19.04.2024
Global Piyasalar Bülteni
En Son Gelişmeler
Detaylı PDF - 364 KBÖne Çıkan Gelişmeler
Haftanın son işlem gününe ABD basınında İsrail’in İran’ın Isfahan bölgesi yakınında bir askeri tesise saldırı düzenlediğine ilişkin yer alan haber akışı ile başlıyoruz. Yurt dışı basında yer alan haber akışında İsrail’in düzenlediği söz konusu saldırıda vurulan bölgenin nükleer bir tesis olmadığını vurgulanırken, İsrail’in bu saldırıyı ABD’ye önceden haber verdiği ve ABD’nin saldırıyı onaylamadığı bilgileri yer aldı. İran ise düzenlenen saldırının hava savunma sistemleri ile engellendiğini açıkladı. Bu gelişmelerin ışığında hafta ortasından bu yana kısmen sönümlenmiş olan jeopolitik risklerin yeniden ön plana çıktığı ve küresel risk iştahının azaldığı bir güne başladık. Azalan risk iştahı ile birlikte ABD 10 yıllıklarında bu sabah saatlerinde sert bir düşüş eğilimi izlenirken; petrol, altın ve yen ise değer kazanıyor. Küresel veri akışının görece sığ olduğu haftanın bu son işlem gününde Almanya’dan gelecek olan ÜFE verileri takip edilecek. 1 Mayıs’taki Fed toplantısı öncesinde Fed yetkilileri yarından itibaren kamuya açık yorum yapmayacakları sessiz döneme girecek. Dolayısı ile Fed toplantısına kadar piyasa gündeminde Fed üyelerinin açıklamaları yer almayacak.
Küresel Borsalar:
- Güne kararsız başlayan ABD borsaları kapanışta karışık bir seyir izledi. Dow Jones endeksi %0,06 artışla günü 37.775,38 puandan tamamlarken, S&P 500 endeksi ise üst üste beş günlük yükseliş serisini sonlandırarak %0,22 azalışla 5.011,12 puana indi. Nasdaq endeksi ise %0,52’lik düşüşle 15.601,50 puana geriledi.
- Avrupa borsalarındaki pozitif seyir dün de devam etti. Kapanışta gösterge endeks Stoxx Europe 600 %0,24 artarak günü 499,7 puandan kapattı. Fransa'da CAC 40 endeksi %0,52 değer kazanarak 8.023,26 puana, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi ise %0,74 artarak 33.881,5 puana çıktı. Almanya'da DAX 40 endeksi %0,38 yükselişle 17.837,4 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi %0,37 değer kazanarak 7.877,05 puandan kapandı.
- Asya seansında Japonya’dan gelen TÜFE verilerinin piyasa beklentilerinin atlında kalması sonrasında bu sabah saatlerinde Asya’da Japonya Nikkei endeksi %2,5’lik kayıp yaşarken, diğer Asya borsalarında da satıcılı bir seyir ön plana çıkıyor. ABD endeks vadelilerinde de zayıf bir seyir izleniyor.
Tahvil Piyasaları:
- İsrail’in İran’a yönelik saldırı düzenlediği haberlerinin ardından ABD tahvilleri değer kazanırken, ABD 10 yıllık tahvil faizi bugün sabah saatlerinde %4,64 seviyesinden %4,51 seviyesine kadar geri çekildi. 2 yıllık tahvil faizi %5 seviyesinden %4,89 seviyesine, 5 yıllık tahvil faizi ise %4,68’den %4,55’e indi.
- Dün %3,9 seviyesi altına inen İtalya 10 yıllık tahvil faizi bu sabah saatlerinde yeniden bu seviye üzerine yerleşmiş durumda. Almanya 10 yıllıklar ise bu sabah saatlerinde %2,5 civarında yükseliş eğiliminde.
Para Piyasaları:
- Çarşamba günkü kayıplarının bir kısmını dün telafi eden ve yeniden 106 seviyesi üzerine yerleşen dolar endeksi, günü 106,18 seviyesinden yükselişle tamamladı.
- Dolar endeksinde yönün yeniden yukarı dönmesi ile birlikte önceki günkü kazançlarının büyük kısmını silen EURUSD paritesi ise, dün 1,0645 seviyesine kadar inmesinin ardından bu sabah saatlerinde düşüşünü 1,0610’lu seviyelere taşıdı.
- Azalan risk iştahı ile birlikte yende görülen toparlanma bugün USDJPY paritesinin Asya seansında 153,60 seviyesine kadar gerilemesine yol açtı.
Emtia Piyasaları:
- Orta Doğu’da artan gerilimle bugün Asya seansında 2.417$ seviyesini aşan ons altın, daha sonra kazançlarının bir kısmını silerek 2.390$ civarında dengelendi. Gümüş ise 28,90$ üzerini test etmesinin 28,25$ civarında yatay seyrediyor.
- Jeopolitik risklerin yeniden tırmanması ile birlikte petrol fiyatları tekrardan yükselişe geçti. Hafta ortasında %3’e yakın değer kaybı ile 87$ altına inen Brent petrol bu sabah saatlerinde 90,75$ seviyesini test etti.
Günlük Ekonomi Takvimi
Ülke | Veri | Saat | Beklenti | Önceki |
Almanya Mart Ayı Aylık ÜFE | 09:00 | %0,1 | -%0,4 | |
Almanya Mart Ayı Yıllık ÜFE | 09:00 | -%3,3 | -%4,1 |
Makroekonomik Gelişmeler
Petrol, jeopolitik gelişmelerin etkisi ile dalgalı bir seyir izliyor
Küresel büyüme beklentilerinde izlenen yukarı yönlü revizyonlar ile birlikte petrol fiyatlarında geçtiğimiz aylarda fiyatlanan zayıf büyüme olgusu silinirken, buna ek olarak varlığını koruyan jeopolitik risklerin de fiyatlardaki düşüş önünde bir engel teşkil ettiğini görüyoruz. Bu hafta itibariyle ise Orta Doğu’da İsrail – İran arasında tırmanan gerilimin de etkisi ile birlikte petrol fiyatlarında dalgalı bir seyir oluştuğu takip ediliyor. İran’ın İsrail’e düzenlediği saldırının ardından haftaya yükselişle başlayan ve 90$ üzerine çıkan Brent petrol, risklerin bir miktar hafiflemesi ile birlikte hafta ortasında %3’e yakın değer kaybı ile 87$ altına inmişti. Ancak bu sabah saatlerinde İsrail’in İran’a misilleme saldırısı düzenlediği yönündeki haber akışı ile birlikte Brent petrolün yeniden 90$ üzerine yükseldiği izleniyor.
İsrail – İran geriliminin halen sıcak bir gelişme olduğu ve bir süre daha piyasa gündeminde yer edebileceği görüşündeyiz. Ancak petrol fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin 100$ seviyesine doğru kalıcı bir hale gelmesini şu aşamada beklemiyoruz. Jeopolitik risklerin sönümlenmesi ile birlikte yakın vadede Brent petrolde varil başın 80$ – 85$ bandında bir dengelenme beklemekteyiz.
Döviz & Emtia Analizleri
USD/TRY
USD/TRY
Dolar endeksi dün çarşamba günkü kayıplarının bir kısmını telafi ederek yeniden 106 seviyesi üzerine yerleşirken, GoÜ para birimleri genelinde karışık bir seyir ön plandaydı. Türk lirası ise dolar karşısında %0,2’lik değer kaybı ile orta sırada yer aldı. Bu çerçevede USDTRY paritesi 32,47 seviyesinden 32,53 seviyesine sınırlı bir yükseliş kaydetti. Risk primi cephesinde ise yeniden yükseliş eğilimi ön plana çıkarken, Türkiye 5 yıllık CDS primi 305 baz puandan 317,4 baz puana yükseldi. Kurda kısa vadeye ilişkin 30 – 33 bandını ön plana çıkarmaya devam ediyoruz.
EUR/USD
EUR/USD
Dolar endeksinde yönün yeniden yukarı dönmesi ile birlikte önceki günkü kazançlarının büyük kısmını silen EURUSD paritesi, dün 1,0645 seviyesine kadar inmesinin ardından bu sabah saatlerinde düşüşünü 1,0610’lu seviyelere taşıdı. ECB’nin bu yıl Fed’den daha önce ve daha fazla faiz indireceği beklentimiz ve faiz farklarının yaratacağı dinamikler çerçevesinde paritedeki dolar lehine hareketin devamını bekliyoruz. Teknik göstergeler düşüşün 1,06 altını hedef alması durumunda 1,0565 ve 1,0530 desteklerini ön plana çıkarıyor.
XAU/USD
XAU/USD
seviyesini aşan ons altın, daha sonra kazançlarının bir kısmını silerek 2.390$ civarında dengelendi. Jeopolitik risklerin ve küresel merkez bankalarının fizik altın talebinin destek görevi görmeye devam ettiği ons altında, alternatif getirilerdeki yükselişin önemli bir baskı unsuru oluşturmadığını izliyoruz. Bu çerçevede altının yükseliş hareketini henüz tamamlamamış olduğu görüşündeyiz. Yükseliş kanalı içerisindeki hareketini koruyan altında kısa vadeye ilişkin olarak 2.340$ – 2.500$ bandını ön plana çıkarıyoruz.
XAG/USD
XAG/USD
Yükseliş kanalı içerisindeki hareketini koruyan gümüşte, kısa vadede kanal desteğine denk gelen 27$ üzerindeki hareketin sürmesini bekliyoruz. Teknik göstergelerin yükseliş potansiyelinin devamına işaret ettiği gümüşte, kısa vadede yukarı yönlü hareketin 30$ seviyesine doğru devam edebileceği görüşündeyiz. Ancak, güçlü bir direnç konumunda yer alan bu seviyenin aşılıp aşılamayacağı önemli olacak. Teknik göstergelerin ve oluşan fiyat formasyonlarının işaret ettiği üzere kısa vadede gümüşte 27$ – 30$ seviyeleri arasında bir hareket bekliyoruz.