. S&P 500 endeksi %0,28 artışla 5.631,22 puana ve Nasdaq endeksi %0,42 kazançla 18.475,86 puana yükseldi.
- Avrupa borsaları, haftanın ilk işlem gününü düşüşle tamamladı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi %0,85 gerilemeyle 8.182,96 puana, Almanya'da DAX 40 endeksi %0,84 düşüşle 18.590,89 puana, Fransa'da CAC 40 endeksi %1,19 değer kaybıyla 7.632,71 puana ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi %0,59 gerilemeyle 34.375,92 puana indi.
- Dün Asya seansında gelen verilere göre Çin ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde %4,7 büyüme kaydederek %5,1 olan medyan tahminlerin altında bir performans gösterdi. Asya-Pasifik piyasalarında haftanın ilk işlem gününde Çin’den gelen zayıf büyüme verileri sonrasında görülen satıcılı seyir bugün yerini karışık bir görünüme bırakmış durumda.
Tahvil Piyasaları:
- ABD tahvil faizleri haftanın ilk işlem gününde yükseldi. ABD 10 yıllık tahvil faizi haftanın ilk işlem gününü %1,1’lik yükselişle %4,2294 seviyesinden tamamlarken, 5 yıllık tahvil faizi ise %0,72 primle %4,1317 seviyesinden kapandı. 2 yıllık tahvil faizi ise %4,4575 seviyesine çıtkı.
- Almanya 10 yıllık tahvil faizi %1’e kayıpla %2,4720 seviyesine inerken, İtalya 10 yıllıklar ise %1,2’lik kayıpla %3,7470 seviyesine geriledi.
Para Piyasaları:
- Son üç günlük sert düşüşünün ardından dolar endeksi haftanın ilk işlem gününü 104,26 seviyesinden sınırlı bir kazançla tamamladı. EURUSD paritesi ise dün gün içerisinde 1,0925 seviyesine kadar yükselmesinin ardından günü 1,0896 seviyesinden görece sınırlı bir yükselişle tamamladı.
- Japonya Merkez Bankası tarafından açıklanan veriler bankanın Japon yenini desteklemek için 11 Temmuz Perşembe günü 3,5 trilyon yen civarında müdahale yaptığına işaret etti. Hatırlanacağı üzere parite bu tarihte %1,8’lik düşüşle 159 seviyesi altına inmişti. Haftanın ilk işlem gününde ise parite 157,25 seviyesine kadar inerek son bir ayın en düşük seviyesini test etmesinin ardından günü 158 üzerinde kapattı.
Emtia Piyasaları:
- Haftanın ilk işlem gününde 2.439$ üzerini test ederek mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaşan ons altın, günü %0,45’lik primle 2.422,27$ puandan tamamladı. Gümüş fiyatları %0,4’e yakın kayıpla 30,68$ seviyesine inerken, altın / gümüş rasyosu ise 78,32 seviyesinden 78,96 seviyesine yükseldi.
- Brent petrol haftanın ilk işlem günün %0,2’lik düşüşle 84,85$ seviyesinden tamamlarken, ham petrol ise %0,36’lık düşüşle 81,91$ seviyesine indi.
Günlük Ekonomi Takvimi
Ülke | Veri | Saat | Beklenti | Önceki |
Almanya Temmuz Ayı ZEW Beklenti Endeksi | 12:00 | 41 | 47,5 | |
Euro Bölgesi Temmuz Ayı ZEW Beklenti Endeksi | 12:00 | -74,8 | -73,8 | |
ABD Temmuz Ayı Aylık Perakende Satışlar | 15:30 | -%0,3 | %0,1 | |
ABD Temmuz Ayı Aylık Çekirdek Perakende Satışlar | 15:30 | %0,1 | -%0,1 | |
Fed YK Üyesi Kugler’ın Konuşması | 21:45 |
Makroekonomik Gelişmeler
Fed Başkanı Powell, enflasyon verilerindeki ilerlemeye vurgu yaptı
Fed Başkanı Powel, Washington Ekonomi Kulübü’nde yaptığı konuşmasında bu yıl enflasyonda düşüş konusunda ilerleme ve büyümede yavaşlama beklediklerini dile getirdi. Faiz indirimi için enflasyonun %2'ye gerilemesini beklemenin gecikmeye neden olacağını dile getiren Powell, son enflasyon rakamlarına atıfta bulunarak “İkinci çeyrekteki son üç enflasyon verisi, enflasyonun hedefe ilerlediğine dair güven aşıladı” değerlendirmesini yaptı. Powell bu yıl enflasyonun yavaşlamaya devam etmesinin beklendiğini belirterek enflasyonun %2’lik hedefe sürdürülebilir biçimde düştüğüne dair daha fazla güven kazanana dek beklemeleri gerektiği söylemini yineledi. Fed’in Temmuz toplantısında beklentilerden erken bir faiz indirimine gidebileceği ihtimaline vurgu yapan Moody's ve Goldman Sachs’ın ardından Fed Başkanı Powell’ın enflasyon verilerindeki ilerlemeye değinmesi ve faiz indirimi için enflasyonun %2'ye gerilemesini beklemenin gecikmeye neden olacağını dile getirmesi piyasalardaki iyimserliği artırdı.
PCE enflasyondaki görünümün Fed’in hedefleri ile uyumlu bir patikada ilerlemeye devam ediyor olması ile birlikte bu yıl Fed’den faiz indirimi beklemeye devam ediyoruz. Cleveland Fed’in enflasyon tahmin modeline göre yıllık PCE artışının haziran ayında %2,5 seviyesine inmesi, çekirdek PCE’nin ise %2,6’da sabit kalması bekleniyor. Yaz aylarında PCE enflasyondaki sürmesi durumunda eylül ayında faiz indirimlerine başlanması ihtimalinin artabileceği, dolayısı ile bu yıl için 2 faiz indirimi ihtimalinin halen masada olduğu görüşündeyiz. Opsiyon fiyatlamalarından türetilen olasılıklarda piyasalarda Fed’in 18 Eylül toplantısında faiz indirimine gitmesi ihtimaline kesin gözüyle bakılırken, aralık ayında ikinci bir indirimin gelmesi ihtimali ise %90’a yakın bir olasılıkla fiyatlanıyor.
Döviz & Emtia Analizleri
USD/TRY
USD/TRY
Haftanın ilk işlem gününde dolar endeksinde yön yukarı dönerken, GoÜ para birimleri genelinde satıcılı bir seyir ön plana çıktı. TL ise dolar karşısında %0,07’lik primle en iyi performans gösteren ikinci GoÜ para birimi konumunda yer aldı. USDTRY günü 33 seviyesinin hemen üzerinde tamamlarken, 5 yıllık CDS primi 255,83 baz puandan 256,02 baz puana hafif bir yükseliş gösterdi. TL’de yakın vadede nominal değer kayıplarının söz konusu olabileceği ve USDTRY’de bir süredir 32,50 civarında yatay seyreden hareketin 33 – 35 bandında yeni bir dengelenmeye ulaşabileceği görüşündeyiz.
EUR/USD
EUR/USD
EURUSD paritesi haftanın ilk işlem gününde 1,0925 seviyesine kadar yükselmesinin ardından günü 1,0896 seviyesinden görece sınırlı bir yükselişle tamamladı. Kısa vadeli yükseliş kanalı içerisindeki hareketini koruyan EURUSD paritesinde, trend ve momentum göstergeleri yukarı yönlü eğilimin devamını işaret ediyor. Teknik göstergelerin ürettikleri sinyaller doğrultusunda kısa vadeye ilişkin olarak 1,0875 – 1,0950 bandını ön plana çıkarıyoruz. 1,0950 öncesinde 1,0915 seviyesi ara direnç konumunda yer alırken, 1,0875 seviyesi önemli bir destek konumunda bulunuyor.
XAU/USD
XAU/USD
Dün 2.439$ üzerini test ederek mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaşan ons altında yükseliş potansiyelinin korunduğunu görmekteyiz. Kısa vadeli yükseliş kanalı içerisinde hareket etmekte olan ons altında kanal sınırlarını gözeterek yakın vadeye ilişkin olarak 2.390$ – 2.450$ bandını ön plana çıkarmaktayız. 2.390$ öncesinde 2.415,51$ ve 2.400$ destekleri yer alırken, 2.450$ öncesinde ise 2.430$ ara direnci bulunuyor. Fed’in faiz indirim sürecine doğru ilerleniyor olması ile birlikte ons altında gelecek döneme ilişkin pozitif beklentimizi korumaktayız.
XAG/USD
XAG/USD
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde kısa vadeli yükseliş kanalını aşağı yönlü kıran gümüş fiyatlarında dünden bu yana görece yatay-negatif bir seyrin etkili olduğunu izliyoruz. Yükseliş kanalının kırılmasını takiben gümüşte yukarı yönlü potansiyelinin teknik olarak sınırlandığını izliyoruz. Teknik göstergeler kanal kırılmasının ardından kısa vadede 30$ – 31,50$ bandında bir seyrin ön planda olabileceğinin sinyalini veriyor.30$ öncesinde 30,53$, ve 30,15$ ara destekleri bulunurken, 31,50$ öncesinde ise 30,85$ ve 31,16$ seviyeleri ara direnç konumunda yer alıyor.